Αλβανικά κηπευτικά «δηλητήριο» κατασχέθηκαν στα ελληνικά σύνορα

Πιπεριές και κολοκυθάκια γεμάτα φυτοφάρμακα
Η κατάσχεση εισαγωγής μιας παρτίδας πιπεριών από την Αλβανία, λόγω υπερβολικής χρήσης φυτοφαρμάκων, από τις συνοριακές αρχές της Ελλάδος ανακοινώθηκε στο σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές
(RASFF). Επίσης κατασχέθηκε και μια παρτίδα κολοκυθιών προερχόμενων από την Αλβανία για την ίδια αιτία. Και στις δύο περιπτώσεις βρέθηκε το φυτοφάρμακο Chlorpyrifos, το οποίο στις πιπεριές ήταν παρόν σε αναλογία 0,098 χιλιοστογράμμων ανά κιλό και στα κολοκυθάκια 0,024 mg / kg. Η κατάσχεση αυτών των προϊόντων κηπευτικών από τις ελληνικές αρχές τους εμπόδισε να προσεγγίσουν τους καταναλωτές στα κράτη μέλη της ΕΕ. Η υπόθεση αυτή ανακοινώθηκε από την RASFF στις 9 Οκτωβρίου, η οποία χαρακτηρίστηκε ως σοβαρή από την υπηρεσία αυτή.

Σε δήλωσή του για το ζήτημα ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Incofruit - Hellas, Γιώργος Πολυχρονάκης ανέφερε: «Χαιρετίζουμε τη δραστηριοποίηση των ελληνικών ελεγκτικών αρχών και την κατάσχεση των επικινδύνων φορτίων λαχανικών προς εισαγωγή στην Ελλάδα. Τα τελευταία χρόνια παρόμοια περιστατικά - αναρτήσεις για εισαγόμενα ή διερχόμενα από την Χώρα μας φορτία φρούτων και λαχανικών είναι ελάχιστα σε αντίθεση με τις επιδόσεις των ελεγκτικών αρχών της Βουλγαρία (το 2019 μέχρι τον Ιούλιο 55 φορτία Τουρκικών λαχανικών έναντι 0 της Χώρας μας). Πιστεύουμε ότι οι ίδιοι ελεγκτικοί μηχανισμοί θα ενεργήσουν τους κατάλληλους συνοριακούς ελέγχους για την διαφύλαξη της φήμης των εξαγομένων ατυποποίητων κατευθείαν από τον αγρό ελληνικών προϊόντων».


2 σχόλια:

 1. Φάτε καρκίνο ελεύθερα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Καλά θα κανουν οι Ελεγκτικες Αρχές.
  Αφού είναι τόσο αυστηρές γία τα υπολείμματα Φυτωφαρμακων.
  Να υπάρχει και μια αντίστοιχη Αρχή.
  Πού να κάνει αυστηρό Έλεγχο και στα τιμολόγια αγοράς.
  Δεν σας Λέμε ψέματα αγοραζουν,με 1 ένα ευρώ το κιλό και κοβουν τιμολογιο με 0.40 λεπτά το κιλό στα Ροδακινα.
  Και έτσι φένετε ότι δεν πάνε καλά στην πολιση.
  Με αποτέλεσμα να μας τα αγοράζουν σε πολύ χαμηλή τιμή.
  Εσείς της κυβέρνησης τής Ν.Δ Αλλαξτετα όλα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ