Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Στη Βέροια ο αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ - Αυτοψία στις πληγείσες καλλιέργειες της Ημαθίας

Τι ανέφερε για τις αποζημιώσεις του 2018, του 2019, τις προκαταβολές
Ο αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ Δημήτρης Καρακώστας βρέθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας 24/6 στην Ημαθία, όπου συνοδευόμενος από επιτελείο διευθυντών του ΕΛΓΑ, τη Γενική Διευθύντρια,
τον Διευθυντή Ασφάλισης, τη Διευθύντρια Αποζημιώσεων και το προσωπικό του τοπικού ΕΛΓΑ, πραγματοποιούν επισκέψεις στις πληγείσες από τις χαλαζοπτώσεις και βροχοπτώσεις καλλιέργειες, προκειμένου να δουν από κοντά τα προβλήματα που αντιμετώπισε η Ημαθία. Το μεσημέρι επισκέφθηκε το υποκατάστημα του ΕΛΓΑ στη Βέροια, όπου συνοδευόμενος από τον συντονιστή της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας Τάσο Κωστόπουλο, είχε μια ενημερωτική συνάντηση με τους υπαλλήλους του καταστήματος, ενώ συνέχεια προχώρησε σε δηλώσεις στα τοπικά ΜΜΕ.

Όπως ανέφερε, 73 εκτιμητές του οργανισμού βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στα χωράφια για τις πρώτες παρατηρήσεις, έχουν γίνει οι πρώτες αναγγελίες, που ξεπερνούν τις 16.000, ενώ θα προστεθεί επιπλέον προσωπικό την επόμενη εβδομάδα, καθώς ο όγκος των δηλώσεων είναι μεγάλος. Μάλιστα θέλησε να τονίσει πως η σημερινή διοίκηση του ΕΛΓΑ έχει καταφέρει να βελτιώσει κατά πολύ τους χρόνους εκτίμησης και απόδοσης χρημάτων στους παραγωγούς, καταφέρνοντας να μπαίνουν τα χρήματα στα βιβλιάρια των παραγωγών σε χρόνο μικρότερο των 12 μηνών.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην πολιτική της Νέας Δημοκρατίας απέναντι στον ΕΛΓΑ, λέγοντας: «Πολλοί προσπαθούν να απαξιώσουν το έργο του ΕΛΓΑ, έχοντας απώτερο σκοπό να τον ιδιωτικοποιήσουν. Η ΝΔ την έννοια της ασφάλισης δε τη βλέπει ως οικονομική και κοινωνική παροχή και προσπαθεί να στρέψει την κοινωνία να αποδεχθεί ασφαλιστικούς οργανισμούς είτε ιδιωτικούς είτε σε συνεργασία με το δημόσιο, κάτι που θα είναι εις βάρος των αγροτών».

Κάλεσε τους αγρότες να είναι προσεκτικοί και να γνωρίζουν τι αποζημιώνει ο ΕΛΓΑ και τι όχι. «Ο αγρότης να προσπαθεί να παράξει και όχι να καλλιεργεί για να αποτύχει και να αποζημιωθεί. Θέλουμε οι αγρότες να τηρούν τις καλλιεργητικές φροντίδες. Και στο βαθμό που τηρούνται, αν το καιρικό φαινόμενο επιδράσει καταλυτικά στην παραγωγική διαδικασία, τότε ασφαλίζουμε. Ο ΕΛΓΑ αποζημιώνει μόνο καταστροφές από απρόβλεπτα καιρικά φαινόμενα».

Σχετικά με τα έντονα καιρικά φαινόμενα και την κλιματική αλλαγή, ανέφερε πως, σκοπεύουν να αλλάξουν τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, σε κάποια μόνο σημεία, κυρίως για να έρθει πιο κοντά στα νέα κλιματικά δεδομένα. 

Πληρωμές του 2018
Σχετικά με τις πληρωμές από τις ζημιές του 2018 είπε πως έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί, κατά το 70%, ενώ έχει ζητηθεί αναθεώρηση του προϋπολογισμού ώστε να δοθεί το υπόλοιπο 30% που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα δοθεί σε 1 με 2 εβδομάδες. Σημείωσε επιπλέον, πως η Ημαθίας ανήκει στους πιο ευνοημένους νομούς της Ελλάδας σε σχέση με τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ.

Πληρωμές του 2019
Σε ερώτηση του veriotis.gr σχετικά με τις πληρωμές των αποζημιώσεων για τις καταστροφές του 2019, απάντησε πως «Ο όγκος των δηλώσεων είναι μεγάλος. Έχουν βγει στα χωράφια ήδη 73 εκτιμητές και αναμένονται τις επόμενες ημέρες επιπλέον προσωπικό. Πιθανότατα δε θα γίνουν εξατομικευμένες εκτιμήσεις, αλλά ομαδοποιημένες ανά περιοχή, ανά καλλιέργεια και ανά ζημιά, προκειμένου τα πορίσματα να έρθουν πιο γρήγορα και οι πληρωμές να έρθουν μέχρι το τέλος του 2019».

Προκαταβολή αποζημιώσεων
Σε ερώτηση του veriotis.gr σχετικά με την προκαταβολή αποζημιώσεων, απάντησε πως «Προκαταβολή δε μπορεί να καταβληθεί. Είναι μια δύσκολη διαδικασία και εξαρτάται από τα οικονομικά της εκάστοτε κυβέρνησης. Για να δοθεί προκαταβολή πρέπει να υπάρχει βεβαίωση πως η ζημιά είναι μεγαλύτερη από την προκαταβολή. Ο ΕΛΓΑ έχει την οικονομική δυνατότητα αλλά δεν ξέρω πόσο σωστό είναι να δοθεί προκαταβολή, ώστε, από τη μία να μην είναι κοροϊδία και από την άλλη να μην πέσει σε αντίφαση με το τελικό πόρισμα της ζημιάς και να χρειάζεται να ζητηθούν πίσω τα χρήματα. Η προκαταβοή θέλει νομοθέτηση και δεν αφορά τον ΕΛΓΑ ούτε το Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης».

1 σχόλιο:

  1. Κομματικη εκδηλωση ηταν;
    Ποιος ο λογος της παρουσιας του συντονιστη;
    Δεν ειναι κρατικος λεοτουργος ο κ.. Αντιπροεδρος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ