Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Έτοιμος να υποδεχθεί τους πιστούς ο ιστορικός ναός του Αγ. Δημητρίου Βέροιας

Αποτελεί έναν από τους εντυπωσιακότερους κατασκευαστικά και αρχιτεκτονικά ναούς της Βέροιας. Ενόψει του εορτασμού του Αγίου Δημητρίου στις 26 Οκτωβρίου 2019, ο ιστορικός ναός θα ανοίξει τις πόρτες του για τους πιστούς. Σε κλίμα κατάνυξης θα τελεστεί ο Πανηγυρικός Εσπερινός την παραμονή του εορτασμού, 25 Οκτωβρίου στις 6:00 μ. μ. ενώ θα ακολουθήσει αγρυπνία. Ανήμερα, στις 26 Οκτωβρίου, στον Ι.Ν Αγίου Δημητρίου θα πραγματοποιηθεί λειτουργία στις 7:30 το πρωί, ενώ και στις 27 Οκτωβρίου, ημέρα εορτασμού του Αγίου Νέστορος, θα τελεστεί λειτουργία στις 7:30 π. μ.

Η ιστορία του ναού

Η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου ανήκει στον τύπο της τρίκλιτης ξυλόστεγης βασιλικής με δίριχτη στέγη και χρονολογείται στο 16ο αιώνα. Διαθέτει ένα θαυμάσιο ξυλόγλυπτο τέμπλο, έργο των αρχών του 18ου αιώνα. Από τον αρχικό ζωγραφικό διάκοσμο που χρονολογείται στα 1550, διατηρείται μόλις ένα μικρό μέρος με τις περισσότερες τοιχογραφίες να έχουν καλυφθεί από μεταγενέστερες παρεμβάσεις.





2 σχόλια:

  1. Πόσες όμορφες παλαιές εκκλησίες έχει η Βέροια! Μόνο οι εορτάζοντες να ανάψουν από ένα κεράκι θα γίνει κοσμοπλημμύρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αληθεύει ότι μέσα στην εκκλησία βρίσκεται θαμμένος ο μητροπολίτης Αρσένιος που απαγχονίστηκε από τους Τούρκους όταν κατέλαβαν την πόλη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ