Εξαιρετικά ντοκιμαντέρ και ενδιαφέρουσες παράλληλες δράσεις στο Εκκοκκιστήριο Ιδεών

Τετάρτη 30 Οκτωβρίου και Σάββατο 2 Νοεμβρίου
Με 2 εξαιρετικά και βραβευμένα ντοκιμαντέρ μας καλεί αυτή την εβδομάδα το «Εκκοκιστήριο Ιδεών». Τις εκδηλώσεις κάνουν επιπλέον ενδιαφέρουσες και οι παράλληλες δράσεις που θα πραγματοποιηθούν μετά την προβολή των ντοκιμαντέρ. Στην πρώτη εκδήλωση, την Τετάρτη 30/10, σε συζήτηση με το κοινό θα συμμετέχουν καινοτόμοι, καταξιωμένοι επιχειρηματίες της Ημαθίας, συγκεκριμένα οι κ. Δαλαμάρας, Κουτσιόφτης και Καραΐνδρος. Στην δεύτερη, το Σάββατο 2/11, σε ερωτήματα του κοινού θα απαντήσει η δασκάλα Μοντεσσοριανής Αγωγής, Όλγα Μανάρα.

«ΟΤΑΝ Ο ΒΑΓΚΝΕΡ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕ ΤΙΣ ΝΤΟΜΑΤΕΣ»

Το βραβευμένο ντοκιμαντέρ της Μαριάννας Οικονόμου
Υποψήφιο για Όσκαρ Διεθνούς Ταινίας Μεγάλου Μήκους
στις 30 Οκτωβρίου στο ΕΚΚΟΚΚΙΣΤΗΡΙΟ ΙΔΕΩΝ της Βέροιας

Μετά την παγκόσμια πρεμιέρα στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βερολίνου και έχοντας αποσπάσει το βραβείο Κριτικών Κινηματογράφου Fipresci στο 21ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, το πρωτότυπο και γεμάτο χιούμορ ντοκιμαντέρ της Μαριάννας Οικονόμου,
προβάλλεται την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου στις 7.30 μ.μ. στο ΕΚΚΟΚΚΙΣΤΗΡΙΟ ΙΔΕΩΝ.

Η προβολή θα συνοδεύεται και με συζήτηση με καλεσμένους που δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά με ρηξικέλευθες λύσεις και κατευθύνσεις ο καθένας στον τομέα του και θα σχολιάσουν και θέματα που θίγει το ντοκιμαντέρ, όπως η παραγωγή τοπικών ελληνικών προϊόντων, η ελληνική γαστρονομία, η βιωσιμότητα, η διάσωση και διάδοση παλιών ποικιλιών και σπόρων και η αναγέννηση των αγροτικών κοινοτήτων.

Σύνοψη

Σε ένα χωριό του Θεσσαλικού κάμπου που αργοπεθαίνει, δύο ξαδέλφια και πέντε γυναίκες, αποφασίζουν να κάνουν μια νέα αρχή. Με λίγη βοήθεια από τη μουσική του Βάγκνερ που παίζουν στα χωράφια και τις ιστορίες που διηγούνται για να πάρουν κουράγιο, επιχειρούν να διεισδύσουν στην παγκόσμια αγορά με τη βιολογική καλλιέργεια ενός παλιού σπόρου ντομάτας. Με χιουμοριστική και ποιητική ματιά, η ταινία μιλάει για τη δύναμη των ανθρώπινων σχέσεων, τη σημασία να βλέπει κανείς τη ζωή διαφορετικά και να επαναπροσδιορίζεται σε δύσκολους καιρούς.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΔΡΑΣΗ

Μετά το τέλος της προβολής θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό, στην οποία θα συμμετέχουν και τρεις επιτυχημένοι και καινοτόμοι επιχειρηματίες της περιοχής μας αναφερόμενοι στις δικές τους επιχειρηματικές και καινοτόμες εμπειρίες.
Ο κ. Κωστής Δαλαμάρας Οινοποιός – Οινολόγος
Ο κ. Στέργιος Κοτσιόφτης επιχειρηματίας ιδιοκτήτης της ΑΡΩΜΑ Φάρμας Κουτσιόφτη και
Ο κ. Βαγγέλης Καραΐνδρος, Αγρότης, Μέλος του Συνεταιρισμού VENUS GROWERS

Λίγα λόγια για τους καλεσμένους: 

Κωστής Δαλαμάρας

Ο Κωστής Δαλαμάρας, ο υιός της οικογένειας Δαλαμάρα που δραστηριοποιείται στην αμπελουργία εδώ και πολλά χρόνια, ολοκλήρωσε τις σπουδές αμπελουργίας-Οινολογίας στην Beaune της Βουργουνδίας και αφού εργάστηκε σε βιοδυναμικά οινοποιεία στη Γαλλία και την Ισπανία επέστρεψε για να ενταχθεί στο δυναμικό της οικογενειακής επιχείρησης ΔΑΛΑΜΑΡΑ στη Νάουσα

Στέργιος Κουτσιόφτης

Επιχειρηματίας – ιδιοκτήτης μαζί με τον αδελφό του Δημήτρη, της ΑΡΩΜΑ ΦΑΡΜΑΣ ΚΟΥΤΣΙΩΦΤΗ που απέσπασε πανευρωπαϊκά βραβεία για την καινοτομία της εκτροφής μοσχαριών υπό τους ήχους κλασσικής μουσικής και την παραγωγή υψηλής ποιότητας κρέατος σε συνεργασία με την κτηνιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Βαγγέλης Καραΐνδρος

Αγρότης δενδροκόμος τρίτης γενιάς, απόφοιτος του Γεωπονικού τμήματος του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου. Υιός του Θεολόγη Καραΐνδρου , προέδρου της Α.Σ Venus Growers για 31 συναπτά έτη.

Βιογραφικό σημείωμα σκηνοθέτριας

Η Μαριάννα Οικονόμου σπούδασε ανθρωπολογία, φωτοδημοσιογραφία και παραγωγή βίντεο στο Λονδίνο. Εργάστηκε αρχικά ως φωτογράφος και ερευνήτρια σε ελληνικά και ξένα έντυπα, κανάλια και οργανισμούς.
Από το 2000 ασχολείται με το ντοκιμαντέρ όπου εκτελεί παραγωγές για την ΕΡΤ (Μαθήματα–Παθήματα, Οικολογικά Ημερολόγια) και σκηνοθετεί ντοκιμαντέρ σε συμπαραγωγή με ξένα κανάλια (BBC, ARTE, YLE) που συμμετέχουν σε διεθνή φεστιβάλ («Το Σχολείο», «Για μια θέση στο χορό», «Οδός Σφακτηρίας», «Bells, Threads and Miracles», «Άκουσέ με», «Food for Love»). Η τελευταία της ταινία, «Ο πιο μακρύς δρόμος» βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Λειψίας, και ήταν υποψήφιο για το βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Συμπαραγωγοί: Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, Cosmote TV

Με την υποστήριξη: πρόγραμμα Creative Europe - Media της ΕΕ, 2|35, ΕΡΤ

Είσοδος 5€
Τηλέφωνο για πληροφορίες, 6972440721

Το Σάββατο 2 Νοεμβρίου στις 6.30 μ.μ. στο ΕΚΚΟΚΚΙΣΤΗΡΙΟ ΙΔΕΩΝ θα προβληθεί το καταπληκτικό ντοκυμαντέρ-ταινία του Γάλλου Αλεξάντρ Μουρό, «Ο δάσκαλος είναι το παιδί».

Μια ταινία-ντοκυμαντέρ για το εκπαιδευτικό σύστημα Μοντεσσόρι όπως το βιώνουν τα παιδιά ηλικίας 3-6 ετών σε ένα γαλλικό σχολείο. Για ένα χρόνο, ο σκηνοθέτης εξοικειώθηκε με το περιβάλλον των παιδιών, ώστε να καταλάβει πώς αυτά βιώνουν την αυτονομία και την αυτοεκτίμηση – αξίες στις οποίες η παιδαγωγός Μαρία Μοντεσσόρι αφιέρωσε τη ζωή της.

Είναι μοναδική εμπειρία για ένα δάσκαλο που βρίσκεται μέσα σε μία μοντεσσοριανή τάξη να παρατηρεί τον τρόπο δράσης των παιδιών, που ελεύθερα επιλέγουν με τι θα ασχοληθούν και για πόση ώρα χωρίς παρεμβολές και διακοπές.

Είναι απίστευτος ο ενθουσιασμός και το ενδιαφέρον που δείχνει το κάθε παιδί όταν είναι ελεύθερο να επιλέξει την εργασία με την οποία θα ασχοληθεί και μάλιστα όταν αυτό μπορεί να το κάνει για όσο διάστημα επιθυμεί χωρίς να το διακόπτει ο δάσκαλος.

Ο δάσκαλος ενός Μοντεσσοριανού σχολείου προσφέρει στους μαθητές ένα περιβάλλον που εξυπηρετεί τις ιδιαίτερες ανάγκες του αναπτυξιακού σταδίου του κάθε παιδιού και επιτρέπει σε αυτά να ανακαλύψουν ελεύθερα το δικό τους μονοπάτι για να γίνουν ικανά άτομα.

Η άποψη για το ρόλο του δασκάλου για την Μαρία Μοντεσσόρι είναι οτι: "Ο δάσκαλος πρέπει να φυτέψει τον σπόρο και στη συνέχεια να εξαφανιστεί παρατηρώντας και περιμένοντας. "

Θα ακολουθήσει ενδιαφέρουσα συζήτηση και θα απαντηθούν ερωτήματα του κοινού από την δασκάλα Μοντεσσοριανής Αγωγής Όλγα Μανάρα, εκπαιδευμένη και εργαζόμενη δίπλα στην μόνη πιστοποιημένη στην Ελλάδα Διευθύντρια Σπουδών Μοντεσσοριανής Εκπαίδευσης κυρία Ειρήνη Φαφαλιού.

Είσοδος 5€
Τηλέφωνο για πληροφορίες, 6972440721


ΕΚΚΟΚΚΙΣΤΗΡΙΟ ΙΔΕΩΝ
Θεσσαλονίκης 67 / 59131 ΒΕΡΟΙΑ
mail: ekkokkistirioideon@gmail.com
fb: Εκκοκκιστήριο ΙΔΕΩΝ
τηλ. 6972440721

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ