Quantcast

http://picasion.com/

Πρεμιέρα για τις 120 δόσεις προς την εφορία - Το «παράθυρο» για να μη χάνεται η ρύθμιση

Ανοίγει -εκτός απροόπτου- σήμερα η πλατφόρμα του Taxis για την υπαγωγή στη ρύθμιση των 120 δόσεων και στο υπουργείο Οικονομικών σταυρώνουν τα δάχτυλα να επιβεβαιωθεί το μεγάλο ενδιαφέρον των φορολογουμένων, καθώς από τα προσδοκώμενα έσοδα των ρυθμίσεων θα καλυφθεί το
δημοσιονομικό «κενό» των παροχών. Η Απόφαση, που συνυπογράφουν η αρμόδια υφυπουργός Κ. Παπανάτσιου και ο Διοικητής της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλής, ορίζουν τις τελευταίες λεπτομέρειες πριν από την πρεμιέρα κι αυτό που ξεχωρίζει είναι αναμφίβολα το … «παραθυράκι» για να μη χάνεται εύκολα η ρύθμιση των 120 δόσεων. Τι συγχωρεί, λοιπόν, στο φορολογούμενο το υπουργείο Οικονομικών; «Στην περίπτωση που ο οφειλέτης εκ παραδρομής δεν έχει καταβάλει το ποσό επιβάρυνσης εκπρόθεσμης καταβολής δόσης ή, εν γένει, ποσά μικρού ύψους ή στις περιπτώσεις που αποδεδειγμένα η μη καταβολή δόσης ή μέρους δόσης δεν οφείλεται σε υπαιτιότητά του, αλλά αποτελεί ευθύνη τρίτου, η ρύθμιση δεν απόλλυται, εφόσον ο οφειλέτης καταβάλλει το ποσό κατόπιν της ενημέρωσής του από το αρμόδιο όργανο για την τήρηση των όρων της ρύθμισης και την απώλεια αυτής, εντός σαράντα πέντε (45) εργασίμων ημερών».
Συνεπώς αν είναι λίγο… λειψή η δόση ή αν ο φορολογούμενος δεν την καταβάλει επειδή φταίει κάποιος άλλος- δεν ορίζονται τα κριτήρια- η ρύθμιση δεν χάνεται αυτομάτως, αν διορθωθεί το σφάλμα μέσα σε ενάμιση μήνα, από τότε που θα ειδοποιηθεί αρμοδίως ο οφειλέτης.

Στη ρύθμιση υπάγεται υποχρεωτικά το σύνολο των ληξιπρόθεσμων έως και την 31η Δεκεμβρίου 2018 οφειλών, οι οποίες, κατά την ημερομηνία της αίτησης υπαγωγής, έχουν βεβαιωθεί και έχουν καταχωρισθεί στα βιβλία της Φορολογικής Διοίκησης (Δ.Ο.Υ./Ελεγκτικών Κέντρων/Τελωνείων) και δεν έχουν τακτοποιηθεί κατά νόμιμο τρόπο με αναστολή πληρωμής ή ρύθμιση τμηματικής καταβολής οφειλών βάσει νόμου ή δικαστικής απόφασης ή προσωρινής διαταγής. Μπορούν, επίσης, να υπαχθούν οφειλές, οι οποίες έχουν μπει σε πάγια ρύθμιση. Αντιθέτως, ΔΕΝ μπορούν να υπαχθούν οφειλές που έχουν μπει στις 100 δόσεις και στον Εξωδικαστικό.

Ποια είναι, όμως, τα «κλειδιά» της ρύθμισης των 120 δόσεων; Κατ’ αρχάς, με δεδομένο ότι η μικρότερη δόση θα πρέπει να είναι 30 ευρώ, αυτό σημαίνει πρακτικά ότι για να έχει κανείς το μέγιστο αριθμό των 120 δόσεων, θα πρέπει οι οφειλές του να είναι τουλάχιστον 3.600 ευρώ (3.600/30= 120). Αυτήν τη στιγμή, από τα περίπου 4 εκατομμύρια των οφειλετών, τα 3,3 εκατομμύρια χρωστάνε λιγότερα από 3.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 2,3 εκατομμύρια κινούνται μεταξύ 50- 2.000 ευρώ. Έτσι, αν κάποιος χρωστάει 1.500 ευρώ στην εφορία, ο μέγιστος αριθμός δόσεων που μπορεί να τα εξοφλήσει είναι 50.

Δεύτερο κρίσιμο στοιχείο είναι το ύψος των εισοδημάτων όσων θα υπαχθούν στη ρύθμιση. Ο χρόνος αναφοράς είναι η χρήση, δηλαδή τα εισοδήματα του 2017, όχι του 2018, αφού η διαδικασία των φετινών φορολογικών δηλώσεων βρίσκεται σε εξέλιξη. Γιατί είναι κρίσιμα τα εισοδήματα; Εάν κάποιος είχε ως 10.000 ευρώ, μπορεί να εξαντλήσει τον ορίζοντα των 120 δόσεων (πάντα με «κόφτη» την ελάχιστη καταβολή των 30 ευρώ), ενώ για μεγαλύτερα εισοδήματα προβλέπεται ειδική, προοδευτική κλίμακα, από την οποία τεκμαίρεται η μηνιαία δυνατότητα καταβολής. Συγκεκριμένα, για τμήμα εισοδήματος:

από 10.000,01 ευρώ έως 15.000 ευρώ με συντελεστή 4%

από 15.000,01 ευρώ έως 20.000 ευρώ με συντελεστή 6%

από 20.000,01 ευρώ έως 25.000 ευρώ με συντελεστή 8%

από 25.000,01 ευρώ έως 30.000 ευρώ με συντελεστή 10%

από 30.000,01 ευρώ έως 50.000 ευρώ με συντελεστή 12%

από 50.000,01 ευρώ έως 75.000 ευρώ με συντελεστή 15%

από 75.000,01 ευρώ έως 100.000 ευρώ με συντελεστή 20%

πάνω από 100.000 ευρώ με συντελεστή 25%.

Οι παραπάνω συντελεστές μειώνονται κατά 1 μονάδα εφόσον ο οφειλέτης έχει ένα παιδί, κατά 2 μονάδες εάν έχει δύο παιδιά και κατά 3 μονάδες από τρία παιδιά και πάνω. Ποιο είναι το μικρό μυστικό για την παραπάνω κλίμακα; Μπορεί να εξαιρούνται τα τεκμαρτά εισοδήματα, αλλά δεν εξαιρούνται και συνυπολογίζονται τα απαλλασσόμενα από φόρο εισοδήματα, δηλαδή τα διάφορα κοινωνικά επιδόματα (τέκνων, στέγασης κ.λ.π.).

«Κούρεμα» βασικής οφειλής δεν προβλέπεται. Η υπαγωγή στη ρύθμιση συνεπάγεται αυτομάτως «κούρεμα» 10% στις προσαυξήσεις, ενώ ο οφειλέτης θα έχει τη δυνατότητα μεγαλύτερου «κουρέματος», εφόσον αποδεχθεί μικρότερο αριθμό δόσεων, από αυτές που βγάζει η παραπάνω κλίμακα. Η ρύθμιση δεν είναι, όμως, τζάμπα. Βασικές οφειλές από την ημερομηνία υπαγωγής τους επιβαρύνονται με τόκο που ανέρχεται σε 5% ετησίως, με εξαίρεση βασικές συνολικές οφειλές μέχρι 3.000 ευρώ, μόνο αν ο οφειλέτης είναι φυσικό πρόσωπο και το συνολικό εισόδημά του δεν υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ. Στην περίπτωση καθυστέρησης πληρωμής της δόσης, «πέφτει» 2% προσαύξηση.

Το «παράθυρο» των αιτήσεων θα μείνει ανοικτό ως τις 28 Ιουνίου, αν και ήδη ετοιμάζεται η Απόφαση για παράταση, ενώ η πρώτη δόση θα πρέπει να καταβληθεί μέσα σε 3 ημέρες από την υποβολή της αίτησης. Υπενθυμίζεται ότι αν κάποιος έχει υποστεί ήδη κατάσχεση του λογαριασμού του, η υπαγωγή του στις 120 δόσεις ΔΕΝ συνεπάγεται άρση της δέσμευσης, απλώς το ποσό που «τραβάει» η εφορία συνυπολογίζεται στη δόση της ρύθμισης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ