Άμεση κινητοποίηση για το ροδάκινο, η απόσυρση ως λύση και οι προεκλογικές εντάσεις

Γρήγορα αντανακλαστικά επέδειξαν οι θεσμικοί και παραγωγικοί φορείς για την αντιμετώπιση των διαφαινόμενων προβλημάτων στην εμπορία του ροδάκινου. Η σχετική πρωτοβουλία ελήφθη από τον αντιπεριφερειάρχη για να καταλήξουμε στη σημερινή διευρυμένη σύσκεψη.
Στο πάνελ βρέθηκαν μαζί με τον Κώστα Καλαϊτζίδη, ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου και έμπορος φρούτων Στέφανος Αποστολίδης, ο πρόεδρος της Κοινοπταξίας Ο.Π. Συνεταιρισμών Χρήστος Γιαννακάκης και η διευθύντρια της Περιφέρειας από τη Θεσσαλονίκη για να μεταφέρει τη συμπαράσταση του Απόστολου Τζιτζικώστα. Συμμετείχαν όλοι οι βουλευτές Ημαθίας, πολιτευτές και φυσικά εκπρόσωποι των αγροτών, οι πρόεδροι των μεγαλύτερων Συνεταιρισμών και ιδιώτες έμποροι. 

Ακούστηκαν πολλές απόψεις, άλλες εντός και άλλες εκτός θέματος (βέβαια κι αυτές το ροδάκινο αφορούσαν - όχι όμως το άμεσα προκείμενο πρόβλημα), ενώ δεν έλειψαν και οι εντάσεις (εκλογές γαρ) με κάποιες αντεγκλήσεις μεταξύ Καλαϊτζίδη - Καρασαρλίδου και Τάσου Χαλκίδη - συνεταιριστών να δυναμιτίζουν προς στιγμή τη σύσκεψη.

Επί της ουσίας, αναφέρθηκε ότι σήμερα στα ψυγεία των μεγάλων συνεταιρισμών και εμπόρων της Ημαθίας, βρίσκονται 6 έως 7 εκατομμύρια κιλά ροδάκινα, για τα οποία δεν υπάρχει το αναμενόμενο αγοραστικό ενδιαφέρον. Πρόκειται μάλιστα κυρίως για πρώιμες ποικιλίες. Ενώ από μέρα σε μέρα η συγκομιδή θα ενταθεί, με αποτέλεσμα τα ψυγεία να "φρακάρουν" και η προσφορά να αυξάνεται, με αποτέλεσμα την περαιτέρω επιδίνωση της κατάστασης σε ότι αφορά την τιμή του προϊόντος. Αξίζει να σημειωθεί ότι και στην Ισπανία φέτος η παραγωγή είναι αυξημένη κατά 20%. 

Συνοψίζοντας τα όσα διεμήφθησαν, ως μοναδική λύση προκρίθηκε η απόσυρση προϊόντων από την αγορά (μέσω χυμοποίησης) ώστε να στηριχθεί η τιμή. Συντάχθηκε επιστολή η οποία εστάλη προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης την οποία υπέγραψαν όλοι οι φορείς και οι βουλευτές δεσμεύτηκαν να επιταχύνουν τις εξελίξεις, διότι οι επόμενες μέρες θα πρέπει να είναι καθοριστικές ώστε να μην εξελιχθούν σε... δραματικές.

Η επιστολή στον Υπουργό

Μετά τις τοποθετήσεις και τις προτάσεις των εκπρωσώπων όλων των φορέων, καταγράφηκαν τα προβλήματα που παρατηρήθηκαν το τελευταίο διάστημα στη διάθεση επιτραπέζιου ροδάκινου και νεκταρινιού και αποφασίστηκε η σύσταση επιτροπής με συμμετέχοντες από το σύνολο των φορέων.

Λόγω της αυξημένης παραγωγής των συγκεκριμένων προϊόντων σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, της πτώσης της κατανάλωσης, της κατακρήμνισης των τιμών διάθεσης, σε συνδυασμό με τις μακροχρόνιες πλέον συνέπειες του Ρωσικού εμπάργκο και των καταστροφών από καιρικά φαινόμενα, συντάχθηκε έγγραφο προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων κ. Αραχωβίτη, ζητώντας την ΑΜΕΣΗ παρέμβαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τη στήριξη των τιμών. 
Τονίζεται ότι, μετά από τις πρώτες κιόλας μέρες τις συγκομιδής, έχουν συσσωρευτεί στα ψυγεία των εξαγωγικών φορέων, ιδιωτών και συνεταιρισμών, ποσότητες άνω των 10.000 τόνων, ενώ επίκειται τις επόμενες 10 με 15 ημέρες η συγκομιδή άνω των 40.000 τόνων επιτραπέζιων ροδάκινων και νεκταρινιών.
Στο έγγραφο γίνεται μνεία του αντίστοιχου προβλήματος των ισπανικών φορέων, όπου ήδη η Κυβέρνηση της Ισπανίας αποφάσισε να αποσύρει από την αγορά 30.000 τόνους των συγκεκριμένων προϊόντων και να εγκρίνει κρατική ενισχυτική χρηματοδότηση 14.300.000€.
Θέτοντας υπόψη του Υπουργού τα παραπάνω, ζητήθηκε άμεση συνάντηση, με σκοπό την καταγραφή των αδιάθετων ποσοτήτων στις ενότητες Ημαθίας, Λάρισας και Πέλλας και την λήψη πρωτοβουλιών από την πλευρά του Υπουργείου.

Το κείμενο συνυπογράφουν: 

 • Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ημαθίας 
 • Διοικητικό Συμβούλιο Εμπορικού Επιμελητηρίου Ημαθίας 
 • Ιδιώτες εξαγωγείς:

1) Tasty fruit Αποστολίδης – Νικολόπουλος
2) Πλωμαρίτης Κώστας
3) Αλεξιάδης Φώτης
4) Νέγκας Νικόλαος
5) Αφοί Καλαϊτζίδη
6) IRA Fruit Ραφαηλίδης Θεόφιλος

 • Οργανώσεις Παραγωγών – Συνεταιρισμοί:

1) Α.Σ. Νέος Αλιάκμων
2) Α.Σ. Μέσης
3) Α.Σ. Μελίκης
4) Α.Σ. Venus
5) Α.Σ. Νάουσας
6) ΑΣΕΠΟΠ Νάουσας
7) Α.Σ. Επισκοπής
8) ΑΣΟΠ Επισκοπής
9) Α.Σ. Μίεζας
10) Α.Σ. Αγ. Κωνσταντίνος
11) Κοινοπραξία Μελίκης
12) Α.Σ. Komex
13) Α.Σ. Ερμής
14) Α.Σ. Ομόνοια   

 • Αγροτικοί Σύλλογοι:

1) Αγροτικός σύλλογος γεωργών Βέροιας
2) Αγροτικός σύλλογος Ημαθίας
3) Αγροτικός σύλλογος Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας»

4) Ενιαίος αγροτικός σύλλογος Νάουσας


Η εισήγηση του αντιπεριφερειάρχη

"Ο λόγος που συγκάλεσα τη σημερινή σύσκεψη είναι αφενός για να καταγράψουμε όλες τις απόψεις σχετικά με τα προβλήματα που παρουσιάζει το ξεκίνημα της χρονιάς για τα επιτραπέζια ροδάκινα, αφετέρου να τα αξιολογήσουμε και να δώσουμε προτεραιότητες ώστε να βρούμε και να δώσουμε τις κατάλληλες λύσεις που χρειάζονται άμεσα και αποτελεσματικά. Δίνω μεγάλη σημασία στην ομαδικότητα,  στη συνεργασία, στη συλλογική αντιμετώπιση των προβλημάτων και έτσι πρέπει να δούμε το θέμα και ότι κάνουμε, πρέπει να το κάνουμε για την ουσία και το αποτέλεσμα και όχι για τις εντυπώσεις.

 Έχουμε ήδη σοβαρό πρόβλημα με τους μικρούς καρπούς λόγω των καιρικών συνθηκών που είναι μεν κατάλληλοι για κατανάλωση ή χυμοποίηση είναι όμως ακατάλληλοι για σοβαρή εμπορία. 

Έχουμε και άλλα προβλήματα στη διακίνηση και εμπορία του προϊόντος που θέλω να τα εξηγήσετε, να καταγραφούν και να συζητήσουμε για τον τρόπο που θα τα επιλύσουμε. 

Για το πρόβλημα με τα επιτραπέζια ροδάκινα, έκανα χθες παρέμβαση, ως αντιπεριφερερειάρχης στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας και ενημέρωσα προσωπικά τον Απόστολο Τζιτζικώστα ο οποίος μου ζήτησε να σας μεταφέρω τη συμπαράστασή του σε ότι αποφασίσουμε και θα ήταν κι αυτός μαζί μας σήμερα όμως το έκτακτο της σύσκεψης δεν επέτρεψε τροποποίηση στο πρόγραμμά του. Το ίδιο θετικά απέναντι σε ότι αποφασίσουμε είναι και το περιφερειακό συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας. 

Σε ότι αφορά τη μικροκαρπία στα επιτραπέζια, η άποψή μου είναι ότι πρέπει να δρομολογηθεί άμεσα, η απόσυρση των ποσοτήτων που δεν μπορούν να είναι ανταγωνίσιμα ώστε να διασφαλίσουμε μια ομαλή ροή στην αγορά σε σχέση με την διασφάλιση του εισοδήματος των αγροτών καλλιεργητών και βέβαια σε σχέση με την ομαλή διάθεση των προϊόντων, τις τιμές και γενικά σε σχέση με τον συνολικό κύκλο της εμπορίας του προϊόντος. Η διασφάλιση του εισοδήματος των ροδακινοπαραγωγών και η ομαλή διάθεση των προϊόντων στην αγορά, σε συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού -διότι έχουμε και πλεονέκτημα ποιότητας τοπικά- είναι τα δύο ζητούμενα.

Μιλώ με όρους αγοράς διότι έχω άποψη, έτσι αντιμετωπίζω το θέμα και έτσι πρέπει να το δούμε κατά την άποψή μου. Η αγορά είναι που δίνει το αποτέλεσμα και στην αγορά πρέπει να στρέψουμε το ενδιαφέρον μας, κάνοντας όμως και τις απαραίτητες παρεμβάσεις για να το διασφαλίσουμε καθώς το περιβάλλον που αντιμετωπίζουμε συνολικά δεν είναι και το ιδανικότερο για να λειτουργήσουμε μόνο με όρους ανταγωνισμού χωρίς βοηθητικές παρεμβάσεις του κράτους.

Η πρότασή μου λοιπόν είναι να αποσυρθούν όσες ποσότητες κρίνεται απαραίτητο και να διατεθούν για χυμό ή να διανεμηθούν δωρεάν σε κοινωνικές ομάδες που έχουν ανάγκη ή σε φιλανθρωπικά σωματεία. Η διαδικασία να γίνει μέσω των Ομάδων Παραγωγών και η χρηματοδότηση των αποζημιώσεων να γίνει μέσω μιας εθνικής παρέμβασης (de minimis) σε τιμές που θα ανταποκρίνονται τουλάχιστον σε μια στοιχειώδη ικανοποιητική κάλυψη των ροδακινοπαραγωγών. 

Για άλλα προβλήματα σχετικά με την εμπορία και τη διακίνηση των επιτραπέζιων ροδάκινων, έχω άποψη προσωπικά θέλω όμως πρώτα να σας ακούσω όλους ώστε να καταγράψουμε σωστά τα προβλήματα που υπάρχουν ή εντοπίζονται και να εντοπίσουμε τρόπους με τους οποίους μπορούν να επιλυθούν ή να μειωθούν άμεσα. 


Και στις δύο παράμετρους του προβλήματος, σκοπός μου είναι να λειτουργήσουμε συλλογικά, χωρίς αποκλεισμούς, να δούμε το θέμα σοβαρά και στην πραγματική του διάσταση και κυρίως να δράσουμε άμεσα, χωρίς να μακρυγορούμε, χωρίς ανούσιες θεωρίες. Να μη μείνουμε στα λόγια αλλά να βρούμε και να πετύχουμε τις λύσεις που χρειάζονται και για τους αγρότες και για την αγορά του προϊόντος".16 σχόλια:

 1. Για όσους δεν κατάλαβαν, η λύση που προτάθηκε είναι : " να αποσυρθούν όσες ποσότητες κρίνεται απαραίτητο και να διατεθούν για χυμό ή να διανεμηθούν δωρεάν σε κοινωνικές ομάδες που έχουν ανάγκη ή σε φιλανθρωπικά σωματεία. Η διαδικασία να γίνει μέσω των Ομάδων Παραγωγών και η χρηματοδότηση των αποζημιώσεων να γίνει μέσω μιας εθνικής παρέμβασης (de minimis) σε τιμές που θα ανταποκρίνονται τουλάχιστον σε μια στοιχειώδη ικανοποιητική κάλυψη των ροδακινοπαραγωγών."
  Δηλαδή: όλοι αυτοί οι υπέρμαχοι των ιδιωτικών επενδύσεων και της απόλυτης ιδιωτικής πρωτοβουλίας, ζητάν προεκλογικά από το Κράτος να τους πάρει το σύνολο της παραγωγής σε καλή τιμή για να σωθούν.... Κατά τα άλλα είναι οι δαιμόνιοι επιχειρηματίες που έχουν λύσεις για πλουτισμό, με την ιδιωτική επιχειρηματικότητα, αλλά μόλις γίνουν δύσκολα τα πράγματα πιέζουμε προεκλογικά για να μας ξελασπώσει το κράτος. Ας αναρωτηθούμε όμως πόσοι από αυτούς είναι ειδικοί επιστήμονες (τι έχουν σπουδάσει;) στα θέματα της παραγωγής, της διακίνησης και της εμπορίας του ροδάκινου; Υπάρχουν εξειδικευμένοι επιστήμονες (πχ εξειδικευμένοι γεωπόνοι, manager πωλήσεων, manager logistics, manager παραγωγής & διοίκησης) ή είναι μόνο οι δαιμόνιοι Έλληνες επιχειρηματίες, οι οποίοι νομίζουν ότι τα ξέρουν όλα και τα κάνουν όλα, με αποτέλεσμα τελικά να μην μπορούν να κάνουν τίποτε σωστά, εκτός από το να πιέζουν τελικά το Κράτος να τους σώσει από τη δική τους ανεπάρκεια; Όλοι αυτοί δεν έχουν το θάρρος να παραδεχθούν τον τρόπο που λειτουργούν οι εταιρείες της Ευρώπης, της Αμερικής αλλά και του προηγμένου Αραβικού κόσμου, οι οποίες έχουν τους ειδικούς επιστήμονες για να βρουν, να προτείνουν και να εκτελέσουν τις καλύτερες λύσεις για τις εταιρείες τους. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να σας πληροφορήσω ότι υπάρχουν και στην πατρίδα μας τέτοια στελέχη, αλλά κανείς σας δεν τολμά να τα αξιοποιήσει, διότι απλά θα φανεί η δική σας ανεπάρκεια. Μέχρι να το καταλάβετε και να το ξεπεράσετε αναλωθείτε σε Μαραθώνιες συσκέψεις χωρίς προοπτική.
  Και η δική μου Πρόταση: το επόμενο "Φεστιβάλ" ροδάκινου ας ασχοληθεί με τους ειδικούς επιστήμονες του χώρου ; (στις ειδικότητες που αναφέραμε αλλά και σε άλλες).

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Έχει η Ευρώπη επιστήμονες,με διδακτορικά και αποφάσισαν να σταματήσουν οι εξαγωγές στην Ρωσία.

   Διαγραφή
  2. Πες τα χρυσόστομε, αυτοί βουλιάζουν και τα παιδιά μας φεύγουν έξω στις εταιρείες που λες . Με αυτά τα μυαλά δεν υπάρχει σωτηρία σε αυτόν τον τόπο. Και φταίμε εμείς που συνεχίζουμε να ψηφίζουμε τους μέτριους και τους μη ειδικούς.
   Ας αναρωτηθούμε πόσοι από εμάς τους ψηφοφόρους έψαξαν τα βιογραφικά των όποιων υποψηφίων σε κάθε εκλογική διαδικασία ; Αρκεστήκαμε στην υπόδειξη κάποιου γνωστού ή επιλέξαμε το πρόσωπο που απλά έτυχε να ξέρουμε οπτικά από ΜΜΕ κλπ.
   Άστα να πάνε, τέτοιοι είμαστε τέτοια θέλουμε. Καλά να πάθουμε.

   Διαγραφή
 2. Οι γνωστοι και οι τρεις και ο κουκος...τα ιδια Παντελακι μου τα ιδια Παντελη μου.....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Μια απορία προς τους φωστήρες που μαζεύτηκαν χτες... Ο Βελβεντός ζητάει απόσυρση?? Όχι γιατι οι άνθρωποι έχουν δουλέψει σοβαρά και έχουν διμιουργησει ένα δυνατό brand name το οποίο ψάχνουν οι καταναλωτές... Αντί να πάμε μπροστά γυρνάμε 30 χρόνια πίσω.. αν δεν μπορείτε κύριοι μην μας εκπροσωπείτε .. τέτοιες προτάσεις κάνει και ένα παιδί 10 χρόνων όχι `σοβαροι' επαγγελματίες του κλάδου.. ντροπή σας δεν είμαστε ζητιανοι

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Διοτι απλα μεσα απο την αποσυρση πρωτα καποιοι που ειναι οι παραγοντες ευλογουν τα γενια τους....οι εξης γνωστοι αγνωστοι ....Οταν θα μπει "βομβα" σε αυτο το Ημαθιωτικο "Λομπυ" τοτε μπορει να λαμψει ελπιδα..

   Διαγραφή
  2. Όλο οι ίδιοι και οι ίδιοι παίρνουν την επισιτιστική βοήθεια.. για ψαχτο λίγο βεροιωτη

   Διαγραφή
 4. Η κατάντια της Ημαθίας μάλλον δεν έχει πάτο.. δλδ πρέπει να παρακαλάμε κάθε χρόνο να κάνει παγωνιά η να ρίξει χαλάζι;δουλεύουμε από το πρωί μέχρι το βράδυ με 40 βαθμούς για να πάμε να θάψουμε την παραγωγή μας? Ντροπή σας και μόνο που το προτείνατε ως λύση..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Απάντηση προς το "Ανώνυμος 12 Ιουνίου 2019 - 8:13 π.μ." . την απάντηση σου την έδωσε ο "Ανώνυμος 12 Ιουνίου 2019 - 6:26 π.μ." και σου εξηγεί τι κάνουν στο Βελβεντό Κοζάνης. Αλλά να είσαι σίγουρος ότι και άλλες Ευρωπαϊκές, Αμερικάνικες κλπ εταιρείες έχουν πληγεί από το εμπάργκο στη Ρωσία και όμως επιβιώνουν, ψάχνουν τα εξειδικευμένα στελέχη (αυτά που ειρωνεύεσαι λέγοντας "επιστήμονες,με διδακτορικά" για άλλες αγορές και άλλους τρόπους εξάπλωσης, Δεν κλαίνε τη μοίρα τους περιμένοντας το Κράτος (δηλ. όλους εμάς) να τους σώσουν. Το εμπάργκο στη Ρωσία είναι η δικαιολογία σου και η δικαιολογία σας στην ανικανότητά σας. Τόσα χρόνια ξέρετε για το Εμπάργκο τι κάνατε ; βρήκατε κάτι άλλο ; Πόσοι από εσάς μιλάτε άπταιστα Ρώσικα και θέλετε και εμπόριο με τη Ρωσία ; Λυπάμαι αλλά με "μανάβηδες" εμπόριο δεν γίνεται.
  Φέρνετε ευθύνες για αυτή την κατάσταση. Αλλά με το λαό-αγρότες που έχουμε καλά να πάθουμε. Έχουμε τους αρχηγούς που μας αξίζουν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Συγκρίνεις τις ποσότητες που παράγει ο Βελβεντός με αυτές της Βέροιας ? Από που κατάγεσαι από αουστραλια ?

   Διαγραφή
  2. Όχι συγκρίνω το πόσα χρόνια είμαστε εμείς στην αγορά και πόσα αυτοί. Τί χάσαμε εμείς τόσα χρόνια και τι κέρδισαν αυτοί. Αλλά δεν θέλεις να το καταλάβεις και έτσι τσάμπα μιλάμε. Εδώ δεν αναγνωρίζεις τον τρόπο που δουλεύουν οι ξένες εταιρείες με τα εξειδικευμένα στελέχη που να συνεννοηθούμε ; Άντε καλό καλοκαίρι. Μη χάνουμε και την ώρα μας.

   Διαγραφή
  3. 270.000 τόνους παραγωγή έχει ο Βελβεντός και συνεχώς την αυξάνει... Δεν το λες και λίγο. Μην ψάχνεις δικαιολογίες..

   Διαγραφή
 6. τι μας λέτε κύριοι της σύσκεψης, ακόμη και τη γιορτή ροδάκινου την ξεκίνησαν άλλοι που δεν έχουν χωράφια με ροδάκινα. Τι να μας πείτε ;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Πόσα χρόνια τρέχετε σε κλαδικές εκθέσεις νωπων φρούτων ανα το κόσμο?? κανένα plan b, plan c...? αλλά έτσι, τώρα που έκλεισε η Ρωσία , ΄΄ η κότα με τα χρυσά αυγά'' , φάνηκε η γύμνια σας...τέρμα το ''πάρτυ''!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Αγροτες εαν δεν παρετε την τυχη στα χερια σας με ικανους, εντιμους, και σοβαρους, περαν των συγκεκριμμενων λομπυ που εδω και τοσα χρονια σας "κουραρουν υποτιθεται" δεν εχετε χαιρι...εδω οι αλλοι χασαν 25 φορτια απο ανικανοτητα ....εγινε κατι με την συγκεκριμμενη διοικηση;;;; ποιος φταιει;;;; γιατι παραμενουν ακομα στα ηνια;;;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. "Omerta''...πιστεύω να καταλάβες τι έχει συμβεί..

   Διαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ