Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Στο φως νέα προτομή του Αλέξανδρου - Από την Οικουμένη στην Ημαθία

Μέσω ανάρτησής της στο Facebook η πρόεδρος της Εφορίας Αρχαιοτήτων Ημαθίας, Αγγελική Κοτταρίδη, αποκάλυψε το «ολοκαίνουριο» πορτραίτο του Μεγαλέξανδρου από την Οικουμένη που θα κοσμεί την έκθεση “Οικουμένης Αντίδωρο”, που μαζί με τη μεγάλη έκθεση «Αιγών μνήμη», θα ανοίξουν
στο τέλος του 2020 το νέο μουσείο των Αιγών στη Βεργίνα. Ειδικότερα, πρόκειται για ένα υστεροελληνιστικό πορτραίτο με έντονο τον απόηχο του Περγαμηνού μπαρόκ. Είναι άγνωστο σε αρχαιολόγους και φιλότεχνους, καθώς για πρώτη φορά βλέπει το “φως” της δημοσιότητας. Βρισκόταν σαν “κρυμμένος θησαυρός” για δεκαετίας στις αποθήκες του Αρχαιολογικού Μουσείου Ημαθίας, από το οποίο ανασύρθηκε κατά τη διάρκεια εργασιών καθαριότητας ενώ νωρίτερα είχε χρησιμοποιηθεί και σαν οικοδομικό υλικό. 

Πριν τις αποθήκες του μουσείου είχε εντοπιστεί σε μπάζα κοντά σε ένα χωριό του κάμπου της Ημαθίας. Η ομορφιά του πορτραίτου αντικατοπτρίζεται στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, με τη λεοντίσια χαίτη του να “κλέβει την παράσταση”. Η φθορά σε αρκετά σημεία του πορτραίτου είναι εμφανής καθώς μέχρι σήμερα δεν είχε γίνει αντιληπτή η τεράστια πολιτιστική και ιστορική αξία που κρύβει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ