Quantcast

http://picasion.com/

Γιαννακάκης: Απώλεια της Αμερικανικής αγοράς σημαίνει απώλεια 40.000 τόνων συμπύρηνων

Το μείζον θέμα των δασμών που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ σε αρκετά ελληνικά αγροτικά προϊόντα κυριάρχησε στη συνάντηση που είχαν την Τρίτη οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων & Επιχειρήσεων Ελλάδος (Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε.) με τον Πρόξενο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη κ.
Γκρέγκορι Φλέγκερ. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Αλέξανδρος Κοντός και το μέλος του ΔΣ του Συνδέσμου και πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Οργανώσεων Παραγωγών του Νομού Ημαθίας κ. Χρήστος Γιαννακάκης υπογράμμισαν στον Αμερικανό πρόξενο τα μεγάλα προβλήματα που δημιουργούνται για τους Έλληνες αγρότες και κυρίως για τους ροδακινοπαραγωγούς και τους κτηνοτρόφους, από την απόφαση των ΗΠΑ να επιβάλουν, από 18/10, δασμούς 25% σε εισαγωγές που αφορούν μια σειρά από ελληνικά αγροτικά προϊόντα (π.χ. τυρί, γιαούρτι, βούτυρο, χυμοί, ροδάκινα, κονσέρβες ροδάκινου, πορτοκάλια, λεμόνια κ.ά.).

Τονίστηκε ακόμη ότι η απόφαση αυτή έρχεται σε μία περίοδο κατά την οποία, αρκετά ελληνικά προϊόντα έχουν ήδη υποστεί σημαντικό πλήγμα από το εμπάργκο των Ρώσων.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Αλέξανδρος Κοντός ανάφερε μεταξύ άλλων ότι «είναι απαράδεκτο οι φτωχές χώρες του ευρωπαϊκού Νότου να πληρώνουν τους εμπορικούς πολέμους των πλούσιων κρατών του Ευρωπαϊκού Βορρά με τις ΗΠΑ και ειδικότερα την πολυετή διένεξή τους σχετικά με τις επιδοτήσεις αεροσκαφών από τις Βρυξέλλες».

Ο κ. Κοντός πρόσθεσε μάλιστα ότι «πολλές επιχειρήσεις μεταποίησης αγροτικών προϊόντων, αρκετές εκ των οποίων είναι συνεταιριστικές, θα βρεθούν σε προφανή οικονομικό αδιέξοδο διότι οι παραγωγές κονσερβοποιημένων ροδάκινων και φέτας έχουν ήδη πραγματοποιηθεί και είναι έτοιμες προς εξαγωγή, ενώ χιλιάδες αγρότες, εφόσον δεν μπορέσουν να πληρωθούν την αξία του παραγόμενου προϊόντος, θα χρειαστεί θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τις εκμεταλλεύσεις τους.»

Από την πλευρά του ο κ. Χρήστος Γιαννακάκης επισήμανε το τεράστιο κόστος που θα επιφέρει στους παραγωγούς η μη παράδοση της παραχθείσας κομπόστας που προορίζεται για την αμερικανική αγορά, η οποία πλησιάζει τα 2 εκατομμύρια χαρτοκιβώτια.

Από την πλευρά του ο κ. Γκρέγκορι Φλέγκερ δήλωσε πως κατανοεί το πρόβλημα και ότι σε συνεργασία με τις διπλωματικές υπηρεσίες στην Αθήνα, θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να υλοποιηθούν τα συμβόλαια που έχουν υπογράψει οι Έλληνες μεταποιητές με την αμερικανική αγορά (και αφορούν ήδη μεταποιημένα αγροτικά προϊόντα, όπως π.χ. ροδάκινα και φέτα) ενώ παράλληλα να εξεταστεί σε βάθος το θέμα, για τα επόμενα χρόνια.

5 σχόλια:

  1. Ρε δεν μας παρατάτε... Είδαμε και με την Αμερική στα καλά της τι τιμές δίνατε στους αγρότες.. αν δεν υπήρχαν οι συγκεκριμένοι άνθρωποι το ροδάκινο θα μεσουρανούσε... Βρείτε άλλες αγορές αλλιώς σπίτια σας.. να αναλάβουν σοβαροί manager τον κλάδο μπας και δούμε άσπρη μέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μαντέψτε ποιος θα ''πληρώσει τη νύφη''....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. δε νομίζω να εννοείς και πάλι τον αγρότη;;;;;!!!!!!!

      Διαγραφή
  3. Τόσο καιρό η συγκεκριμένοι κύριοι κατηγορουσαν την κυβέρνηση, τώρα που ήρθαν αυτοί στα πράματα φταίνε οι Αμερικανοί οι κογκολεζοι κτλ κτλ. Λοιπόν ο κόμπος έφτασε στο χτένι. Στην δυσκολη στιγμή ξέρουμε τι θα κάνετε κύριε γιανακακη, θα πάτε στην Βουλγαρία κ με 10 λεπτά το κιλό θα φέρνεις ροδάκινα στα εργοστάσια σας. Κ εμείς θα πεθάνουμε....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ψάχνουν τρόπους να πάνε την τιμή κιλού στα 15 - 20 λεπτά. Ο κύριος γιανακακης είναι φίλος με την κυβέρνηση ΝΔ,ας πάει να χτυπήσει πόρτες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ