Quantcast

http://picasion.com/

Φθινοπωρινό Ξηρολίβαδο είσαι πανέμορφο!

Η Ημαθία και ειδικότερα ο Δήμος Βέροιας διαθέτει πολλά όμορφα χωριά που είναι επισκέψιμα καθ' όλη την διάρκεια της χρονιάς. Άλλα χαρακτηρίζονται από την πλούσια πολιτισμική τους κληρονομιά και άλλα για τα πανέμορφα τοπία τους. Όταν αναφερόμαστε όμως στο Ξηρολίβαδο, τότε μιλάμε
ουσιαστικά για έναν συνδυασμό και των δύο. Χτισμένο σε ύψος 1.220 μέτρων σε ένα οροπέδιο του όρους Βέρμιο αποτελεί έναν από τους ορεινότερους οικισμούς της Ελλάδας. Δίπλα στον οικισμό κατά τους καλοκαιρινούς κυρίως μήνες σχηματίζεται μία μικρή λίμνη, που οι κάτοικοι της περιοχής την ονομάζουν «Μπάρα».

Ο οικισμός είναι πολύ παλιός και ανέρχεται στους βυζαντινούς χρόνους, χωρίς να είναι γνωστό πως ονομάζονταν τότε. Αναφέρεται γραπτώς στα έγγραφα του Τουρκικού ιεροδικείου της Βέροιας από το 1640-41 και ύστερα. Ξέρουμε επίσης ότι καταστράφηκε πολλές φορές πιο πριν από πυρπολήσεις και από ληστές. 

Το 1795 το κατέστρεψαν ληστές και οι κάτοικοι των 300ων περίπου σπιτιών σκορπίστηκαν σε άλλα μέρη, ιδίως στη Μακεδονία. Ξαναχτίστηκε, ίσως το 1805 και έγινε τσιφλίκι του Αλή Πασά. Ξανά καταστράφηκε το 1822 μαζί με την καταστροφή της Νάουσας, και ξανά οικοδομήθηκε το 1880-90. 

Οι κάτοικοι του Ξηρολίβαδου συμμετείχαν στην επανάσταση του 1821. Σπουδαίος αγωνιστής της επανάστασης του 1821 ήταν ο Γεώργιος (Λιόλιος) Ξηρολειβαδίτης, γαμπρός του Μάρκου Μπότσαρη, καθώς παντρεύτηκε την αδερφή του Δέσπω.

Δείτε τις φθινοπωρινές φωτογραφίες του Γιάννη Τσιαμήτρου από το πανέμορφο Ξηρολίβαδο:







5 σχόλια:

  1. Απαντήσεις
    1. Πού τα κατάλαβες ότι είναι του Μπαλαμπούτη ;

      Διαγραφή
    2. πραγματι ωραια ειναι. θα ηταν ακομη ωραιοτερα ομως εαν εβρεχε και ειχε πρασινο χορτο. ο κυρ Βασιλης ολοκληρο τον Αυγουστο έλεγε πως: " ο τόπος θέλει βροχή" αλλα δυστυχώς...

      Διαγραφή
    3. Πέρσι τέτοιον καιρό ο τόπος ήταν καταπράσινος, γιατί είχε βρέξει. Είναι θέμα βροχής. Παντού συμβαίνει αυτό.

      Διαγραφή
  2. Πραγματι πανεμορφο χωριό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ