Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Κοινός αγώνας για τη διακοπή του καπνίσματος από τους Υγειονομικούς Συλλόγους της Ημαθίας

Με ημερίδα του Ιατρικού, Φαρμακευτικού & Οδοντιατρικού Συλλόγου 
Εκπαιδευτική ημερίδα με θέμα «Διακοπή Καπνίσματος: Φαρμακοθεραπεία και Προσέγγιση Καπνιστή», διοργάνωσε το απόγευμα της Δευτέρας 20/5 στο ξενοδοχείο Αιγές ο Φαρμακευτικός Σύλλογος
Ημαθίας, σε συνεργασία με τον Ιατρικό και Οδοντιατρικό Σύλλογο. Η ημερίδα απευθυνόταν τόσο στα μέλη των συλλόγων και σε επαγγελματίες υγείας όσο και στο κοινό που επιθυμούσε να την παρακολουθήσει.
Χαιρετισμό απηύθυνε η πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Σοφία Κατή, η πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αλίκη Καλοΐδου και η Ακτινοδιαγνώστρια Βασιλική Καραδήμου ως εκπρόσωπος του Ιατρικού Συλλόγου, τονίζοντας τις επιπτώσεις του καπνίσματος στην υγεία, όπως τις συναντούν καθημερινά μέσα από το επάγγελμά τους. Σημείωσαν παράλληλα πως με το πνεύμα συνεργασίας των τριών Υγειονομικών Συλλόγων, γίνεται ένα σημαντικό βήμα στον αγώνα για τη διακοπή του καπνίσματος, καθώς όπως ειπώθηκε, το κάπνισμα αφορά όλους, τους καπνιστές και μη καπνιστές.
Την επιμέλεια και παρουσίαση της ημερίδας είχε ο Σταύρος Σταφυλίδης, Bsc, MSc, Ph.D, από το Εργαστήριο Π.Φ.Υ., Γενικής Ιατρικής και Έρευνας Υπηρεσιών Υγείας, Τμήμα Ιατρικής του Α.Π.Θ., όπου παρουσίασε στο κοινό με άμεσο και επικοινωνιακό τρόπο, τους εναλλακτικούς τρόπους καπνίσματος, τα οφέλη από τη διακοπή του, καθώς και τους τρόπους που μπορεί ένας επαγγελματίας υγείας να κατανοήσει τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες ενός καπνιστή, να τον προσεγγίσει αποτελεσματικά με σκοπό τη διακοπή του καπνίσματος, αλλά και να του περιγράψει τη διαθέσιμη φαρμακοθεραπεία για το σκοπό αυτό.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, χρειάζονται 716 εμβόλια κατά του πνευμονιόκοκκου για να σωθεί ένας άνθρωπος, 205 μαστογραφίες για να σωθεί μία γυναίκα από θανατηφόρο καρκίνο, ενώ μόνο 9 να κόψουν το κάπνισμα για να σωθεί μία ζωή το χρόνο! Τόνισε πως το κάπνισμα είναι ασθένεια και πως με τη συμβολή και τη συμβουλή των επαγγελματιών υγείας, ένας καπνιστής έχει 30% περισσότερες πιθανότητες να καταφέρει να το κόψει.
Παρουσίασε τα 5 Αs (ask, advise, assess, assist, arrange) που πρέπει να ακολουθούν οι επαγγελματίες υγείας προκειμένου να εντοπίσουν το «στόχο», να επικεντρώσουν στο θετικό κίνητρο διακοπής, να εκτιμήσουν την ετοιμότητα του καπνιστή να μπει στη διαδικασία διακοπής, να «δεσμεύσουν» τον καπνιστή με προσδιορισμό ημερομηνίας και να απομακρύνουν κάθε προϊόν καπνού, να ρωτάνε για την πρόοδο, να επιβραβεύουν και να έχουν σχέδιο σε περίπτωση υποτροπής.
Τέλος, αναφέρθηκε στις περιπτώσεις στις οποίες πρέπει να επέμβει ένας επαγγελματίας υγείας, όπως οι ομάδες υψηλού κινδύνου, ασθενείς, έγκυες ή θηλάζουσες και στο πότε πρέπει να επέμβει, όπως κατά τη συνταγογράφηση ή αγοράς φαρμακευτικών προϊόντων. 

Τώρα, σχετικά με το «δύσκολο» πρώτο 15νθήμερο ή μήνα ενός καπνιστή σε... αποτοξίνωση, σύστησε για το κρίσιμο 3λεπτο που ο οργανισμός ζητάει το τσιγάρο (craving), νερό, βαθιές εισπνοές και αντιπερισπασμό!

«Από αύριο το έργο σας αποκτάει ακόμα έναν σκοπό», είπε αναφερόμενος στους επαγγελματίες υγείας που παρακολούθησαν την ημερίδα, ενώ απάντησε σε πολλές ερωτήσεις. Δείτε φωτογραφίες:












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ