Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Οι φωτιές του Αγιαννιού άναψαν στην Κυριώτισσα

Μια βραδιά όπως παλιά, σε μια από τις πιο παλιές, παραδοσιακές και γραφικές συνοικίες της Βέροιας, με καλλιτεχνικά δρώμενα, παιχνίδια και τις φωτιές του Κλήδονα, απόλαυσαν στην Κυριώτισσα κάτοικοι και επισκέπτες το βράδυ της Κυριακής 23/6. Η πλατεία Αγίου Βλασίου αποτέλεσε για μια ακόμη χρονιά το σκηνικό αναβίωσης του εθίμου του Αη Γιάννη του Κλήδονα, όπου φιλοξενήθηκαν οι εκδηλώσεις που διοργανώνει η δημιουργική ομάδα της Κίνησης Πολιτών για την Αισθητική και την Αρχαιολογική Προστασία της ΚυριώΤισσας. 
Η βραδιά ξεκίνησε με την αφήγηση «Το όνειρο του Μήτρη», ενώ συνεχίστηκε με την παράσταση «Ο τελάλης, η κυρά Μαριγούλου και ο Πρίγκιψ, το κερί της μαμής και τα κορίτσια της Μαργιορίτσας». Στο τέλος της παράστασης, οι παρευρισκόμενοι κεράστηκαν αλμυρά, γλυκά εδέσματα και τσίπουρο που πρόσφεραν απλόχερα οι γυναίκες της Κυριώτισσας σε όλο τον κόσμο, ενώ τα παιδιά έπαιξαν το καθιερωμένο παιχνίδι με τις κρυμμένες καραμέλες, που για να γλυκαθούν έπρεπε να αλευρωθούν.
Η βραδιά έκλεισε με το άναμμα της φωτιάς του Κλήδονα, από τα στεφάνια της Πρωτομαγιάς που συγκέντρωσαν οι κάτοικοι για να καούν, με μικρούς και μεγάλους να περνάνε πάνω από τη φωτιά, όπως προστάζει το έθιμο. Δείτε φωτογραφίες:


























































 







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ