Το πιο εύκολο τρικ για να αδυνατίσετε - Και δεν κοστίζει τίποτα

Το καλοκαίρι έχει μπει για τα καλά και πιθανότατα ανήκετε στην μερίδα του πληθυσμού που δεν έχει προλάβει να κάνει εκείνη την δίαιτα που υποσχόταν θαύματα και να χάσει τα κιλά που θα επιθυμούσε προκειμένου να εμφανιστεί στην παραλία χωρίς να ντρέπεται. Αν λοιπόν, θέλετε ένα πιο λεπτό και υγιές
σώμα, το κόλπο είναι να κοιμάστε αρκετά. Κι αυτό σημαίνει 7-8 ώρες κάθε βράδυ. Αν όμως δεν κοιμόσαστε τόσες ώρες, όπως και πολλοί άνθρωποι, τότε αυτό θα έχει αποτελέσματα τόσο στην διάθεσή σας όσο και στην ικανότητα του σώματός σας να ελέγχει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας, γεγονός που οδηγεί στην υπερβολική κατανάλωση φαγητού, άρα όσες προσπάθειες και να κάνατε για δίαιτα, πάνε στράφι. Τι κι αν έχετε μελετήσει εξονυχιστικά όλες εκείνες τις δίαιτες που υπόσχονται άμεσα απώλεια κιλών;

Το πείραμα

Πριν από δύο χρόνια, η Δρ. Ελεανόρ Σκοτ, του πανεπιστημίου του Λιντς, έκανε ένα πείραμα για τον αντίκτυπο του ύπνου στη δίαιτα. Σε αυτό συμμετείχαν εθελοντές που εξοπλίστηκαν με οθόνες δραστηριότητας και παρακολούθησης της γλυκόζης για να δουν οι ειδικοί τι συνέβαινε στα επίπεδα σακχάρου του αίματός τους.

Κοιμηθείτε όσο το δυνατόν περισσότερο

Στην συνέχεια, οι εθελοντές έπρεπε να κοιμούνται κανονικά για δύο βράδια, για άλλα τρία βράδια έπρεπε να κοιμούνται 3 ώρες αργότερα από το κανονικό και στην συνέχεια άλλες δύο βραδιές όπου μπορούσαν να κοιμηθούν όσο ήθελαν. Σύμφωνα με τους εθελοντές που πήραν μέρος στο πείραμα, όλοι τους είδαν μια άνοδο στα επίπεδα σακχάρου τους, τις ημέρες που δεν κοιμόντουσαν όσο έπρεπε και ένιωθαν διαρκώς να πεινάνε.

Γιατί συμβαίνει λοιπόν αυτό;

Η δρ. Σκοτ είπε: «Γνωρίζουμε ότι όταν οι άνθρωποι στερούνται ύπνου, συχνά λαχταρούν κάτι γλυκό. Γνωρίζουμε επίσης πως εάν κάποιος είναι ξύπνιος ενώ δεν θέλει, ο οργανισμός του παράγει περισσότερη κορτιζόλη, την ορμόνη του στρες, και αυτό επηρεάζει την όρεξη και τα επίπεδα γλυκόζης. Επομένως, ακόμη κι αν θέλουμε να κάνουμε δίαιτα, δεν μπορούμε».

Η έλλειψη ύπνου αυξάνει την επιθυμία για κάτι γλυκό, με αποτέλεσμα να μην χάνετε κιλά

Όπως επισήμανε η Δρ. Σκοτ, ο κακός ύπνος διαταράσσει επίσης τις ορμόνες της πείνας όπως η λεπτίνη και η γκρελίνη. Αυτά συνεργάζονται για την διαχείριση της όρεξης. Η λεπτίνη μειώνει την πείνα ενώ η γκρελίνη την προωθεί. Όταν οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Σικάγο παρακολούθησαν πρόσφατα τα επίπεδα των ορμονών της πείνας και την όρεξη σε μια ομάδα εθελοντών, είδαν δραματικά αποτελέσματα.

Στο πλαίσιο αυτής της μελέτης, οι εθελοντές κλήθηκαν να κοιμηθούν μόλις για 4 ώρες επί 6 νύχτες, ακολουθούμενες από άλλες 6 νύχτες, όπου μπορούσαν να κοιμηθούν όσο ήθελαν. Οι δοκιμές έδειξαν ότι όταν στερήθηκαν ύπνου, οι εθελοντές είχαν χαμηλότερα επίπεδα λεπτίνης κατά 18% και υψηλότερα επίπεδα γκρελίνης κατά 28%, ενώ ανέφεραν ότι πεινούσαν πάρα πολύ. Μάλιστα, υπήρξε ιδιαίτερα έντονη αύξηση της προτίμησής τους για γλυκά, αλμυρά και αμυλώδη τρόφιμα. Σύμφωνα λοιπόν με τις έρευνες, εάν θέλετε να αδυνατίσετε, πρέπει να δώσετε προτεραιότητα στον ύπνο σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ