Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Δύσκολα πριν το τέλος του έτους οι αποζημιώσεις στα χαλαζοχτυπημένα οπωροφόρα

Ταχεία καταγραφή ζημιών και γρήγορη καταβολή αποζημιώσεων προς τους παραγωγούς, για τις μεγάλες καταστροφές που προκλήθηκαν από τη θεομηνία της προηγούμενης Τετάρτης στις φυτείες οπωροφόρων, στην ευρύτερη περιοχή της Ημαθίας, υποσχέθηκε η νέα υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Φωτεινή Αραμπατζή. Η κ. Αραμπατζή βρέθηκε το πρωί της Δευτέρας 15 Ιουλίου στη Βέροια και συμμετείχε σε ευρεία σύσκεψη με εκπροσώπους συνεταιρισμών και αγροτικών συλλόγων από τη Βέροια και τη Νάουσα, από τους οποίους ενημερώθηκε για το μέγεθος της καταστροφής που έχει συντελεστεί σε πάνω από 80.000 στρέμματα οπωροφόρων.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βεροίας, Τάσος Χαλκίδης, οι παραγωγοί επισήμαναν στην υφυπουργό ότι σε πολλές φυτείες η ζημιά στην παραγωγή φτάνει το 100%, καθώς εκτός από τα φρούτα που έπεσαν στο έδαφος, πολλά έχουν χτυπηθεί από το χαλάζι και έχουν χάσει την εμπορικότητά τους.

«Της ζητήσαμε να αποζημιωθούμε το ταχύτερο δυνατό, δεδομένου ότι οι υποχρεώσεις τρέχουν και χωρίς έστω αυτά τα χρήματα οι παραγωγοί θα σηκώσουμε τα χέρια ψηλά», επισήμανε ο κ. Χαλκίδης, σημειώνοντας πως καταστροφές μεγάλες έχουν γίνει και στο φυτικό κεφάλαιο, αφού πολλά δέντρα ξεριζώθηκαν, ενώ σε άλλα έσπασαν κλώνοι. Ο ίδιος μας είπε πως επαναδιατυπώθηκε από τους εκπροσώπους των παραγωγών και το αίτημα για αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, προκειμένου αυτός να συγχρονιστεί με τις απαιτήσεις της εποχής και των αλλαγών που έχει επιφέρει στα καιρικά φαινόμενα η κλιματική μεταβολή.

Ο εκπρόσωπος του Α.Σ. Αλεξάνδρειας, Παναγιώτης Μεσαλάς, ο οποίος επίσης συμμετείχε στη σύσκεψη, μας είπε ότι η κ. Αραμπατζή ανέφερε πως στην προσπάθεια να γίνουν ταχύτερα οι καταγραφές των ζημιών θα γίνουν προσλήψεις πρόσθετου προσωπικού γεωπόνων προκειμένου να συνδράμουν στο έργο των υφιστάμενων υπαλλήλων του ΕΛΓΑ για να επισπευσθούν οι αυτοψίες στις πληγείσες φυτείες.

Στη συνάντηση επισημάνθηκε ακόμη πως οι πληγέντες παραγωγοί θα πρέπει να αφήνουν «μάρτυρα», πέντε δέντρα ανά εκατό και πως όσοι είχαν υποστεί ζημίες από τις προηγούμενες χαλαζοπτώσεις στο νομό, δεν θα χρειαστεί να κάνουν νέες δηλώσεις, αφού έτσι κι αλλιώς οι γεωπόνοι θα περάσουν για αυτοψία. Κατά τον κ. Μεσαλά ήδη μέχρι στιγμής έχουν γίνει 13.000 δηλώσεις και αναμένονται άλλες 3.000 – 4.000 νέες από εκείνους που επλήγησαν την περασμένη Τετάρτη.

«Ειπώθηκε ότι για τις ζημίες στην παραγωγή η αποζημίωση θα γίνει από τον ΕΛΓΑ, ενώ για καταστροφές στο φυτικό κεφάλαιο, εφόσον αυτές ξεπερνούν το 30% της φυτείας, οι παραγωγοί θα αποζημιωθούν από τα ΠΣΕΑ», είπε ο εκπρόσωπος του Α.Σ. Αλεξάνδρειας, προσθέτοντας πως όσοι παραγωγοί έχουν πάθει ζημιά και στην παραγωγή και στο φυτικό κεφάλαιο θα πληρωθούν και από τον ΕΛΓΑ και από τα ΠΣΕΑ. Ο ίδιος, πάντως, εκτίμησε πως η καταβολή των αποζημιώσεων δύσκολα θα γίνει πριν το τέλος του χρόνου, καθώς θα πρέπει να προηγηθεί η συγκομιδή των ροδάκινων και των άλλων φρούτων που χτυπήθηκαν από το καιρικό φαινόμενο, ώστε ο ΕΛΓΑ να πάρει κατόπιν τα στοιχεία και να προχωρήσει στην κατανομή των ποσών.

Μετά το πέρας της σύσκεψης, στην οποία παρέστησαν ο υφυπουργός Οικονομικών, Βεσσυρόπουλος και οι τοπικοί βουλευτές Τσαβδαρίδης και Μπαρτζώκας, η κ. Αραμπατζή ξεναγήθηκε και σε περιβόλια που έχουν υποστεί καταστροφές από τη θεομηνία. Μάλιστα παραγωγοί εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το γεγονός ότι έσπευσε πέντε μόλις μέρες μετά το ακραίο καιρικό φαινόμενο να δει ιδίοις όμμασι το την κατάσταση, αλλά της θύμισαν με νόημα πως «και οι προηγούμενοι ήταν καλοί σε κινήσεις επικοινωνιακού χαρακτήρα, αλλά μετά τα ξεχνούσαν και για αυτό πήραν το αποτέλεσμα που πήραν στις κάλπες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ