Quantcast

http://picasion.com/

Συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε η ΔΗΜΑΡ ενόψει των εκλογών - Αποχωρούν πέντε στελέχη

Η Κεντρική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ, που συνεδρίαζε σήμερα, επισημοποίησε τη συμπόρευσή της με τον ΣΥΡΙΖΑ και τις άλλες κινήσεις της Προοδευτικής Συμμαχίας. Στην απόφαση, η οποία ψηφίστηκε με ποσοστό 91% (30 ψήφους υπέρ και 3 κατά) τονίζεται -μεταξύ άλλων- ότι «θεωρούμε ότι αυτό που μας
ενώνει είναι το παρόν και κυρίως το μέλλον για την ανάγκη ανάδειξης μιας πραγματικά προοδευτικής πολιτικής σε Ελλάδα και Ευρώπη, παραμερίζοντας άλλα όχι σβήνοντας, τις διαφορές μας για το παρελθόν, για κυβερνητικές πολιτικές που ασκήθηκαν και τις υπαρκτές μας διαφωνίες σε μια σειρά ζητημάτων». Μετά την ομόφωνη εισήγηση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ (10 ψήφοι και 1 απών στα 11 μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής) και έπειτα από τη συγκεκριμένη εξέλιξη, ανακοινώθηκε ότι:

«Στη ΔΗΜΑΡ έχουμε τοποθετηθεί από την πρώτη στιγμή υπέρ των ευρύτερων συνεργασιών σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο. Στο 2ο Συνέδριο του κόμματός μας λέγαμε ότι "σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε, καθίσταται αναγκαία η συμπαράταξη και κοινή δράση σε ευρωπαϊκό επίπεδο όλων των δυνάμεων του δημοκρατικού σοσιαλιστικού χώρου, της πολιτικής οικολογίας, της ριζοσπαστικής Αριστεράς, αλλά και του ευρωπαϊκού φεντεραλισμού".

Με τον ίδιο τρόπο έχουμε τοποθετηθεί υπέρ των ευρύτερων συνεργασιών για την προοδευτική αλλαγή και στη χώρα μας. Στο 3ο Συνέδριό μας τονίζαμε ότι μια νέα πρόταση διακυβέρνησης περιλαμβάνει "τις δυνάμεις από τη ριζοσπαστική αριστερά, τη δημοκρατική και μεταρρυθμιστική αριστερά, τον σοσιαλδημοκρατικό χώρο, την πολιτική οικολογία, το δημοκρατικό κέντρο και τα νέα κοινωνικά κινήματα. Πρόκειται για μια συνάντηση με όλες -ει δυνατόν- τις δυνάμεις του προοδευτικού χώρου που θα ανταποκριθούν στο αίτημα συγκρότησης μιας νέας και βιώσιμης προοδευτικής πλειοψηφίας ικανής να προωθήσει τη δημοκρατική και προοδευτική έξοδο από την κρίση… Προϋπόθεση είναι η διαμόρφωση ενός κοινού εναλλακτικού κυβερνητικού προγράμματος μέσα από προωθητικές και δημιουργικές συνθέσεις". Στο 4ο Συνέδριό μας είχαμε τονίσει ότι "οι συνεργασίες μας με άλλες πολιτικές δυνάμεις είναι συστατικό στοιχείο της πολιτικής μας ταυτότητας".

Σε αυτό το πλαίσιο, το 2015 προχωρήσαμε στη συγκρότηση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, η οποία, παρά τις σημαντικές προϋποθέσεις επιτυχίας και την αισιοδοξία που καταρχήν παρήγαγε, εντέλει απέτυχε στο εγχείρημα δημιουργίας ενός ισχυρού κεντροαριστερού προοδευτικού πόλου. Αντί ενός ισχυρού πολυσυλλεκτικού κεντροαριστερού φορέα, το Κίνημα Αλλαγής εξελίχθηκε σ’ ένα περίκλειστο κόμμα, μακριά από τους προσανατολισμούς όχι μόνο της ανανεωτικής αριστεράς αλλά και της ίδιας της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας.

Στην προηγούμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματός μας (10/02/2019), οριστικοποιήθηκε η αποχώρησή μας από το ΚΙΝΑΛ.

Από την πλευρά μας, ως ΔΗΜΑΡ, επιλέξαμε να μείνουμε σταθεροί στο δρόμο της ανασυγκρότησης της προοδευτικής παράταξης. Διότι είμαστε υπέρ της πρόσθεσης και του πολλαπλασιασμού δυνάμεων. Τονίσαμε ότι η Δημοκρατική Αριστερά, ως κοινοβουλευτικό κόμμα, προετοιμάζεται για την συμμετοχή της στις ευρωεκλογές με την πολιτική της αυτονομία, συζητώντας και με άλλες δυνάμεις του προοδευτικού χώρου με στόχο την ευρύτερη δυνατή συσπείρωση.

Γι’ αυτό και κινηθήκαμε αρχικά για τη συσπείρωση του ευρύτερου χώρου της ανανεωτικής αριστεράς και ανταποκριθήκαμε και στο κάλεσμα για διάλογο πρωτοβουλίας πολιτών για μία "Νέα Αρχή". Ήταν ένα πρώτο βήμα με στόχο, όπως τονίζαμε, η ΔΗΜΑΡ να επιδιώξει τη συμμετοχή στις επικείμενες εκλογές του χώρου της ενιαίας, σύγχρονης, δημοκρατικής και μεταρρυθμιστικής Αριστεράς που θα εκφράζει τις θέσεις της ανανεωτικής αριστεράς και της σύγχρονης ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας και θα διεκδικεί προοδευτικές αλλαγές που θα κατοχυρώσουν το κοινό ευρωπαϊκό μας μέλλον απέναντι στον συντηρητισμό και τον εθνικισμό.

Η σημαντική ταύτιση απόψεων σε αρκετά ζητήματα πολιτικής και η εποικοδομητική συνεργασία που υπήρξε δεν συνδυάστηκε, όμως, και με μια κοινή βούληση και με διαμόρφωση των κατάλληλων προϋποθέσεων για κάθοδο στις επικείμενες ευρωεκλογές του σχήματος. Η ΔΗΜΑΡ είναι πολιτικό κόμμα και δεν μπορεί να κάνει "αγρανάπαυση" ή να μην συμμετέχει στις επικείμενες εκλογικές αναμετρήσεις, όπως είναι η θέση άλλων κινήσεων αυτής της πρωτοβουλίας. Και αυτό ήταν κάτι που το είχαμε ξεκαθαρίσει από την πρώτη στιγμή. Η προσπάθεια, όμως, της συσπείρωσης και της ανάδειξης των πολιτικών θέσεων της σύγχρονης ευρωπαϊκής ανανεωτικής και μεταρρυθμιστικής αριστεράς δεν σταματάει, θα πρέπει να συνεχιστεί.

Η ΔΗΜΑΡ ως κόμμα με οργανωτική δομή και συλλογικές διαδικασίες, με τις εμπειρίες και με το ιστορικό αξιακό φορτίο της ανανεωτικής αριστεράς, φιλοδοξεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην πολιτική ζωή του τόπου και στη νέα εποχή για τον προοδευτικό χώρο. Με τις ιδέες, τις θέσεις, τις παρεμβάσεις και τις προτάσεις μας μπορούμε να συμβάλλουμε σημαντικά στις επερχόμενες πολιτικές εξελίξεις. Τα παραπάνω, όμως, προϋποθέτουν τη συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις και προφανώς στις επικείμενες ευρωεκλογές του Μαΐου. Άλλωστε, δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι προερχόμαστε από έναν χώρο που πίστεψε από τους πρώτους στο όραμα της ενωμένης Ευρώπης και αυτό πρέπει να το αναδείξουμε συμμετέχοντας ενεργά σε αυτές τις ιδιαίτερα κρίσιμες για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης ευρωεκλογές.

Η σημερινή περίοδος είναι περίοδος επαναπροσδιορισμού της κοινωνίας και αναδιάταξης των πολιτικών δυνάμεων. Χρειαζόμαστε μια προοδευτική λύση με συγκεκριμένο προγραμματικό σχέδιο με σαφή και αδιαπραγμάτευτο τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Το ερώτημα που τίθεται σήμερα είναι αν θα συμβάλουμε όλοι μας στην ανασυγκρότηση του προοδευτικού χώρου.

Ενόψει των Ευρωεκλογών, προτεραιότητα των προοδευτικών δυνάμεων σε όλη την Ευρώπη οφείλει να είναι η ήττα του συντηρητισμού και της ακροδεξιάς. Η οικονομική κρίση, η διεύρυνση των ανισοτήτων και η αναποτελεσματική αντιμετώπιση των πιέσεων από τις μεταναστευτικές ροές ανέδειξαν τις αδυναμίες του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Η συντηρητική διαχείριση της ευρωπαϊκής πορείας από τις πλειοψηφούσες μέχρι σήμερα δυνάμεις της δεξιάς έχει οδηγήσει στην υποχώρηση του ευρωπαϊκού οράματος και στην ενίσχυση του εθνικισμού και του ακροδεξιού λαϊκισμού. Πολλά κόμματα της ευρωπαϊκής δεξιάς, για να επιβιώσουν εκλογικά, υιοθετούν την ακροδεξιά ατζέντα ενισχύοντας ακόμη περισσότερο αυτή την τάση. Το βλέπουμε και στη χώρα μας, με τη ΝΔ που διολισθαίνει σε όλο και πιο σκληρές δεξιές απόψεις τόσο στα εθνικά θέματα όσο και σε θέματα οικονομίας, λειτουργίας του κράτους και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η απάντηση των προοδευτικών δυνάμεων πρέπει να είναι άμεση και αποτελεσματική. Η ΔΗΜΑΡ από την πρώτη στιγμή τόνισε ότι ο διάλογος μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων είναι απολύτως αναγκαίος, τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό συμμετείχαμε στην εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν στις 4 Μαρτίου η Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών & Δημοκρατών, το Ελληνικό Γραφείο του Friedrich Ebert Stiftung και το Ινστιτούτο Ερευνών και Πολιτικής Στρατηγικής, όπου παρουσιάστηκε η Έκθεση της Ανεξάρτητης Αρχής για την Ευημερία και την Ισότητα.

Για να βγει όμως η χώρα από την κρίση πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη. Πρωτίστως είναι αναγκαία η ανάδειξη μίας προοδευτικής ατζέντας, δράσεων και προοδευτικών μεταρρυθμίσεων με σταθερό ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Γι’ αυτό και οι συνεργασίες μεταξύ των όμορων δυνάμεων πρέπει να γίνονται σε προγραμματική βάση, δεδομένου ότι στο νέο πολιτικό περιβάλλον οι διαχωριστικές γραμμές αριστεράς - δεξιάς και προόδου - συντήρησης είναι υπαρκτές και θα καθορίσουν τις πολιτικές συγκλίσεις και αντιπαραθέσεις.

Η ΔΗΜΑΡ υποστήριξε από την πρώτη στιγμή προοδευτικές λύσεις σε κορυφαία ζητήματα πολιτικής, μακριά από ετεροπροσδιορισμούς, σκοπιμότητες και τακτικισμούς. Στο πλαίσιο αυτό, ψηφίσαμε την απλή αναλογική, τα νομοσχέδια που αφορούσαν τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη μη περικοπή συντάξεων, το κοινωνικό μέρισμα, την αναθεώρηση του άρθρου 3 του Συντάγματος, έστω κι αν αποτελούσε ένα μικρό βήμα για το διαχωρισμό των σχέσεων κράτους - εκκλησίας, και πρωτίστως τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών και τα όσα ακολούθησαν στην χώρα μας, με την έξαρση ενός νέου εθνολαϊκισμού, έφεραν στο προσκήνιο με τον πιο έντονο τρόπο τις διαχωριστικές γραμμές μεταξύ προόδου και συντήρησης. Σε αυτό το κορυφαίας σημασίας πολιτικό ζήτημα, ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ βρεθήκαμε στην ίδια πλευρά μένοντας σταθεροί στην υπεύθυνη στάση επίλυσης του Μακεδονικού και βάζοντας πάνω από όλα το εθνικό συμφέρον. Κρατήσαμε μια πραγματικά πατριωτική στάση προς όφελος των συμφερόντων της χώρας συμβάλλοντας εμπράκτως στην οικοδόμηση μιας ειρηνικής βαλκανικής γειτονιάς. Η αποχώρηση των ΑΝΕΛ και του Πάνου Καμμένου από την κυβέρνηση και κυρίως η κοινή βούληση για την προώθηση μίας ενωτικής διαδικασίας προοδευτικής συμπαράταξης μακριά από ηγεμονισμούς για να ηττηθεί η συντηρητική δεξιά και η ακροδεξιά έθεσαν τις βάσεις για την Προοδευτική Συμμαχία.

Το εάν μία ευρύτερη συμμαχία των προοδευτικών δυνάμεων, της σοσιαλδημοκρατίας, της αριστεράς, του προοδευτικού κέντρου και της πολιτικής οικολογίας μπορεί να επιτευχθεί προεκλογικά ή μετεκλογικά εξαρτάται από τις πολιτικές συνθήκες που επικρατούν σε κάθε χώρα με το στοίχημα να είναι το πώς, ποιες δυνάμεις και με ποια συμμαχία θα εκφρασθεί η πλειοψηφία του προοδευτικού χώρου. Οι πολιτικές συνθήκες όπως έχουν διαμορφωθεί σήμερα στην χώρα μας αλλά και στην Ευρώπη δείχνουν ότι η προεκλογική συμπόρευση είναι απαραίτητη για να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις ενός ισχυρού προοδευτικού πόλου. Σε κάθε περίπτωση οι επιλογές πρέπει να διασφαλίζουν τον πολιτικό πλουραλισμό με όρους σεβασμού στην πολιτική αυτονομία και το προγραμματικό περιεχόμενο.

Κι είναι, πράγματι, θετική εξέλιξη η απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ για προγραμματική στροφή σε μία προοδευτική συμμαχία με όρους μέλλοντος και όχι παρελθόντος.

Αυτό που χρειάζεται ο τόπος είναι συμμαχίες με βαθιά προοδευτικό περιεχόμενο που αναμφισβήτητα θα μετακινεί τον άξονα των πολιτικών πραγμάτων από τη συντηρητική προς την προοδευτική κατεύθυνση. Στόχος είναι η συσπείρωση και συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων, της αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του προοδευτικού κέντρου και της πολιτικής οικολογίας.

Στο πλαίσιο αυτό, ενόψει των μεγάλων εκλογικών αναμετρήσεων, η ΔΗΜΑΡ ενώνει τις δυνάμεις της με τον ΣΥΡΙΖΑ και όλες τις κινήσεις και τους ενεργούς πολίτες που συμμετέχουν στην Προοδευτική Συμμαχία. Θεωρούμε ότι αυτό που μας ενώνει είναι το παρόν και κυρίως το μέλλον για την ανάγκη ανάδειξης μιας πραγματικά προοδευτικής πολιτικής σε Ελλάδα και Ευρώπη, παραμερίζοντας άλλα όχι σβήνοντας, τις διαφορές μας για το παρελθόν, για κυβερνητικές πολιτικές που ασκήθηκαν και τις υπαρκτές μας διαφωνίες σε μια σειρά ζητημάτων.

Η συνεργασία αυτή θα είναι μια ισότιμη σχέση με όρους πολιτικής και οργανωτικής αυτονομίας. Οι πολιτικές θέσεις της ΔΗΜΑΡ θα εκφράζονται με αυθεντικό τρόπο, μέσω της πολιτικής και οργανωτικής αυτονομίας. Η συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ με το δικό της διακριτό πλαίσιο θέσεων θα έχει θετική συμβολή στο να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για να συντελεστεί στη χώρα μια πραγματικά προοδευτική αλλαγή με σύγχρονο, ρεαλιστικό, μεταρρυθμιστικό σχέδιο.

Η προγραμματική συμφωνία αποτελεί την βάση αυτής της συνεργασίας. Θα υπάρξει, επίσης, κοινή εκλογική επιτροπή η οποία θα έχει την πλήρη πολιτική ευθύνη για την διεύθυνση του εκλογικού σχήματος και προφανώς η δυνατότητα παρουσίας υποψηφίων από τη ΔΗΜΑΡ τόσο για το ευρωψηφοδέλτιο των επικείμενων ευρωεκλογών όσο και για όλα τα ψηφοδέλτια της χώρας στις επόμενες εθνικές εκλογές.

Η ΔΗΜΑΡ, υλοποιώντας τις συλλογικές της αποφάσεις και βασισμένη στις ιδρυτικές της αρχές, προχωράει στην προώθηση μίας ενωτικής διαδικασίας για μια συμμαχία των προοδευτικών δυνάμεων, ικανή να αποτελέσει έναν ισχυρό πόλο του ευρύτερου προοδευτικού χώρου που θα ενώσει τις δυνάμεις της Αριστεράς, της πολιτικής οικολογίας, της αριστερής σοσιαλδημοκρατίας και του προοδευτικού κέντρου.

Στόχος μας είναι η προώθηση ενός προοδευτικού πολιτικού προγράμματος με σταθερό ευρωπαϊκό προσανατολισμό, για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Για να αναχαιτίσουμε την επέλαση του εθνολαϊκισμού και της ακροδεξιάς. Για να ηττηθούν οι αδιέξοδες συντηρητικές πολιτικές. Σταθερά επιδιώκουμε να διαμορφωθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις σε επίπεδο προγραμματικών θέσεων για την σύγκλιση ευρύτατων προοδευτικών κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων, στη βάση συγκεκριμένης προγραμματικής ατζέντας, ώστε να επηρεαστούν αποφασιστικά οι πολιτικές. Γιατί μόνο τότε το αποτέλεσμα είναι θετικό για την κοινωνία.

Εμείς, ως Δημοκρατική Αριστερά, είμαστε υπέρ της συγκρότησης μιας μεγάλης προοδευτικής συμμαχίας.

Η ΔΗΜΑΡ στέκεται στο ύψος των περιστάσεων και παίρνει τολμηρές αποφάσεις.

Θα συμμετέχουμε στην Προοδευτική Συμμαχία για να συμβάλλουμε αποφασιστικά ώστε να σηματοδοτηθεί ένα νέο ξεκίνημα στον προοδευτικό χώρο στραμμένο στο παρόν και στο μέλλον.

Απευθυνόμαστε σε όλα τα μέλη και τους φίλους της ΔΗΜΑΡ και σε όλους τους προοδευτικούς πολίτες. Σε όλες τις δυνάμεις της μεταρρυθμιστικής, ανανεωτικής, δημοκρατικής αριστεράς και της πολιτικής οικολογίας και τους καλούμε να συστρατευθούν σε αυτή την ευρεία προοδευτική συμμαχία, για να δώσουμε από κοινού τη μάχη στις κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις που βρίσκονται μπροστά μας.”

Στην αρχή της συνεδρίασης ομοφώνως διαπιστώθηκε το αυτονόητο, ότι “Μετά και το 2ο Συνέδριο του ΚΙΝΑΛ (30-31/03/2019), είναι αυτονόητο ότι όσα μέλη προέρχονται από τη ΔΗΜΑΡ και ήταν σύνεδροι στο συνέδριο του ΚΙΝΑΛ, δηλαδή ενός άλλου κόμματους, δεν αποτελούν μέλη της ΔΗΜΑΡ και μέλη της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ, δεδομένου ότι η ιδιότητα του μέλους του κόμματος είναι ασυμβίβαστη με τη συμμετοχή και ενεργοποίησή του υπέρ άλλου κόμματος. Τα αντίστοιχα εξάλλου προβλέπονται και στο καταστατικό του ΚΙΝΑΛ".

Ποιοί αποχωρούν

Πέντε στελέχη της ΔΗΜΑΡ αποφάσισαν να αποχωρήσουν, έπειτα από την απόφαση για σύμπλευση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για δύο πρώην βουλευτές και τρία μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, που υπέβαλαν την παραίτησή τους.

Με ανακοίνωσή τους, οι πρώην βουλευτές της ΔΗΜΑΡ, Νίκος Τσούκαλης και Θωμάς Ψύρρας, καθώς και τα μέλη της Κ.Ε., Γεράσιμος Γεωργάτος, Χρήστος Γκαρμπούνης και Στέλιος Παναγούτσος, εξέφρασαν τη διαφωνία τους με την απόφαση της συμπόρευσης με το κυβερνών κόμμα.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση των στελεχών της ΔΗΜΑΡ αναφέρει «μετά τη σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της Δημοκρατικής Αριστεράς αποφασίστηκε η σύμπλευση της ΔΗΜΑΡ με το ΣΥΡΙΖΑ στις επερχόμενες ευρωπαϊκές και εθνικές εκλογές. Επειδή διαφωνούμε με την πολιτική λογική του εγχειρήματος που είναι ανακόλουθη με τη μέχρι τώρα πορεία μας, δηλώνουμε ότι καταψηφίσαμε τη σχετική εισήγηση του προέδρου και δηλώνουμε ότι παραιτούμαστε από μέλη των οργάνων της ΔΗΜΑΡ».

27 σχόλια:

  1. Υπάρχει κάποιος Που το διάβασε ολο; Ή μεχρι τη μεση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΩΡΑΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΑΝΤΩΣ....ΣΕ ΕΝΑ ΤΟΣΟ ΜΕΓΑΛΟ ΚΕΙΜΕΝΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙ Ο ΑΝΥΠΑΡΚΤΟΣ;;;
    ΘΑ ΣΥΜΠΟΡΕΥΤΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΕΛΕΙΩΜΕΝΟΥΣ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ;;
    ΚΑΛΗ ΤΟΥΣ ΑΝΤΑΜΩΣΗ ΣΤΟΝ... ΠΑΤΟ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ!!!









    ΤΗΣ ΠΡΕΣΠΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ντρεπόμαστε για λογαριασμό του που είναι Ημαθιώτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κάποιος να μείνει και στο κιναλ βρε παιδιά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κρίμα στη ΔΗΜΑΡ τίποτα δεν πρόσφερε στον τόπο. Χάνεται σαν πυροτέχνημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πως δεν πρόσφερε, σωσίβιο στον πουλημένο συντοπίτη μας

      Διαγραφή
  7. Σε εξαιρετικό πολιτικάντη ταξιδευτή εξελίσσεται ο συντοπίτης μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Η γυναίκα μου φοβόταν το σκοτάδι. Μετά, με είδε γυμνό, και τώρα φοβάται το φως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Φυσιολογική εξέλιξη! Πότε θα το καταλάβουν και στο κιναλ; Όταν θα φύγει κι ο τελευταίος ψηφοφόρος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Η Δημαρ αργησε αλλά πήρε την απόφαση που έπρεπε ,με καταλύτη την συμφωνία των Πρεσπών! Το Κιναλ(βλ.Πασοκ) αυτοεγκλωβιστηκε με αποτέλεσμα να σέρνεται πίσω από πολιτικες επιλογες τύπου Σαμαρά,Γεωργιάδη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. εαν η συμφωνια της Πρεσπας ειναι καταλυτης ( με θετικο προσημο) στα μεγαλα εθνικα ζητηματα της πατριδας τοτε δε θα μεινει τιποτα ορθιο απο Ελλαδα. το πασοκ μπορει να εκανε πολλα λαθη, ομως στα εθνικα θεματα ειχε πατριωτικες θεσεις.

      Διαγραφή
    2. Συμφωνία που γίνεται με πίεση και εκβιασμούς από Αμερικάνους και Γερμανούς, σίγουρα δεν είναι προς όφελος της Ελλάδας.Αφήστε την καραμέλα Συριζαίοι. Να μη μιλήσω για το δημοψήφισμα που δεν τολμήσατε να κάνετε, δημοκράτες. Έρχεται όμως το μεγάλο σοκ της κάλπης.

      Διαγραφή
    3. Ξαφνικά όλοι γίνανε αντιαμερικανοι ,αντιγερμανοι ,αντινατοικοι,αντιεοκοικοι,αντί....! Σίγουρα στο δημοψήφισμα το καλοκαίρι του 2015 ψήφισαν όχι! Έλεος!

      Διαγραφή
    4. Οι κάλπες θα βουίξουν όταν ανοίξουν, ειδικά στη βόρεια Ελλάδα.

      Διαγραφή
    5. Αν οι βορειοελλαδιτες ξεχνάμε την ονομασία των Σκοπίων έως τώρα πρ. Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας,αν ξεχνάμε τις δεκάδες χιλιάδες που ερχονταν κάθε καλοκαίρι με διαβατήρια σκέτο Μακεδονία,αν ξεχνάμε τους επιχειρηματίες μικρούς και μεγάλους που είχαν και έχουν πάρε δώσε με τα Σκόπια,αν ξεχνάμε ποιοι σπάσαμε πρώτοι το εμπάργκο,αν ξεχνάμε πόσες χιλιάδες κάνανε τα δόντια τους εκεί,αν... αν τότε ναι είμαι μαζί σου! Φοβάμαι όμως ότι είμαστε πατριώτες κατά περίπτωση και έρμαια της παραπληροφόρησης!

      Διαγραφή
    6. τιποτα δεν ξεχνιεται τοσο ευκολα για τη ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ. ομως αυτη η συμφωνια του αλεξη δεν τρωγεται με τιποτα απο το λαο. θα βρισκουμε μπροστα μας συνεχεια τη βλακεια αλλα και τις περιεργες βλεψεις των βουλγαρων των σκοπιων

      Διαγραφή
  11. Μην βιαζεσθε να τελεσιδικησετε για την πορεια του συντοπιτη.....Τα μεχρι τωρα πολιτικα ιδεολογικα σχηματα τα ειδαμε και τα ειδατε....φανταζομαι γνωριζετε και το αποτελεσμα....το να προσπαθησεις και μια νεα διαφορετικη πολιτικη προσεγγιση η οποια κρινεται για την ζωη της μονο σε 4 περιεργα χρονια...δεν ειναι καταρα οπως εμφανιζεται απο μεροληπτικους βολεμενους....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Οι μονοκομματικες κυβερνήσεις τελειωσαν.Μ'αυτην την λογική η Δημαρ έκανε μια επιλογή κοντά στον πολιτικό,ιδεολογικό της χώρο! Και επειδή και άλλοι συγγενείς πολιτικοι χώροι, αφηνοντας στην άκρη μικρομεγαλισμους θα πρέπει να επιλέξουν με ποιους θα πάνε και ποιους θα αφήσουν ,τώρα είναι η ώρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΕΧΕΙΣ ΑΡΚΕΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΩΝ.
      Η ΔΗΜΑΡ-ΘΑΝΑΣΑΚΗΣ ΤΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΕΊ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΘΕΜΑ, ΤΟ 0,28%;;;;;
      ΤΗΝ ΚΑΡΕΚΛΑ ΘΕΛΕΙ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΟ ΔΥΣΚΟΛΑ ΒΓΑΙΝΕΙ ΑΛΛΟΥ. Ο ΛΑΟΣ ΤΟΥΣ ΠΗΡΕ ΧΑΜΠΑΡΙ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΤΗΝ ΕΧΕΙ... ΣΤΗΜΈΝΗ.

      Διαγραφή
    2. Αγάλι αγάλι γίνεται η αγουριδα μέλι!

      Διαγραφή
  13. Ρε κομ....σκυλα να γίνει η συνεργασία της ΔΗΜΑΡ και των άλλων κεντροαριστερών κομμάτων για μιά ενιαία κεντροαριστερά, αλλά σε ποιά βάση ; διαβάσατε εσείς πουθενά κάποια προγραμματική διακήρυξη, κάποια συμφωνημένα σημεία σύγκλησης, ένα μίνιμουμ θέσεων κάτι σχετικό ; Αντί αυτού λένε, ελάτε όλοι να με ξανακάνετε πρωθυπουργό και βλέπουμε.
    Ρε άντε κάντε καμιά δουλειά, "ψεύτες κατά συρροή", "Λαοπλάνοι"
    Εσείς θα φέρετε τον Κούλη εσείς και κανείς άλλος. Εσείς θα τον κάνετε πρωθυπουργό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάλλον ψάχνεις άλλοθι για να ψηφίσεις ή στηρίξεις Κούλη!

      Διαγραφή
    2. Εάν ο Αλεξης δεν μπερδευοταν στη "συμφωνια της Πρεσπας" θα ειχε πολλες πιθανότητες να κερδισει στις εκλογες. οι ευθυνες των αλλων, κυριως για τη χρεοκοπια, αλλα και τις εξελίξεις στο σκοπιανο δε παραγραφονται. ο Αλεξης θα θα φταίει που θα χασει αλλα και και για τα αποτελεσματα που θα βγάλουν οι κάλπες. οσο για τη δημαρ, ο θανασακης θελει και παλι καρεκλα-μισθο!

      Διαγραφή
  14. Χαζα χαζα ,όλοι με την Δημαρ ασχολείστε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ΜΗ ΦΕΡΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ ...ΑΛΛΟΥΣ ΣΤΑ "ΠΡΑΓΜΑΤΑ" ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΝΑ ΔΕΙΣ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ