Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Κύστες ωοθηκών: 6 σημάδια που θα σας οδηγήσουν στον γιατρό

Οι κύστες ωοθηκών είναι μια από τις συχνότερες παθήσεις του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος. Οι ωοθήκες βρίσκονται δεξιά και αριστερά της γυναικείας μήτρας. Παράγουν τα ωάρια, τις ορμόνες (οιστρογόνα, προγεστερόνη) και ευθύνονται για την δημιουργία του έμμηνου κύκλου. Οι κύστες ωοθηκών είναι σχηματισμοί που το μέγεθός τους ποικίλει ανάλογα με τον τύπο τους και περιέχουν υγρό ή αίμα.Διακρίνονται σε δύο κατηγορίες, τις λειτουργικές και τις οργανικές. Οι λειτουργικές κύστες προκαλούνται συχνά από ορμονικές αλλαγές και είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος κύστης που εμφανίζεται στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας και αντιμετωπίζονται με φαρμακευτική αγωγή. Ως τέτοιες ορίζονται οι θυλακικέςκύστες, οι ωχρινικές κύστες και τα ωχρά σωμάτια.
Στην κατηγορία των οργανικών κυστών, εντάσσονται οι εξής:

- Δερμοειδείς κύστες ή τερατώματα. Αποτελούν νεοπλασίες καλοήθους μορφής που περιέχουν ιστούς από μέρη του σώματος (σμήγμα, χόνδρο, τρίχες).

- Κυσταδενώματα. Τα κυσταδενώματα ανάλογα με τον τύπο του υγρού που περιέχουν, διακρίνονται σε: ορώδη, εάν περιέχουν λεπτόρρευστο υγρό και βλεννώδη, εάν περιέχουν παχύρευστο υγρό.

-Ενδομητριωσικές κύστες. Οι κύστες αυτού του τύπου δημιουργούνται όταν ιστός από το ενδομήτριο επικάθεται στις ωοθήκες ή σε άλλα όργανα της κοιλιακής χώρας. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει σαφής εξήγηση γιατί συμβαίνει αυτό. Οι ενδομητριωσικές κύστες περιέχουν αίμα και γι αυτό λέγονται και αιμορραγικές ή ''σοκολατοειδείς'' κύστες (εξαιτίας του σκούρου χρώματος του αίματος που περιέχουν).

Ο τακτικός γυναικολογικός έλεγχος και το ενδοσκοπικό υπερηχογράφημα μήτρας συμβάλλουν στην έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση των κυστών ωοθήκης. Η αποτελεσματική αντιμετώπισή τους βασίζεται κυρίως στον τύπο και στο μέγεθος αυτών.

Συμπτώματα

Πυελικό άλγος: Κατά τη διάρκεια ανάπτυξής της, η κύστη είναι πιθανό να εμποδίζει την ροή του αίματος προκαλώντας οξύ πόνο. Το πυελικό άλγος είναι μια από τις πλέον χαρακτηριστικές ενδείξεις ύπαρξης κυστών στις ωοθήκες και γι αυτό δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται με αδιαφορία.

Έντονος μετεωρισμός: Το φούσκωμα στην περιοχή της κοιλιάς μπορεί να συνδέεται με διάφορες παθήσεις, όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, η δυσανεξία κλπ., αλλά ανάλογα με την ένταση και την συχνότητά του, είναι πιθανό να συνδέεται με την ύπαρξη κυστών στις ωοθήκες.


Διαταραχές στον μεταβολισμό: Οι κύστες ωοθηκών επηρεάζουν την ορμονική ισορροπία με συνέπεια την διαταραχή του μεταβολισμού. Η δυσκολία απώλειας βάρους είναι μια ένδειξη που θα πρέπει να σας προβληματίσει.

Αιμορραγία: Η αιμορραγία -υπό προϋποθέσεις- είναι ακόμα ένα ύποπτο σύμπτωμα για ύπαρξη κυστών στις ωοθήκες. Όταν υπάρχει αιμορραγία σε μέρες που δεν συσχετίζονται με την έμμηνο ρύση ή εάν βιώνετε υπερβολική απώλεια αίματος κατά την διάρκειά της, τότε πρέπει να μιλήσετε άμεσα με τον γυναικολόγο σας.

Ακανόνιστη περίοδος: Η κύστες ωοθηκών επηρεάζουν και την συχνότητα της έμμηνου ρύσης. Για παράδειγμα, εάν η εμμηνορρυσία διαρκεί λιγότερο ή περισσότερο από το συνηθισμένο για εσάς, εάν βιώνετε έντονες κράμπες κατά την διάρκεια αυτής, εάν έχει μεγαλώσει ο κύκλος σας ή έχετε ασυνήθιστη καθυστέρηση, τότε κάτι δεν πάει καλά.


Πόνος κατά την επαφή: Ο πόνος κατά την επαφή είναι ένα άβολο σύμπτωμα που κρύβει αρκετούς κινδύνους, όπως είναι μια ενδεχόμενη μόλυνση από σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα. Μπορεί όμως να σχετίζεται και με την ύπαρξη κυστών στις ωοθήκες και αυτό διότι, σε πολλές περιπτώσεις, οι κύστες στις ωοθήκες όσο αναπτύσσονται είναι πιθανό να βρίσκονται κοντά στον τράχηλο και να προκαλούν πόνο κατά την διείσδυση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ