Quantcast

http://picasion.com/

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Ο Ημαθιώτης που συνέλαβε την 17Ν επιστρέφει στο Προστασίας του Πολίτη

Για τέταρτη θητεία επιστρέφει στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη (πρώην Δημόσιας Τάξης) ο Μιχάλης Χρυσοΐδης, αυτή τη φορά ως εξωκοινοβουλευτικός, με κυβέρνηση ΝΔ και πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο πρώτες «φήμες» για την συνεργασία του με την ΝΔ είχαν ξεκινήσει
από πολύ παλιά, από το 2015 αλλά ο ίδιος τις διέψευδε κατηγορηματικά. Πάντα έλεγε την άποψή του για το ΠΑΣΟΚ και την πορεία του ακόμη και το μακρινό 2000 όπου ως γραμματέας του κόμματος είχε μιλήσει για την ανάγκη αλλαγής ονόματος και συμβόλων. Τα τελευταία χρόνια ήταν ανενεργός στο ΚΙΝΑΛ και δεν κατέβηκε βουλευτής. 

Το «φλερτ» με τον Κυριάκο Μητσοτάκη
Οταν εξελέγη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Χρυσοχοΐδης είχε εκφραστεί με κολακευτικά λόγια. «Η ΝΔ έχει έναν καινούριο αρχηγό, έναν καινούριο ηγέτη, ο οποίος έχει συγκεκριμένες απόψεις, θα έλεγα θετικότερες, για την Ελλάδα του μέλλοντος, έχει μια συνοχή, διότι είναι ένα κόμμα που χτυπάει την εξουσία, χτυπάει την πόρτα της εξουσίας, άρα λοιπόν υπάρχει μια ύλη εκεί», δήλωνε το 2017. Τότε είχε ξεκινήσει προφανώς το «φλερτ» με τον Κυριάκο Μητσοτάκη το οποίο τον οδήγησε για τέταρτη φορά στη θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη. 


Γιατί τον επέλεξε ο Μητσοτάκης
Η στόχευση του νέου πρωθυπουργού είναι προφανής: Επί των ημερών του εξαρθρώθηκαν οι τρεις σημαντικότερες τρομοκρατικές οργανώσεις (17Ν, ΕΛΑ, Επαναστατικός Αγώνας) ενώ μειώθηκε η εγκληματικότητα. Παράλληλα, σηματοδοτεί άνοιγμα στον κεντρώο χώρο, εν ταυτόχρονα στο πρόσωπο του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη αλλά και του υφυπουργού του Λευτέρη Οικονόμου, μια ηγεσία με γνώση του αντικειμένου, με αποφασιστικότητα για την πάταξη των εστιών εγκληματικότητας (Εξάρχεια) αλλά χωρίς την αίσθηση ότι επίκειται… στρατιωτικός νόμος.

Η κριτική για το «δεν διάβασα το Μημόνιο»
Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, είχε δεχθεί σφοδρή κριτική για την φράση του «δεν διάβασα το μνημόνιο» το 2012 για την οποία επέμεινε και εξήγησε: «Ναι, επαναλαμβάνω ότι το Μνημόνιο δεν το διάβασα. Δεν ασχολήθηκα, όχι με το κείμενο, αλλά ούτε καν με τις διαδικασίες της δήθεν διαπραγμάτευσης. Αυτό δεν το δήλωσα ούτε το είπα με καμάρι. Πολύ περισσότερο δεν το λέω για να αποσείσω ευθύνες από πάνω μου. Ίσα-ίσα το αντίθετο. Το θεωρώ από τα σημαντικότερα λάθη της πολιτικής μου διαδρομής. Γιατί δεν εκτίμησα σωστά την κρισιμότητα των στιγμών και απορροφήθηκα με το μερικό, το έργο μου σαν υπουργός, αντί να ασχοληθώ με το μείζον, την ευθύνη μου σαν μέλος της ηγεσίας της χώρας. Το είπα για να τονίσω το πόσο όλοι μας χρειάζεται να αλλάξουμε. Είχαμε μάθει να εμπιστευόμαστε τον κάθε αρχηγό, πρωθυπουργό. Και στην Βουλή να ψηφίζουμε και στην διακυβέρνηση να συναινούμε. Αυτοί οι καιροί πέρασαν και το μοντέλο εξαντλήθηκε. Χρειάζεται συλλογικότητα, ατομική ευθύνη και συνεισφορά».

Το βιογραφικό του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη
Ο 64χρονος Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, δικηγόρος στο επάγγελμα και καταγόμενος από το νησί Ημαθίας, προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ. Σπούδασε Νομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, και εργάστηκε ως δικηγόρος στη Βέροια και στα Γιαννιτσά. Το 1982 εκλέχθηκε Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ Ημαθίας. Η κομματική οργάνωση της Ημαθίας ήταν από τις μαζικότερες και πιο πετυχημένες του ΠΑΣΟΚ στη Βόρεια Ελλάδα. Την περίοδο 1987-1989 διετέλεσε Νομάρχης Καρδίτσας, και στη συνέχεια εκλέχθηκε Βουλευτής Ημαθίας (1989). Από τότε ως το 2007 εκλεγόταν πρώτος Βουλευτής του Ν. Ημαθίας σε 6 συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις. Το 2007 και το 2009 εκλέχθηκε Βουλευτής Β' Αθήνας. Έχει διατελέσει βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και Υπουργός Προστασίας του Πολίτη και Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, καθώς και υφυπουργός σε διάφορα υπουργεία. Διετέλεσε, επίσης, Γενικός Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ.

Η κυβερνητική του θητεία
Η πρώτη του κυβερνητική επιτυχία ήταν ως υφυπουργός Εμπορίου στην κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου το διάστημα 1994-1996 με Υπουργό τον Κώστα Σημίτη. Στη συνέχεια, όταν ανέλαβε ο Κ. Σημίτης πρωθυπουργός, διετέλεσε Υφυπουργός Ανάπτυξης (1996-1999) και Υπουργός Δημόσιας Τάξης (1999-2003). Στην πρώτη του θητεία στην Κατεχάκη, εξαρθρώνεται η τρομοκρατική οργάνωση 17Ν, ενώ επιτυγχάνεται η μείωση της εγκληματικότητας με την αύξηση των πεζών περιπολιών και τον θεσμό του «Αστυνομικού της Γειτονιάς» που καθιέρωσε. Παράλληλα, σημειώνεται θεαματική κάμψη των τροχαίων ατυχημάτων, με χαρακτηριστική τη μείωση θανάτων κατά 35% και των σοβαρών τραυματισμών κατά 52%, χάρη στο πρωτοποριακό πρόγραμμα «ΚΑΘ’ ΟΔΟΝ», η μεγαλύτερη μείωση της τελευταίας 50ετίας στον αριθμό των δασικών εμπρησμών. Επίσης του πιστώνεται η απολύτως επιτυχής σε θέματα ασφάλειας διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων. 
Το 2009 τοποθετήθηκε Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, όπως μετονομάστηκε το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, στην κυβέρνησης Γεωργίου Παπανδρέου 2009 οπότε και εξαρθρώθηκε ο «Επαναστατικός Αγώνας», ενώ η τρίτη θητεία του ξεκίνησε στις 7 Μαρτίου του 2012 και ολοκληρώθηκε στις 19 Μαΐου του ίδιου έτους.

Η βομβιστική επίθεση εναντίον του
Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στις 24 Ιουνίου 2010 σώθηκε από βομβιστική επίθεση με ταχυδρομικό δέμα παγιδευμένο με εκρηκτικό μηχανισμό. Η βόμβα ήταν τοποθετημένη σε ταχυδρομικό δέμα το οποίο στάλθηκε μέσω των Ελληνικών Ταχυδρομείων με αποδέκτη τον Χρυσοχοΐδη. Η βόμβα σκότωσε τον υπασπιστή του υπουργού Γιώργο Βασιλάκη όταν αυτός επιχείρησε να ανοίξει το παγιδευμένο με βόμβα δέμα στον υπουργικό όροφο του μεγάρου της Κατεχάκη. Ο υπουργός βρισκόταν 10-15 μέτρα μακριά, σε διπλανό γραφείο την ώρα της έκρηξης.

Πηγή

2 σχόλια:

  1. Μπράβο Κυριάκο!! Έβαλες το λαμόγιο του κρατεου ΠΑΣΟΚ να σε τελειώσει τη βρώμη δουλειά!! Κάρτα του πολίτη!! Παρσημω τα σπίτια από της τράπεζες!! Με τους μαμελουκους που μας μάζεψε εδώ ο άλλος δεν ξέρω τη θα κάνει!! Επί πληρωμή αυτοί όλοι και τη ......,........καληβωνουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λόγος μη συγκροτημένος, προφανώς από άτομο μη συγκροτημένο ......

      Διαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ