picasion.com
http://picasion.com/

Παρουσιάστηκε το πρόγραμμα εκδηλώσεων για τα θύματα της Εβραϊκής κοινότητας στη Βέροια

Ξετυλίγουμε ένα κόκκινο νήμα 2800 μέτρων μαζί με μνήμες 76 χρόνων...
Συνέντευξη τύπου στο πλαίσιο του τριήμερου εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθεί στη Βέροια για τα 460 θύματα της Εβραϊκής κοινότητας που χάθηκαν κατά το Ολοκαύτωμα (1943-44), παραχωρήθηκε το πρωί της Δευτέρας 9
Σεπτεμβρίου στο Δημαρχείο της πόλης. Το τριήμερο εκδηλώσεων με τίτλο «Η Μνήμη του Νήματος», βασισμένο σε μια ιδέα της διεθνούς φήμης σοπράνο Σόνιας Θεοδωρίδου, θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, έκθεση, βιβλιοπαρουσίαση, κονσέρτο, αποκαλυπτήρια μνημείου για τα θύματα του Ολοκαυτώματος, πορεία μνήμης και συναυλία στον Σιδηροδρομικό Σταθμό, ενώ αναμένεται να συγκεντρώσει στη Βέροια επισήμους, επισκέπτες και δημοσιογράφους από διάφορα μέρη του κόσμου. Διοργανώνεται από τον Δήμο Βέροιας σε συνεργασία με την Πρεσβεία του Λουξεμβούργου στην Ελλάδα, το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος και το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος.Παρόντες στη συνέντευξη τύπου ήταν ο Δήμαρχος Βέροιας, Κωνσταντίνος Βοργιαζίδης, ο Πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος Δαυίδ Σαλτιέλ, η Σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου, ο μαέστρος Θεόδωρος Ορφανίδης και ο αντιδήμαρχος Τουρισμού Βασίλης Λυκοστράτης.


Μνήμη και εξωστρέφεια
«Τα γεγονότα που συνέβησαν τότε οφείλουμε τα να θυμόμαστε. Και αν οι μεγαλύτεροι έχουμε κάποια γνώση του θέματος, οι μικρότερες ηλικίες έχουν από ελάχιστη έως καθόλου γνώση για το τι συνέβη τότε», ανέφερε αρχικά ο Δήμαρχος, λέγοντας πως σε αυτό θα συμβάλλουν οι εκδηλώσεις, που πέρα από τις ημέρες μνήμης, θα συμβάλλουν και στην εξωστρέφεια στην οποία διαρκώς στοχεύει ο δήμος Βέροιας. «Θέλουμε να φέρουμε στην πόλη μας τους απογόνους των ανθρώπων αυτών, να δουν πού ζούσαν, να θυμηθούν αλλά και να γίνει η πόλη μας πόλος έλξης των Εβραίων τουριστών και όχι μόνο», είπε κλείνοντας.
Ιδέα με κατάλληλους συμπαραστάτες
«Η ιδέα μου, που γεννήθηκε σε συνεργασία με τον Γιώργο Λιόλιο, ήρθε σε μια σπουδαία στιγμή γιατί βρήκα τους κατάλληλους συνοδοιπόρους. Πιστεύω πως θα είναι ένα μεγαλειώδες τριήμερο και μια ευκαιρία να προβληθεί η Βέροια προς τα έξω. Το μεγάλο βάρος το έδωσα στα νέα παιδιά, βρίσκοντας ενθουσιώδεις συμπαραστάτες στους μαθητές των σχολείων Ημαθίας όπου και επισκέφθηκα», ανέφερε κ. Θεοδωρίδου.
Εκδηλώσεις «φωνή» στα θύματα του Ολοκαυτώματος και «τοίχος» κατά του ρατσιμού
«Κάθε χρόνο προεδρεύει του IHRA (Διεθνή Συμμαχία για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος) και διαφορετική χώρα. Φέτος είναι η σειρά του Λουξεμβούργου και το 2021 της Ελλάδας, όπου και θα γίνει μια σειρά μεγάλων εκδηλώσεων», ανέφερε ο κ. Σαλτιέλ, ευχαριστώντας το δήμο αλλά και την κ. Θεοδωρίδου για τη σκέψη και για τον αγώνα προβολής και παρουσίασης των εκδηλώσεων και της Βέροιας στο διεθνές στερέωμα. «Οι δράσεις για τη μνήμη του Ολοκαυτώματος δεν είναι μια τυπική εκδήλωση αλλά θωρακίζουμε τις σύγχρονες κοινωνίες από το φασισμό και το ρατσισμό. Η Βέροια είναι ένα σημαντικό κέντρο για εμάς και αυτή τη Μνήμη του Νήματος δίνει φωνή στα θύματα που χάθηκαν. Η εκδήλωση αυτή τιμάει τη Βέροια. Έχουμε να δείξουμε πολλά από την εβραϊκή παρουσία», είπε ο κ. Σαλτιέλ κλείνοντας.
Ισχύς εν τη ενώσει
«Σε μια Ελλάδα που είναι εδώ και χρόνια μέσα στην κρίση, που βγάζει συνήθως τον κακό μας εαυτό, βλέποντας τι έχουμε καταφέρει με αυτή την εκδήλωσε, έρχεται στο μυαλό μας το ισχύς εν τη ενώσει. Η εκδήλωση αυτή δίνει μια σπουδαία προοπτική για το τι μέλλει γενέσθαι και τη συνέχεια των εκδηλώσεων», είπε ο κ. Θεοδωρίδης, ενώ αναφέρθηκε στη συνέχεια στο καλλιτεχνικό κομμάτι της εκδήλωσης, ως διευθύνων των συνόλων, μια σύμπραξη μουσικών από τη Βέροια και αλλού. Έκλεισε με κάλεσμα προς τους Βεροιώτες για συμμετοχή στο τριήμερο εκδηλώσεων, καθώς όπως είπε, «πρέπει να δείξουμε πως και μνήμη έχουμε και πολιτιστικό και πολιτισμικό υπόβαθρο, δεν ξεχνούμε και τιμούμε τα θύματα».
Οικονομικό όφελος και προβολή για το δήμο Βέροιας
«Το αποτέλεσμα θα είναι τέλειο και χάρη στο πείσμα και την επιμονή που διακρίνει τη Σόνια Θεοδωρίδου», ανέφερε αρχικά ο κ. Λυκοστράτης, σημειώνοντας πως η εκδήλωση θα έχει πολλαπλά οφέλη για το δήμο. Από τον αριθμό των προσκεκλημένων και των επισκεπτών που θα παραβρεθούν στην πόλη μας, πέρα από το οικονομικό όφελος για την πόλη μας, ξενοδοχεία, καταστήματα κτλ., ο δήμος Βέροιας θα προβληθεί σε όλα τα ΜΜΕ, όχι μόνο πανελλαδικά αλλά και πέρα από τα σύνορα». 

Στη συνέχεια η κ. Θεοδωρίδου παρουσίασε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων. Δείτε φωτογραφίες και το πλήρες πρόγραμμα του τριημέρου:ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ,  20 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2019

Απόγευμα: Δημαρχείο  &  Συναγωγή Βέροιας (Μπαρμπούτα)

19.00 Επίσκεψη στο Δημαρχείο – Συνάντηση του Δημάρχου Βέροιας Κωνσταντίνου Βοργιαζίδη με τους επισκέπτες από το Ισραήλ και τις Ι.Κ. Ελλάδος.

20.00  Καμπαλάτ Σαμπάτ στη Συναγωγή Βέροιας, στην εβραϊκή συνοικία Μπαρμπούτα


20.30  Μπουφέ στον πεζόδρομο της Συναγωγής, προσφορά της Ι.Κ.Θεσσαλονίκης

ΣΑΒΒΑΤΟ 21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2019

Πρωί: Βεργίνα - Προτεινόμενη Επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο

 • 11.30  Ξενάγηση (ελληνικά και αγγλικά) στον αρχαιολογικό χώρο των Αιγών και στους βασιλικούς Τάφους της Βεργίνας. 


Απόγευμα: Χώρος Τεχνών Δήμου Βέροιας (Π. Μελά &Μπιζανίου)

 • 18.30 Εγκαίνια της Έκθεσης του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος «Κρυμμένα Παιδιά στην Ελλάδα της Κατοχής»
 • Ομιλία του κ.Μάκη Μάτσα
 •  19.15  Αντωνιάδειος Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών- Έναρξη Εκδηλώσεων IHRA
 • 19.30 Βιβλιοπαρουσίαση τόμου αρ. 37 ΧΡΟΝΙΚΩΝ ΗΜΑΘΙΑΣ, εκδ. ΕΜΙΠΗ, αφιέρωμα στους Εβραίους της Βέροιας.
 •  20.15  Κοντσέρτο με Σεφαραδίτικα τραγούδια από τη Χορωδία Ηχώ Βερόης.
 • Διευθύντρια χορωδίας Νατέλα Ιτσουάτσε

 ΚΥΡΙΑΚΗ 22 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2019

Πρωί: Πρώην Εβραϊκό Νεκροταφείο Βέροιας (οδός Ακροπόλεως, συνοικισμός Προμηθέως) - Αποκαλυπτήρια Μνημείου Ολοκαυτώματος


 • 12.15 Επιμνημόσυνη Δέηση
Προσφωνήσεις επισήμων 
Αποκαλυπτήρια Μνημείου 
Κατάθεση Στεφάνων
 •  13.00 Ξενάγηση (περίπατος) στην Εβραϊκή Συνοικία, στο βήμα του Αποστόλου Παύλου και στην Παλιά Μητρόπολη (οδός Κεντρικής)


Απόγευμα: Μπαρμπούτα (οδός Μεραρχίας) & Σιδηροδρομικός Σταθμός - 
«Η ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΝΗΜΑΤΟΣ» Πορεία Μνήμης & Συναυλία 

 • 18.00 Συγκέντρωση στη Συναγωγή Βέροιας - Επιμνημόσυνη δέηση
 •  18.30 Έναρξη πορείας «Η ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΝΗΜΑΤΟΣ»  (2.800 μ. - Διάρκεια: 60’)
Μαθητές σχολείων της Βέροιας, με την ευρεία συμμετοχή Βεροιωτών, Πρέσβεων, εκπροσώπων Ισραηλιτικών Κοινοτήτων απ΄όλη την Ελλάδα, Ισραηλινών με καταγωγή από τη Βέροια, θα ξετυλίξουν ένα κόκκινο νήμααπό τη Συναγωγή της Βέροιαςμέχρι τον Σιδηροδρομικό Σταθμόαπ΄ όπου οι Εβραίοι της πόλης εκτοπίστηκαν στο Άουσβιτς-Μπίρκεναου. 
 • 19.30 Άφιξη στον Σιδηροδρομικό Σταθμό - Συναυλία στη μνήμη των Εβραίων της Βέροιας. 
Συμμετέχουν:
- Σόνια Θεοδωρίδου - Σοπράνο
- AndréMergenthaler - Τσελίστας και συνθέτης
- Γιώργος Λιόλιος - Απαγγελία 
- Ορχήστρα Mobile, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Θεόδωρου Ορφανίδη
Χορωδίες 
- Σχολική χορωδία Βεροίας, Χορωδία πολιτιστικού συλλόγου
Αιγές Βεργίνας - Διευθύντρια χορωδίας: Ελένη Αναγνώστου, 
- Εμμέλεια - Διευθύντρια χορωδίας: Ελένη Νατσάκου, 
- Ωδείο Φίλιππος - Διευθύντρια χορωδίας: Νεφέλη Μπραβάκη,
- Ηχώ Βερόης - Διευθύντρια χορωδίας: Νατέλα Ιτσουαϊτζε,
- Μουσική Πολυφωνία - Διευθυντής χορωδίας: Μιχάλης
Κολοκοτρώνης
- ΚΕΠΑ Βεροίας
- Χορωδία δημοτικού ωδείου Βεροίας - Διευθύντρια χορωδίας: Ζησέκα Δήμητρα
- Μονόγραμμα - Διευθυντής χορωδίας: Πέτρος Ρίστας.
- Ορχήστρα Mobile, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Θεόδωρου Ορφανίδη
 • 20.30 Λήξη εκδήλωσης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ