Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Λαπαβίτσας: Στην ΕΕ δεν μπορούν να γίνουν θαύματα, ούτε με Τσίπρα, ούτε με Μητσοτάκη

«Καμπανάκι» έκρουσε χθες η Κομισιόν στη Ελλάδα, προειδοποιώντας για τις πιθανές επιπτώσεις των μέτρων ανακούφισης της κυβέρνησης, στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων. Με αφορμή την έκθεση της Κομισιόν το sputniknews.gr μίλησε με τον Κώστα Λαπαβίτσα, πρώην Βουλευτή
Ημαθίας, οικονομολόγο, καθηγητή της Σχολής Ανατολικών και Αφρικανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, που το 2015 διετέλεσε και για οκτώ μήνες βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Στο επίκεντρο της συζήτησής μας τα συμπεράσματα της έκθεσης και οι πολιτικές που εφάρμοσαν ΔΝΤ και Ε.Ε. τα προηγούμενα χρόνια στη χώρα. Από την πλευρά του, ο καθηγητής υποβαθμίζει την έκθεση της Κομισιόν, λέγοντας πως δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος να προσδώσει κάποιος βαρύτητα στις προβλέψεις της Κομισιόν.

«Στις εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κανείς δεν πρέπει να δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα, καθότι έχουν μια μακρά παράδοση λάθους, όσον αφορά τις εκτιμήσεις τους. Δεν βλέπω ιδιαίτερο λόγο να προσδώσει κάποιος βαρύτητα στις προβλέψεις της Κομισιόν», λέει χαρακτηριστικά.

«Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο της Έκθεσης της Κομισιόν είναι ο λόγος για τον οποίο η Ελλάδα έχει τα υπερπλεονάσματα: Όχι λόγω της υπερφορολόγησης, που σαφώς υπάρχει, αλλά λόγω της κατάρρευσης των δημοσίων επενδύσεων. Αυτό συμβάλλει και στη μεγάλη αδυναμία των ιδιωτικών επενδύσεων. Εκεί θα παιχτούν όλα. Και αυτό επειδή για να το πούμε απλά, ο ιδιώτης δεν επενδύει, αν δεν υπάρχει δημόσια επένδυση», προσθέτει ο καθηγητής.

Παράλληλα επισημαίνει την απώλεια της εθνικής κυριαρχίας ενώ αντιτίθεται στις πολιτικές της Ε.Ε. και του ΔΝΤ.

«Στην Ελλάδα είναι εμφανέστατη η απώλεια εθνικής κυριαρχίας που συμβαδίζει με την απώλεια λαϊκής κυριαρχίας. Η δημοκρατία έχει υποχωρήσει στη χώρα, υπολειτουργεί, επειδή η Ελλάδα έχει μειωμένη εθνική κυριαρχία. Ακόμα και αυτή η έκθεση της Κομισιόν είναι προϊόν αυξημένης επιτήρησης και συνδέεται με μια πολιτική που η χώρα υλοποιεί εδώ και σχεδόν μια δεκαετία. Η πολιτική αυτή που προέρχεται από ΕΕ και ΔΝΤ δεν πρόκειται να φέρει ανάπτυξη. Πρόκειται για πολιτική που εξυπηρετεί τους δανειστές και το πλαίσιο της ΕΕ και της Ευρωζώνης, συμπιέζει την εγχώρια ζήτηση και περιμένει με κάποιο μαγικό τρόπο να έχουμε ανάκαμψη οικονομική μέσω των ιδιωτικών επενδύσεων», υπογραμμίζει ο κ. Λαπαβίτσας.

«Αν κοιτάξει κανείς την τελευταία ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ βλέπει ανάπτυξη 1,3 % δηλαδή ασθενέστατη ανάπτυξη. Αιτίες είναι η υποχώρηση των επενδύσεων η αδυναμία της κατανάλωσης και η αδυναμία αυτή τη φορά και των εξαγωγών, του μόνου τομέα που υπήρχε δυναμισμός», προσθέτει.

Την ίδια στιγμή επισημαίνει ότι η χώρα μας είναι κολλημένη «στον βούρκο των δανειστών» και εξηγεί τους λόγους και το κλίμα που κατά την άποψή του δεν θα υπάρξει η απαιτούμενη ανάπτυξη.

«Η Ελλάδα είναι κολλημένη στον βούρκο των δανειστών και εκεί θα μείνει με τις πολιτικές που ακολουθεί. Με τα σημερινά μέτρα και την κατάσταση αυτή δεν πρόκειται να υπάρξει ταχύρρυθμη ανάπτυξη. Δεν πρόκειται να υπάρξει ανάπτυξη της τάξεως του 3-5% που απαιτείται για να ορθοποδήσει η χώρα μας και να επουλώσει τις πληγές της. Δεν είναι εφικτό» τονίζει ο κ. Λαπαβίτσας.

«Πλεονάσματα και ανάπτυξη δεν πάνε μαζί. Ακριβώς επειδή πρέπει να βγάζουμε αυτά τα υπέρογκα πλεονάσματα, η εγχώρια αγορά θα εξακολουθήσει να συμπιέζεται και οι συνθήκες για τις επενδύσεις παραμένουν εξαιρετικά προβληματικές. Τα πλεονάσματα είναι εξαιρετικά αντιπαραγωγικά και αντιαναπτυξιακά. Ταυτόχρονα, αν δει κάποιος το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα διαπιστώσει, ότι δεν είναι σε θέση να στηρίξει την πίστωση και η πίστωση την επένδυση. Οι τράπεζες έχουν τεράστιους όγκους προβληματικών δανείων και ως εκ τούτου δεν δανείζουν. Επιπρόσθετα η χώρα μας έχει αρνητική καθαρή αποταμίευση», εξηγεί ο έγκριτος οικονομολόγος.

Επιπλέον επισημαίνει ότι ακολουθήθηκε μια πολιτική σταθεροποίησης της οικονομίας της χώρας, μέσω της φτώχειας. «Δεν έχουμε πλέον τα τρομακτικά ελλείμματα, αλλά η χώρα το πέτυχε αυτό μέσω της φτώχειας μεγάλης μερίδας του πληθυσμού της και της συρρίκνωσης και όχι μέσω κάποιας ουσιαστικής αναπτυξιακής πολιτικής», τονίζει.

Ερωτηθείς για το αν προετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το έδαφος για την αλλαγή πολιτικής ηγεσίας στην Ελλάδα, απαντά: «Το γεγονός ότι η Κομισιόν τοποθετείται αρνητικά απέναντι στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρο. Ο κύριος Τσακαλώτος επιμένει ότι έχει επαρκή δημοσιονομικό χώρο για να κάνει αυτά που κάνει, ενώ η Κομισιόν πιστεύει το αντίθετο. Εδώ έχουμε ξεκάθαρη πολιτική εκτίμηση της Κομισιόν, καθότι δεν θέλει την αυτήν την πορεία και εδώ παρατηρώ ότι συμφωνεί με τον κύριο Χουλιαράκη, ο οποίος είναι ο υπ’ αριθμόν δύο του κυρίου Τσακαλώτου στο Υπουργείο Οικονομικών. Ο κύριος Χουλιαράκης είχε πει ότι δεν συμφωνεί με αυτά τα μέτρα».

«Τα μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι μέτρα ουσίας, απλά αποσκοπούν στη διαχείριση του πλαισίου με τέτοιο τρόπο ώστε να δώσει στην κυβέρνηση παραπάνω πόντους, εκλογικούς και πολιτικούς. Δεν υπάρχει ρήξη με το μνημόνιο, αλλά πρόκειται για ξεκάθαρη πολιτική διαχείριση», προσθέτει και συμπληρώνει:

«Το τραγικό πρόβλημα είναι η αδυναμία του πολιτικού συστήματος της χώρας και όσων βρίσκονται πίσω από αυτό, να δώσουν μια άλλη κατεύθυνση στη χώρα. Μέσα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής ένωσης και της Ευρωζώνης δεν μπορούν να γίνουν θαύματα για τη χώρα από οποιαδήποτε κυβέρνηση, είτε αυτή είναι του Αλέξη Τσίπρα είτε του Κυριάκου Μητσοτάκη. Δεν υπάρχουν περιθώρια δομικών αλλαγών εντός της Ε.Ε.».

2 σχόλια:

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ