Το «κέρδισε» ο Βελβεντός το «Κλαρίσιο Ροδάκινο»

Αναγνωρίστηκε ως ΕΠΙΠ με Υπουργική Απόφαση
Με Υπουργική Απόφαση εγκρίθηκε το αίτημα καταχώρισης του ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού για την ονομασία «Κλαρίσιο Ροδάκινο» ως Εγγυημένο Παραδοσιακό Ιδιότυπο Προϊόν (ΕΠΙΠ) στο αντίστοιχο Μητρώο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού πληρούσε τις προϋποθέσεις του Κανονισμού (ΕΕ) 1151/2012 για τα συστήματα ποιότητας των γεωργικών προϊόντων και τροφίμων. Πρόκειται το πρώτο ΕΠΙΠ για την ονομασία του οποίου η χώρα μας καταθέτει αίτηση αναγνώρισης προς την Ε.Ε.

Η ονομασία «Κλαρίσιο Ροδάκινο» χρησιμοποιείται στον προφορικό λόγο ανάμεσα στους παραγωγούς και τους διακινητές στις δενδροκομικές περιοχές της Μακεδονίας, για να διακρίνονται τα ροδάκινα που τυποποιούνται και συσκευάζονται κατευθείαν από το κλαδί στην τελική τους συσκευασία στο κτήμα από τα ροδάκινα που συσκευάζονται σε μεγάλους περιέκτες στα συσκευαστήρια για την τυποποίηση και συσκευασία τους με μεγάλα μέσα.

Ο παραγωγός που παράγει το προϊόν με τον παραδοσιακό αυτόν τρόπο, έχει τη δυνατότητα να συγκομίζει, αφού ωριμάσουν οι καρποί και αποκτούν ποιοτικά χαρακτηριστικά που αντιστοιχούν περισσότερο στη φυσιολογική ωριμότητα παρά στην εμπορική ωριμότητα κάθε ποικιλίας. Τα προϊόντα αυτά θυμίζουν στους καταναλωτές τα ροδάκινα όπως τα ήξεραν πριν από 3-4 δεκαετίες που δεν περνούσαν από διαλογητήρια.

Ο φάκελος για το «Κλαρίσιο Ροδάκινο» πρόκειται να σταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τις υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για έγκριση στην Ε.Ε. στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Εκτιμάται ότι η όλη διαδικασία καταχώρησης στην βάση δεδομένων DOOR των ΕΠΙ προϊόντων θα διαρκέσει περίπου 12 μήνες.

3 σχόλια:

 1. ΣΙΓΑ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΕΚΕΙ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΒΕΛΒΕΝΤΟ!!!
  Η ΝΑΟΥΣΑ ΕΤΣΙ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΜΙΑ ΖΩΗ ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑ ΠΟΥ ΠΡΩΤΗ ΑΠ ΟΛΟΥΣ ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΠΑΡΑΓΕΙ.
  ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΙΔΙΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Γι' αυτό δεν θα έχεις σωτηρία φίλε, γιατί έχεις μάθει να υποτιμάς ότι καλό και πρωτοποριακό κάνουν οι άλλοι, αλλά δεν μπορείς να κάνεις εσύ΄και επιχειρείς να καταστρέψεις ότι καλό κάνει ο άλλος, διότι απειλείται η δική σου ανεπάρκεια.
   Είσαι χαμένος, σίγουρα. Η ζωή κάτι τέτοιους τελικά ευτυχώς τους αποβάλει.

   Διαγραφή
 2. Στα δικά μας τα σαΐνια να τα πείτε αυτά. Που παρακαλάνε προεκλογικά για ψίχουλα. Οι Κοζανίτες μας φόρεσαν τα Γιαλιά για άλλη μια φορά. Αυτοί εκμεταλλεύονται τα πανεπιστήμια τα ΤΕΙ και τους φοιτητές τους και φέρνουν αποτελέσματα . Εμείς εδώ τα ξέρουν όλα όλοι "μανάβηδες", άντε και του χρόνου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ