Τσαβδαρίδης: Ας μιλήσουμε με νούμερα

Η ζήτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ροδάκινα και νεκταρίνια είναι περίπου 1.250.000 τόνοι.
Οι εξαγωγές των Ισπανών και Ιταλών στην Ευρωπαϊκή Ένωση και παγκοσμίως είναι περίπου 1.300.000 τόνοι. Οι εξαγωγές της Ελλάδας μόλις που φτάνουν τους 150.000 τόνους ενώ η συνολική παραγωγή αγγίζει τους 400.000 τόνους! Τι σημαίνει αυτό; Ότι πάνω από τη μισή παραγωγή σε ροδάκινα και νεκταρίνια μένει αδιάθετη ή "λεηλατείται" σε εξευτελιστικές τιμές!

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον "καλλιεργητικό χάρτη" της χώρας με βάση τις δηλώσεις καλλιέργειας (ΟΣΔΕ) καθώς και με τα σύνολα των εξαγωγών της χώρας μας τα τελευταία 4 χρόνια, ο τομέας των φρούτων και λαχανικών ενώ καταλαμβάνει χαμηλό ποσοστό επί των καλλιεργούμενων εκτάσεων εντούτοις έχει το υψηλότερο ποσοστό επί των εξαγωγών μας!

Ο Νομός Ημαθίας, με πάνω από 65% αγροτικό πληθυσμό, αποτελεί πυρήνα της αγροτικής παραγωγικής δραστηριότητας της χώρας και πρωταγωνιστής τόσο σε επίπεδο παραγωγής όσο και σε επίπεδο μεταποίησης και εξαγωγών φρούτων και λαχανικών.
Παρόλα αυτά, το αγροτικό εισόδημα συρρικνώνεται.

Τί πρέπει λοιπόν να κάνουμε για να αυξήσουμε το μερίδιο μας στην βασική αγορά, την Ευρωπαϊκή;

Η απάντηση για τη ΝΔ, δεν αρκείται στη μείωση των φορολογικών συντελεστών και των ασφαλιστικών επιβαρύνσεων.
Προτάσσει τα ισχυρά και υγιή συνεργατικά σχήματα. Ομάδες και Οργανώσεις Παραγωγών και Διεπαγγελματικές Οργανώσεις, που θα δώσουν:

• Ωφέλειες στις οικονομίες κλίμακος, καθώς θα προμηθεύονται από κοινού μηχανικό εξοπλισμό, φάρμακα, λιπάσματα, σπόρους, υλικά κλπ

• Αλλά και ωφέλειες στην καθετοποιημένη παραγωγή, στην ένταξη των παραγωγών σε Συστήματα Ποιότητας και στην ισχυροποίηση της διαπραγματευτικής δύναμης στη διάθεση των προϊόντων

Ιδιαίτερα για τις διεπαγγελματικές οργανώσεις, η συμμετοχή όλης της προϊοντικής και παραγωγικής αλυσίδας στο ίδιο “τραπέζι” (έμποροι, μεταποιητές, παραγωγοί κλπ) θα δημιουργήσει συνέργειες, συμφωνίες, κοινούς τρόπους εμπορίας, που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη κάθε στρατηγικού προϊόντος.

Το κάνουν ήδη κάνουν οι ανταγωνιστές μας Ιταλοί και Ισπανοί. Και κατορθώνουν να είναι παρόντες σε όλες τις αλυσίδες S/M, από τις οποίες εμείς απουσιάζουμε λόγω αδυναμίας να ανταποκριθούμε στους όγκους, τους χρόνους και τις προδιαγραφές της ζήτησης.

Να γιατί η καλλιέργεια νοοτροπίας συλλογικότητας, είναι καταλυτικής σημασίας για την αγροτική μας οικονομία.

Η Ημαθία, με τον τεράστιο αγροτικό πλούτο και την ηγέτιδα θέση σε παραγωγή ροδακίνων, νεκταρινιών και μήλων στη χώρα μας, πρέπει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στη νέα εποχή!

Λάζαρος Τσαβδαρίδης
Υποψήφιος βουλευτής ΝΔ Ημαθίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ