Quantcast

http://picasion.com/

Πληρώθηκαν τα οφειλόμενα 2,7 εκατ. στους τευτλοπαραγωγούς

Στο "παραπέντε" της προσφυγής στις κάλπες!
Τα περίπου 2,7 εκατ. ευρώ, από τη σοδειά που παρέδωσαν στην ΕΒΖ για την καμπάνια του 2018, αλλά και από κάποια οφειλόμενα από το 2017, πιστώθηκαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των παραγωγών γύρω στις 4 το απόγευμα της περασμένης
Παρασκευής, βάζοντας τέλος στην ανασφάλεια που προκαλούσε στους αγρότες η αβεβαιότητα γύρω από την τύχη της ζαχαροβιομηχανίας. Η αποπληρωμή των οφειλών της ΕΒΖ προς τους τευτλοπαραγωγούς κατέστη εφικτή, ύστερα από την υπογραφή και δημοσίευση στο ΦΕΚ της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, με την οποία η βιομηχανία, παρότι δεν μπόρεσε να πάρει φορολογική κι ασφαλιστική ενημερότητα λόγω χρεών, τελικά κατάφερε να εισπράξει την επιχορήγηση που της εγκρίθηκε από το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και τακτοποίησε κάποιες οικονομικές της εκκρεμότητες.

Με την ίδια Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου εξοφλήθηκαν επίσης και οι εργαζόμενοι στη βιομηχανία, που παρέμεναν απλήρωτοι για πάνω από επτά μήνες.

Μπορεί η εξόφληση των οφειλόμενων να συνιστά ευχάριστη εξέλιξη για τους παραγωγούς, ωστόσο η ιδιότυπη ομηρεία τους, σε ό,τι αφορά στη σχέση τους με το σύστημα της ΕΒΖ, δεν έχει τερματιστεί εξ ολοκλήρου, καθώς παραμένει σε εκκρεμότητα το τί θα γίνει με την παραγωγή των περίπου 15.000 στρεμμάτων που έχουν σπαρθεί στην τρέχουσα σεζόν.

Και αυτό γιατί το άδηλο μέλλον της ζαχαροβιομηχανίας, καθιστά μέγα ερωτηματικό το πού θα δώσουν τη σοδειά τους όταν με το καλό το ερχόμενο φθινόπωρο, έρθει η ώρα να μπουν με τους τευτλοεξαγωγείς στα χωράφια τους για να πάρουν τη σοδειά τους.

Όσο δεν ακούγονται εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις της πιστώτριας τράπεζας με τον στρατηγικό επενδυτή -ακούμε, αλλά δεν βλέπουμε- Λούκας Φέκερ, τα φίδια ζώνουν όλο και περισσότερο τους αγρότες. Κι αυτό γιατί ο τελευταίος μπορεί να τους είχε παροτρύνει να σπείρουν, υποσχόμενος ότι θα απορροφήσει την παραγωγή τους, όμως συνεχίζει να μην τους υπογράφει συμβόλαια, μέχρι να κλείσει το deal για την ΕΒΖ.

Η εκκρεμότητα αυτή, μάλιστα, φαίνεται να έχει μια ακόμη παρενέργεια, δεδομένου ότι χωρίς συμβάσεις με τη βιομηχανία ή τέλος πάντων με κάποιον που να δεσμεύεται ότι θα παραλάβει την παραγωγή τεύλτων, οι αγρότες δεν μπορούν να δηλώσουν τα συγκεκριμένα χωράφια τους στο ΟΣΔΕ και κινδυνεύουν να απωλέσουν τις επιδοτήσεις τόσο από τη συνδεδεμένη των τεύτλων, όσο και από τα ιστορικά δικαιώματα τους.

Εφόσον δεν υπάρξει κάποια λύση σε μια τέτοια περίπτωση η ζημιά θα είναι καταστροφική για τους παραγωγούς.

Για την ώρα πάντως κρατούν σχετικά χαμηλούς τους τόνους, διότι με διάφορες διαρροές τους λένε ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Πειραιώς και του Innovation Brain, του Φέκερ, είναι σε καλό δρόμο και θα υπάρξουν ανακοινώσεις πολύ σύντομα. Αρκεί να μην είναι όπως τις προηγούμενες φορές.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ