Quantcast

http://picasion.com/

Με μεγάλη προσέλευση και ενδιαφέρον η Ημερίδα για την καλλιέργεια ξηρών καρπών στη Βέροια

Ποιες οι προοπτικές για στροφή στην καλλιέργεια αμυγδαλιάς, καρυδιάς και φουντουκιάς;
Ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Δυναμικές καλλιέργειες στον κάμπο της Βέροιας - Αμυγδαλιά, Καρυδιά και Φουντουκιά», διοργανώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής 5/4 στις εγκαταστάσεις
του Κέντρου «Δήμητρα» στο Μακροχώρι. Την εκδήλωση διοργάνωσαν το Τμήμα Αγροτικής Παραγωγής του Δήμου Βέροιας, το Κέντρο «Δήμητρα» Ν. Ημαθίας, ο Σύλλογος Γεωπόνων Ν. Ημαθίας, ο Αγροτικός Σύλλογος Γεωργών Βέροιας και ο Αγροτικός Σύλλογος Ημαθίας.
Πολύς ήταν ο κόσμος που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα των διοργανωτών και συμμετείχε στην ημερίδα, προκειμένου να ενημερωθεί για τις δυνατότητες νέων καλλιεργειών στον κάμπο της Βέροιας, όπως αυτές της Αμυγδαλιάς, της Καρυδιάς και της Φουντουκιάς. Για τα χαρακτηριστικά των καλλιεργειών, τις δυνατότητες, τα θετικά και τους κινδύνους, μίλησαν δυο καταρτισμένοι επιστήμονες, η Δρ. Παυλίνα Δρογούδη και ο Δρ. Αλέξανδρος Παπαχατζής. 
Χαιρετισμό στην εκδήλωση πραγματοποίησαν, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών και Αγροτικής Ανάπτυξης Θανάσης Σιδηρόπουλος που κήρυξε και την έναρξη των εργασιών της ημερίδας, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ημαθίας Χρήστος Βοργιάδης, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας Τάσος Χαλκίδης, η Διευθύντρια του κέντρου «Δήμητρα» Μαρία Τσιλιοπούλου, η πρόεδρος του Συλλόγου Γεωπόνων Καλλιόπη Παπαοικονόμου, ενώ το παρών έδωσε και ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργοαζίδης.
Στον χαιρετισμό του ο κ. Σιδηρόπουλος τόνισε, μεταξύ άλλων, πως ο δήμος Βέροιας είναι κοντά στους αγρότες τόσο με ενημερωτικές ημερίδες όσο και με έργα που βοηθούν στο έργο τους, αναφερόμενος στα έργα αγροτικής οδοποιίας και αρδευτικών υποδομών.
Στη δύσκολη καθημερινότητα και την οικονομική εξαθλίωση των αγροτών της Ημαθίας αναφέρθηκε ο κ. Βοργιάδης, λέγοντας χαρακτηριστικά «Δουλεύουμε τζάμπα». Σχετικά με τη στροφή στις νέες καλλιέργειες, είπε πως «Κλείνουμε το μάτι στις νέες δυναμικές καλλιέργειες αλλά η στροφή να μη γίνει απρογραμμάτιστα και ασυντόνιτσα. Να πάμε στις άλλες καλλιέργειες αλλά δε θα ξηλώσουμε και τα δέντρα μας», ενώ έθεσε και κάποια ερωτήματα σχετικά με το κόστος, την κλιματική αλλαγή, το κίνητρο επιδότησης των φυτών, το πρόγραμμα αποσυμφόρησης στο ροδάκινο και άλλα.
«Υπάρχει ενδιαφέρον από τους αγρότες για αλλαγή καλλιέργειας. Η κατάσταση είναι τραγική. Να πάρουμε απόφαση με σχέδιο για αλλαγή καλλιέργειας», ανέφερε ο κ. Χαλκίδης, ενώ στάθηκε στην άθλια κατάσταση των αγροτών, λέγοντας πως το 70% δεν έχουν πετρέλαιο για τα τρακτέρ τους. «Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, δε θα υπάρχουν πλέον αγρότες», σχολίασε, ενώ σχετικά με τις καλλιέργειες ξηρών καρπών είπε πως «Δειλά δειλά άρχισαν κάποιοι παραγωγοί και βάζουν αμύγδαλα. Να το δούμε».
Στο χαιρετισμό της η κ. Τσιλιοπουλου είπε πως στόχος των εκδηλώσεων δεν είναι η προτροπή, αλλά η ενημέρωση για τα θετικά και τα αρνητικά των νέων καλλιερειών, που πρέπει να γίνει με σχεδιασμό για σταθερά και σίγουρα βήματα, γιατί όπως είπε, δεν είναι καιρός για πειράματα.


Στην παρουσία καλλιέργειας Αμυγδαλιάς στη Βέροια και στο παρελθόν, αναφέρθηκε η κ. Παπαοικονόμου, λέγοντας πως υπήρχε καλή δυναμική καλλιέργεια Αμυγδαλιάς τη δεκαετία του '80 στη Βεργίνα και τα Παλατίτσια, αλλά εγκαταλείφθηκε ίσως λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων. Αναφερόμενη σε σημερινούς αριθμούς σχετικά με τις καλλιέργειες ξηρών καρπών, είπε πως η Φουντουκιά ήταν πάντα απομακρυσμένη από το νομό μας, ενώ σήμερα καλλιεργούνται μόνο 77 στρέμματα, σε σχέση με τα 900 στρέμματα Αμυγδαλιάς και 1200 στρέμματα Καρυδιάς.

Στην πρωτοκαθεδρία του ροδάκινου στάθηκε στη συνέχεια, λέγοντας πως είναι ο «βασιλιάς» στις καλλιέργειες της Ημαθίας και πως σε καμία περίπτωση δεν προτρέπεται να βγάλουν οι αγρότες τις ροδακινιές. «Σίγουρα υπάρχουν άλλες περιοχές της Ημαθίας που μπορούν να αξιοποιηθούν. Σαν χώρα είμαστε ελλιπής στην καλλιέργεια ξηρών καρπών. Εισάγουμε. Να γίνει προσπάθεια να γίνουμε αυτάρκεις», κατέληξε.
Στις «Περιβαλλοντικές και καλλιεργητικές απαιτήσεις των ξηρών καρπών» αναφέρθηκε στην εισήγησή της η κ. Παυλίνα Δρογούδη, Τακτική Ερευνήτρια του Τμήματος Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δέντρων Νάουσας.
Με την καλλιέργεια της ροδακινιάς να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, ως προς τη διάθεση των προϊόντων και συγγενείς καλλιέργειες να αντιμετωπίζουν προβλήματα με αρρώστιες, οι καλλιέργειες ξηρών καρπών και ειδικά αμυγδάλων και καρυδιών, έρχεται να δώσει λύση στα παραπάνω προβλήματα, καθώς είμαστε ελλειμματικοί στην καλλιέργεια και υπάρχει τεράστια ζήτηση.
Καλλιέργεια ναι, όμως με «μικρό καλάθι», γιατί σύμφωνα με τα δεδομένα της Γαλλίας και της Ισπανίας, όπου έχουν γίνει πολλές φυτεύσεις, υπάρχει μια ισορροπία στην παραγωγή και τη ζήτηση για τα επόμενα 10 χρόνια. Μετά δεν γνωρίζουν αν θα μπορέσουν να απορροφηθούν τα προϊόντα.
Επιφυλακτική ήταν με την καλλιέργεια Φουντουκιάς, που όπως είπε, θέλει προσοχή, καθώς ευδοκιμεί σε ήπιους χειμώνες, θυμίζοντας παράλληλα τα λάθη που έγιναν στο παρελθόν στην περιοχή μας και στην Πέλλα, π.χ. με τα ρόδια.

Στις Δυναμικές καλλιέργειες ξηρών καρπών, αναφέρθηκε στην εισήγησή του ο κ. Αλέξανδρος Παπαχατζής, Καθηγητή Δενδροκομίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Διευθυντής του Εργαστηρίου «Δενδροκηπευτικών και Εδαφικών πόρων». Σχετικά με τα Αμύγδαλα, ανέφερε πως οι καινούριες ποικιλίες αμύγδαλου ξεφεύγουν από την παγωνιά και ανθίζουν πιο όψιμα ακόμα και σε μεγάλα υψόμετρα. Πρόκειται και για ποικιλίες με πολλά σάκχαρα, άρα μπορούμε να μιλάμε για συμβολαιακή γεωργία με βιομηχανίες γάλακτος, π.χ. για την παραγωγή γάλα αμυγδάλου, καρυδιού ή φυστικιού. Πρόκειται για ξηρό καρπό, άρα δεν υπάρχει ο «εκβιασμός» του νωπού και μπορεί να αποθηκευτεί. Υπάρχουν δυνατότητες επέκτασης της καλλιέργειας, ειδικά αν πάμε και στο υπέρπυκνο σύστημα.
Σχετικά με το καρύδι, οι ποικιλίες πηγαίνουν καλά, αλλά θέλει προσοχή στο πολλαπλασιαστικό υλικό (δέντρα από Τουρκία), γιατί φέρνει προβλήματα, π.χ. ασθένειες και ποικιλίες που δεν πλαγιοκαρπούν. Το καρύδι έχει μέλλον, μπορεί να μπει και στον κάμπο σε υψηλές θερμοκρασίες και μέχρι 1000 μέτρα υψόμετρο, ανάλογα με τις ποικιλίες.
Σχετικά με το φουντούκι, είμαστε ανύπαρκτοι. Πρέπει να μπει αλλά δενδρώδης φουντουκιά. Γίνονται κινήσεις και με σοκολατοβιομηχανίες ώστε να υπάρξουν και συμβολαιακές φυτείες.
Ακολούθησαν ερωτήσεις του κοινού και συζήτηση. Δείτε φωτογραφίες:


























12 σχόλια:

  1. Κύριε κωστα Βοριατζιδη Δήμαρχε της Βέροιας και όλων των χωριών μέχρι το ποτάμι 66. Έχουμε 5 πέντε χρόνια μαζί σου σε ψηφίσαμε και τώρα ζιτας πάλι την ψήφο του βεροιοτη και του χωριάτη Αγροτη. Τα Συμπυρινα ροδακινα μας τα αγόραζαν οι Βιομήχανοι αλλά και τα Συνεταιρισομενα ΑΛΜΜΕ και ΒΕΝΟΥΣ πάντα με την ίδια τιμή 0.25 λεπτά το κιλό. Πήγατε πότε κύριε Δήμαρχε να Ρωτήσετε γιατί είναι τόσο χαμηλά η τιμή και γιατί ποτέ δεν Δίνεται από τα κέρδη της κομπόστας αφού οι αποθήκες κάθε χρόνο αδειάζουν .Τα κέρδη που πάνε σε ποια ταμεία. Εμείς σαν μέτοχοι στην ΑΛΜΜΕ από το 1996 πότε δεν πείραμέ περισσότερο από ότι πληρώνουν οι Ιδιοτες Βιομήχανοι. Σου λεγω εγώ κύριε Δήμαρχε ότι Περιοχή μας είναι μόνο για Ροδακινα από το 1950 και θέλουμε να συνεχίσουμε να καλειεργουμε. Όλα αυτά είναι τεχνικές για να μας τα φάνε Τσάμπα όπως κάθε χρόνο .αν ρωτήσεις ποιες τιμές έχει η Ισπανία .η Γαλλία. Ιταλία και η Τουρκία τότε θα καταλάβεις πόσο χάλια στις τιμές το Ροδάκινο στην Ελλάδα .κύριε Δήμαρχε εσύ μαζί με τον αντιδήμαρχο για τα αγροτικά καλό είναι να μάθετε τα τιμολόγια εξαγογης ποια τιμή έχουν το χαρτοκιβωτιο που έχει 24 μονοκιλα και ποια τιμή ετοιμάζονται να μας ΔΏΣΟΥΝ για την φετινή Σοδειά. Και τότε πάρε την ανάλογη θέση σαν Δημαρχος απέναντι στους δημότες σου Αγρότες. Γιατί αν έχει την τιμή που πρέπει να πάρουμε εμείς οι ροδακινοπαραγωγοι της Βέροιας τότε θα έχει χρήματα όλη η Αγορά του Δήμου σας. Και αναρωτιομαστε εμείς οι συνέταιροι των δύο Μεγάλων εργοστασίων γιατί έχουν τόσα Πολλά Χρεοι .θα το ψάξει κάποτε ενα Χριστιανός .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οσον αφορα το τελευταιο κυριε αγροτη σου απαντω....Μια επιχειρηση που δουλευει εποχιακα και χρειαζεται κεφαλαια για να στηθει....πρεπει καταθεσουν οι μετοχοι της χρηματα...και φυσικα να εχει χρηματα και για την επεξεργασια των ροδακινων...Αυτα τα νουμερα δεν ειναι πενταροδεκαρες ....αλλα εκατομυρια ευρω....Το επιτοκιο δανεισμου ειναι μεταξυ 6-8,5% ....αλλα τι να λεω τωρα....Τελος παντων μια εποχικη επιχειρηση που παραγει προιον και το προιον το πουλαει και το εισπραττει σε τουλαχιστον 18 μηνες απο την ημερα παραγωγης....πρεπει να εχει ιδια κεφαλαια....αν δανειζεσαι το 100% του κοστους χαιρετα μας τον πλατανο...και αν το ροδακινο του παραγωγου δεν ειναι το καλυτερο για να κανεις το καλυτερο προιον κομποστας....αστα να πανε......

      Διαγραφή
    2. για πες κυριε καθηγητα... αυτο ισχυει για τα πρωτα χρονια οχι για δεκαδες χρονια τα οποια κονομανε μονο 5 ατομα σε καθε συνεταιρισμο... θες και ονοματα μηπως?

      Διαγραφή
    3. ΕΣΥ ΤΗΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗΣ ΤΟΥ 3:23μμ ΘΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΠΟ ΤΑ "ΣΤΕΛΕΧΗ" ΠΟΥ ΛΕΕΙ Ο ΑΛΛΟΣ "ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΓΙΝΑΤΕ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ" Ε;;;
      ΔΗΛΑΔΗ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΣΥΝΕΤΑΙΡΟΙ ΤΗΣ ΑΛΜΜΕ ΚΑΙ VENUS ΔΕ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΠΟΤΕ 2-3 ΛΕΠΤΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΤΙΜΗ ΑΝΑ ΚΙΛΟ ΑΠ΄ΟΤΙ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΟΙ ΙΔΙΩΤΕΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ.

      Διαγραφή
  2. οι συνέταιροι της ΑΛΜΜΕ ειναι συνεταιροι μονο για τα χρεη. απο τα εσοδα( συνεταιριστικη λειτουργια) δεν ειδαμε τιποτα στις τσεπες μας. Καναμε ¨βιομηχανους" το διοικητικο προσωπικό στις πλατες μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΑΓΡΟΤΗ
    ΝΑ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ!
    ΟΥΔΕΙΣ ΣΥΜΜΑΧΟΣ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τι δουλειά έχει ο δήμαρχος με όλα αυτα; είμαστε σοβαροι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι εννοείς δεν κατάλαβα? Δηλαδή ο δήμαρχος ενός νησιού δεν έχει λόγο στον τουρισμό??? Εμάς η βιομηχανία μας είναι το ροδάκινο όχι οι τουρίστες άρα πρέπει όλοι( δήμαρχοι αντιδήμαρχοι περιφερειάρχης βουλευτές) να ασχολουνται όλη μέρα με το ροδάκινο που συντηρεί χιλιάδες οικογένειες στον νομό.αλλα μάλλον είσαι κανένας βολεμενος που το μόνο που σε νοιάζει είναι η πάρτη σου..

      Διαγραφή
    2. ΟΣΟΙ ΗΤΑΝ ΕΚΕΙ ΚΑΛΑ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΚΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΝ ΑΓΡΟΤΗ.
      ΦΩΣ ΔΕ ΒΛΕΠΕΙ Ο ΑΓΡΟΤΗΣ ΟΜΩΣ

      Διαγραφή
  5. εχει διπλα του ο δημαρχος στις φωτογραφιες εμπορο-δημοτικο συμβουλο που δινει τις χαμηλοτερες τιμες στα ροδακινα... τι να λεμε τωρα... ντροπη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Διλαδη κύριε εσεις που Μετάποιητε 80 ημέρες και τυποπηοιτε για 280 ημέρες. Που δουλεύετε 20 εκατομμύρια κιλά και πουλάτε 30 εκατομμύρια μονοκιλα και κατάψυξη .μετά λέτε ότι είναι κατώτερη κλάση πολλά Ροδακινα είναι ψέματα. Το λεγω αυτό γιατί αν δείτε το 2006 τότε που ο τότε Βουλευτής Χρισοχοιδης έστειλε την Επιτροπή Ανταγωνισμού για τα καρτέλ που είχαν στηθεί στα Συμπυρινα ροδακινα με την εξευτελιστικη τιμή 16 λεπτά. Το πρόστιμο ήταν 13 εκατομμύρια ευρώ. Και από την παραλαβή κλάσης πρώτης για κομπόστα τυποπηοιθηκε το 98 της εκατό. Αν λέγει ψέματα ή επιτροπη Ανταγωνισμου τότε ψέματα λέω και εγώ. Κύριοι Συνεταιριστες Βιομήχανοι οι Ιδιοτες Βιομήχανοι δουλεύου ν μόνο για να πληρώνουν τους Αγρότες και τούς εργατες και στο σπίτι τους δεν πάνε τίποτα. Για δείτε στους Ισιολογισμους που δημοσιεύουν κάθε χρόνο. Εσείς τόσα χρόνια που εμπορεύεσται τα κερδοι που τα δίνεται. Αυτό το Κράτος Δικαίου που βρίσκεται μόνο στην Νόβαρτης ας έρθει και στην Επαρχία .Για να δείτε τα πελώρια κτίρια που είναι εγκαταλειμενα. Και οι φάκελοι για πολλά χρόνια κλειστοί .άραγε πότε θα ανοίξουν. Έστω ενδιαφερσου μονο γιαυτό κύριε Δήμαρχε .και τα άλλα ας τα αφήσουμε στο ΘΕΌ στην Δεύτερη Παρουσία. Και εμείς να προσκιναμε τους Εμπόρους άστα και όσο πιάσουν .τριτοκοσμικες καταστασεις άραγε αυτό συμβαίνει σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρώπης. Το Συριζα περιμένει πολλά από τους αγρότες της Ημαθίας και της Πέλλας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ