Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Ρίξτε στο φούρνο ένα μοσχαράκι γιουβέτσι

Επιμέλεια Γιώργος Μεταξάς
Γιουβετσάκι. Θα μπορούσε να είναι και το όνομα καταστήματος με μαγειρευτά φαγητά. Τόσο σπιτικό και μαγειρευτό φαγητό μας φέρνει στο νου το άκουσμά του, από τα καλά μάλιστα φαγητά, αυτά που έκανε η μαμά μας κάποιες Κυριακές. Γιουβέτσι από κάποιους θεωρείται οτιδήποτε μαγειρεύεται μαζί με κριθαράκι κατά προτίμηση σε πήλινο σκεύος. Ο Σεφ του «Βεροιώτη» Γιώργος Μεταξάς, μας δείχνει την πιο παραδοσιακή εκδοχή του, μοσχαράκι γιουβέτσι. Δείτε τα υλικά που θα χρειαστείτε, τον τρόπο εκτέλεσης, ετοιμάστε το και... αφήστε τα ρουθούνια σας να γεμίσουν μυρωδιές! 

Υλικά 
1 κιλό μοσχάρι, κομμένο σε μερίδες (από σπάλα ή ελιά)
1/2 φλ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι 
3 σκ. σκόρδο
1 καρότο
1 κομμάτι πράσο
2 κλωνάρια μαϊντανό
1 κ.σ πελτέ
1/2 φλ. κόκκινο ξηρό κρασί
4-5 τριμμένες τομάτες( ώριμες)
1 πρέζα ζάχαρη
1 δαφνόφυλλο
3-4 κόκκους μπαχάρι
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
κεφαλοτύρι τριμμένο 
Για το κριθαράκι
500 γρ. κριθαράκι χοντρό
λίγο ελαιόλαδο( για το σοτάρισμα)

Εκτέλεση
Πλένουμε καλά το κρέας και το στεγνώνουμε.
Σε βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τις μερίδες κρέατος περίπου 3-4΄ από κάθε πλευρά. Προσθέτουμε ολόκληρα τα λαχανικά, το κρεμμύδι, το καρότο, το πράσο και στο τέλος το σκόρδο. Κατόπιν  τον πελτέ και συνεχίζουμε το σοτάρισμα  για 1΄.

Σβήνουμε με το κρασί και ρίχνουμε τη ζάχαρη. Προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες και 1 λίτρο νερό. Βάζουμε τη δάφνη και το μπαχάρι. Σκεπάζουμε και αφήνουμε να σιγοβράσει το κρέας μέχρι να μαλακώσει για περίπου 1 ώρα. Προς το τέλος του βρασμού, αλατοπιπερώνουμε. 

Σε πλατιά  κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε το κριθαράκι ανακατεύοντας  καλά, να γυαλίσει. (βοηθάει το κριθαράκι στο γιουβέτσι να κρατηθεί σπυρωτό).
Το αδειάζουμε σε ταψί (κατά προτίμηση πυρέξ ή πήλινο). Από πάνω βάζουμε το μοσχαράκι μας.

Αφαιρούμε από τη σάλτσα τα λαχανικά (κρεμμύδι καρότο και πράσο) και περιχύνουμε με τη σάλτσα τα υλικά στο ταψί. Αν χρειαστεί συμπληρώνουμε με λίγο βραστό νερό.

Ψήνουμε σε προ θερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 25-30΄(ανάλογα τον φούρνο). Προς το τέλος του ψησίματος, πασπαλίζουμε με κεφαλοτύρι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ