Quantcast

http://picasion.com/

Οι πέντε πιο ιδιαίτερες ειδικότητες ΙΕΚ!

Ποιος είπε, ότι δεν μπορείς να σπουδάσεις στην κυριολεξία ότι θέλεις;
Ο θεσμός των Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης, αν έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα, είναι ότι σου δίνει την δυνατότητα μέσα από τις εκατοντάδες ειδικότητες που προσφέρει να γίνεις στην κυριολεξία, ότι ονειρεύεσαι. Ακόμη και αν καμιά φορά το όνειρο σου δεν είναι και ότι πιο συμβατικό υπάρχει ή ότι πιο σύγχρονο υπάρχει ή πολύ απλά δεν θα φανταζόσουν ποτέ ότι υπάρχει οργανωμένο πρόγραμμα σπουδών για αυτό! Εμείς λοιπόν φίλε αναγνώστη κάναμε μία έρευνα στις λίστες ειδικοτήτων των τελευταίων χρόνων και καταλήξαμε στις πιο πέντε…ευφάνταστες από αυτές!

Ειδικότητα Νο 1
Συνοδός βουνού


Το διαβάζεις και δεν το πιστεύεις, ότι μπορεί κάποιος να σπουδάζει δύο χρόνια για να μάθει να συνοδεύει κόσμο στα βουνά και τις ραχούλες και να τους δείχνει τις ομορφιές της παρθένας ελληνικής φύσης. Και όμως. Στο συγκεκριμένο ΙΕΚ μαθαίνεις στην κυριολεξία τα πάντα. Κατάβαση φαραγγιών, προσανατολισμό, μετεωρολογία μέχρι και πεζοπορία υπαίθρια διανυκτέρευση στο βουνό. Κάτι σαν τον στρατό δηλαδή, με την διαφορά, ότι στο τέλος παίρνεις πτυχίο εκπαιδευτικού ιδρύματος αντί για απολυτήριο απόλυσης!
Φυσικά η συγκεκριμένη ειδικότητα κρίθηκε κατάλληλη λόγω της αύξησης του τουρισμού στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια και συγκεκριμένα αυτή την ιδιαίτερη κατηγορία τουριστών που αντί να προτιμά να πίνει τα κοκτέιλ της σε μια ξαπλώστρα παραλίας ελληνικού νησιού, προτιμά να χάνει κιλά και ιδρώτα ανακαλύπτοντας τα πιο δύσβατα μονοπάτια των ελληνικών βουνών!

Ειδικότητα Νο2
Κυβερνήτης Σκαφών Αναψυχής


Και από το βουνό περάσαμε στην θάλασσα και στην εκπαίδευση όσων επιθυμούν να περνάνε τον περισσότερο διάστημα της ζωής του στην θάλασσα, χωρίς να χρειάζεται να μπαρκάρουν με κάποιο εμπορικό πλοίο. Από την άλλη σε κάνει να αναρωτιέσαι, γιατί πρέπει να χρειάζεται να σπουδάζεις δύο χρόνια για να μπορείς να πεις με αξιώσεις την ατάκα “Έχω και κότερο. Πάμε μια βόλτα;” Και εδώ έρχεται ο οδηγός σπουδών για να σε προσανατολίσει ως προς το τι μαθαίνει κάποιος που επιθυμεί να ψυχαγωγεί κόσμο στα ατελείωτα ελληνικά καλοκαίρια. Πριν πάρεις το πτυχίο σου λοιπόν, έχεις μάθει να λύνεις και να δένεις ένα σκάφος, να χρησιμοποιείς την πυξίδα, τον εξοπλισμό, την ιστορία των σκαφών που θα οδηγήσεις, μέχρι και το πώς να χρησιμοποιείς φωτοβολίδα σε περίπτωση ανάγκης. Φήμες (δεν) λένε ότι, η εικόνα του μεγάλου νικητή του Survivor, Ντάνου να οδηγά στην Σκιάθο, ταχύπλοο και να συνοδεύει τουρίστες πριν γίνει διάσημος, οδήγησαν το Υπουργείο Τουρισμού στην δημιουργία της συγκεκριμένης ειδικότητας!

Ειδικότητα Νο3
Στέλεχος Οργάνωσης και Διοίκησης Παιδικών Κατασκηνώσεων


Εδώ το πράγμα ξεφεύγει λίγο. Άλλη μια καλοκαιρινή ειδικότητα, που σε προετοιμάζει να περνάς τα καλοκαίρια σου σε παιδικές κατασκηνώσεις ανά την Ελλάδα και να προσπαθείς να κουμαντάρεις παιδάκια δημοτικού καθώς το ηλικιακό target group που σου καλύπτει το συγκεκριμένο πτυχίο είναι από 6 μέχρι 13 ετών. Τα μαθήματα πολλά και διάφορα, οργανωτικά, ψυχολογίας, οικονομικής διαχείρισης αλλά εκεί που βγάζω σε αυτόν που δημιούργησε το πρόγραμμα σπουδών είναι το κεφάλαιο που λέγεται “ειδικά προβλήματα”.
Ποια είναι λοιπόν τα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει ένα στέλεχος σε μια κατασκήνωση παιδιών δημοτικού, ώστε να απαιτείται να εκπαιδευτεί και να ενημερωθεί πάνω σε αυτά; Ξεκινάμε από την ενούρηση, για να συνεχίσουμε, με την υπνοβασία, την κλοπή, την κοινωνική και σεξουαλική συμπεριφορά αλλά και το άγχος και το στρες που θα τους δημιουργήσει η αφήγηση τρομακτικών ιστοριών, όπως θυμόμαστε όσοι έχουμε πάει παιδάκια σε κάποια κατασκήνωση, όπου το βράδυ πριν κοιμηθείς είναι η αγαπημένη ασχολία όλων να αφηγούνται…σημεία και τέρατα. Η μεγάλη δυσκολία και ευθύνη ταυτόχρονα όμως και για αυτό θα το διδαχθείς εμπεριστατωμένα αν σπουδάσεις στην συγκεκριμένη ειδικότητα είναι πως θα ενημερώσεις παιδάκια δημοτικού για την μάστιγα του…AIDS. Εκεί σε θέλω.

Ειδικότητα No4
Απομαγνητοφωνητής Συνομιλιών – Πρακτικών


Μιλάμε για την δύναμη της εξειδίκευσης φίλε αναγνώστη. Από την συγκεκριμένη ειδικότητα γίνεσαι αυτός που παίρνεις οποιοδήποτε προφορικό αρχείο στα χέρια σου από συνέντευξη μέχρι επιστημονικά συνέδρια, ομιλίες ακόμη και πρακτικά από δίκες και πρέπει να τα αποδώσεις γραπτά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Πολλά και διάφορα χρήσιμα μαθαίνεις μέχρι να πάρεις το δίπλωμα του απομαγνητοφωνητή. Ότι έχει σχέση με διαχείριση κειμένων, excel, word, διαχείριση αρχείων και φακέλων αλλά κα βασικές έννοιες πάνω στην Δημόσια Διοίκηση, θα τα μάθεις, ενώ ταυτόχρονα κάθε εξάμηνο μπαίνεις στην διαδικασία να κάνεις μαθήματα ελληνικής γλώσσας για να γίνεις μέχρι το τέλος των σπουδών σου..ξεφτέρι και να μη σου ξεφεύγουν συντακτικά ή γραμματικά λάθη.

Ειδικότητα Νο5
Κεραμική Τέχνη


Όσο νοσταλγική και αν είναι η τέχνη της κεραμικής, εξακολουθεί να είναι πραγματικά αξιοπερίεργο, ότι εν έτη 2019, υπάρχουν ακόμη άνθρωποι οι οποίοι θέλουν να διδαχτούν και μάλιστα σε διάστημα δύο χρόνων πώς να κατασκευάζουν κεραμικά. Και όμως δεν είναι λίγες οι σχολές που συμπεριλαμβάνουν αυτή την ειδικότητα, όπου μαθαίνεις σχέδιο, γλυπτική, τεχνικές ψησίματος ακόμη και πρόληψη ατυχήματος κατά τη διάρκεια της εργασίας σου! Ενδεχομένως και αυτή η ειδικότητα να συνδέεται με την αύξηση του τουρισμού και τις δεκάδες τουριστικά μαγαζάκια που υπάρχουν σε κάθε γωνιά της Ελλάδας για να εφοδιάζουν τους ξένους τουρίστες με λογής λογής αντίγραφα αγαλμάτων.

Πέρα όμως από τις… αξιοπερίεργες ειδικότητες, υπάρχουν και δεκάδες άλλες σύγχρονες μέσα από τις οποίες, οι απόφοιτοι τους διεκδικούν θέση στην αγορά εργασίας με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες και προοπτικές. Το ΙΕΚ ΑΛΦΑ Θεσσαλονίκης, διαθέτει 95 από αυτές με διδακτικό προσωπικό, εγκαταστάσεις, δράσεις και γραφείο εύρεσης εργασίας που θα ζήλευαν τα μεγαλύτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα του εξωτερικού.


Μη χάνεις χρόνο λοιπόν. Κάνε τώρα κλικ εδώ και ανακάλυψε την ειδικότητα που σου ταιριάζει περισσότερο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ