Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Για νέα «μαχαιριά» στη κομπόστα από το Brexit, ανησυχούν οι μεταποιητές

Ιδιαίτερα έντονη είναι η ανησυχία στις τάξεις των εξαγωγέων αγροτικών νωπών και μεταποιημένων προϊόντων, όπως διαφάνηκε στην πρόσφατη ενημερωτική εκδήλωση που οργανώθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών στη Θεσσαλονίκη. Και αυτό γιατί τα τρόφιμα και τα ποτά καλύπτουν ένα σημαντικό μέρος των ελληνικών εξαγωγών προς το Ηνωμένο Βασίλειο και διότι στο 18% των προϊόντων της Ε.Ε., στα οποία θα μπουν δασμοί από τους Βρετανούς, όπως ανακοινώθηκε, υπάρχουν και κάποια φρούτα και λαχανικά, παραδέχθηκαν τα παριστάμενα στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών. Μεγάλη αγωνία για το τί μέλλει γενέσθαι με τους δασμούς διακατέχει, μεταξύ άλλων, τον κλάδο της κομπόστας, με δεδομένο ότι η χώρα μας εξάγει σημαντικές ποσότητες στην αγορά της Μεγάλης Βρετανίας, αλλά και διότι η Νότιος Αφρική, που είναι ανταγωνίστρια, όπως αναφέρθηκε στην εκδήλωση, έχει συνάψει ήδη συμφωνία αποφυγής δασμών.

Στα θέματα αυτά αναφέρθηκε ο Δρ Αναστάσιος Γεωργιάδης, γεωπόνος – φυτοϋγειονομικός ελεγκτής από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Αλιείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ο οποίος εξήγησε τους κανόνες που θα ισχύσουν σε ενδεχόμενο Brexit, χωρίς συμφωνία, γύρω από το διακοινοτικό εμπόριο φυτών, φυτικών ειδών, καθώς και άλλων εμπορευμάτων που έχουν φυτοϋγειονομικό ενδιαφέρον.

Επισήμανε, παράλληλα, ότι ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο ισχυρίζεται πως η πλειονότητα των φυτών και φυτικών προϊόντων προέλευσης χωρών της Ε.Ε. , περιλαμβανομένων των φρούτων, λαχανικών και των ανθέων, θα συνεχίσουν να εισέρχονται ελεύθερα στο έδαφός του όπως ισχύει και σήμερα, αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις απαιτήσεις που θέτει για τις για τις φορολογικές διατυπώσεις. Μια βασική αλλαγή που θα έχουμε μετά την αποχώρηση, συμπλήρωσε ο ίδιος, έχει να κάνει με τα φυτά και τα φυτικά προϊόντα, τα οποία στην παρούσα φάση διακινούνται στη βάση του καθεστώτος των λεγόμενων φυτοϋγειονομικών διαβατηρίων της Ε.Ε.. Αυτά τα προϊόντα, πλέον, θα υπόκεινται σε ελέγχους εισαγωγής και θα πρέπει να συνοδεύονται από πιστοποιητικά φυτοϋγείας, καταβάλλοντας και φυτοϋγειονομικά τέλη.

Για τρία προϊόντα με μεγάλο ενδιαφέρον για την Κεντρική Μακεδονία, τα ακτινίδια, τα επιτραπέζια σταφύλια και τα κεράσια, πάντως, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε πως με βάση την πληροφόρηση που έρχεται από το Ηνωμένο Βασίλειο, αυτά θα συνεχίσουν να διακινούνται ελεύθερα και δεν θα χρειάζονται έλεγχο εισαγωγής.

2 σχόλια:

  1. Φάτε σανο... Άρχισε η προπαγάνδα, για να σε πούνε 15-20 λεπτά το κιλό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. πάρτε κανένα Μάνατζερ για να βρείτε λύσεις στα προβλήματα που θα έρχονται σωρηδόν τα επόμενα χρόνια....
    Αρκετά με τους "μεγαλομανάβηδες-μεγαλομπακάληδες" του χώρου. Τα επόμενα χρόνια τα προβλήματα θα μεγαλώνουν δεν έχετε ιδέα για το τι έρχεται και δεν είστε σε θέση να τα αντιμετωπίσετε. Δεν γνωρίζετε πως να κινηθείτε λυπάμαι. Τρανή απόδειξη των διαπιστώσεων αυτών, οι συνεχείς υποχωρήσεις και οι αστοχίες του χώρου του φρουτεμπορίου στην περιοχή μας όλα τα χρόνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ