Quantcast

http://picasion.com/

Άκης Γιαννακάκης - Παραγωγός ροδάκινου από την Ημαθία: «Καταφέραμε να προστατευτούμε από τον εξώασκο στα ροδάκινα»

Ο Άκης Γιαννακάκης, παραγωγός ροδάκινου στην Ημαθία τα τελευταία τέσσερα χρόνια, κατάφερε να αφήσει πίσω του λανθασμένες καλλιεργητικές πρακτικές, αλλά και να προστατευτεί από ασθένειες όπως ο εξώασκος. Η επιτυχία αυτή οφείλεται στην απόφασή του να εμπιστευτεί τον ευφυή τρόπο καλλιέργειας
συμμετέχοντας στο σύστημα ευφυούς γεωργίας gaiasense της εταιρείας NEUROPUBLIC. «Καλλιεργώ 130 στρέμματα ροδάκινο στη Βέροια και εδώ και τέσσερα χρόνια περίπου, μετά την παρότρυνση του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βέροιας Venus στον οποίο είμαι μέλος, λαμβάνω ευφυείς συμβουλές για την άρδευση και τη φυτοπροστασία», αναφέρει στην «ΥΧ» ο Άκης.
Η καλλιέργεια με σύγχρονες μεθόδους θεωρείται από τον Άκη απαραίτητη, «οι νεότεροι κυρίως παραγωγοί της περιοχής έχουμε την άποψη ότι με την ευφυή γεωργία υπάρχουν στοχευμένες πληροφορίες που παλαιότερα μας έλειπαν. Οι στοχευμένες αυτές πληροφορίες μας έχουν προσφέρει οικονομία στο νερό, αλλά και στους ψεκασμούς», τονίζει. Καλύτερη προστασία από τον εξώασκο. Ο Άκης φέρνει ως παράδειγμα την ασθένεια του εξώασκου στη ροδακινιά για να μας μεταφέρει τη διαδικασία με την οποία το σύστημα ευφυούς γεωργίας gaiasense τους ενημερώνει για τους ακριβείς ψεκασμούς.

«Κάποιοι χειρισμοί που γίνονταν εμπειρικά παλαιότερα, πλέον γίνονται με στοιχεία. Στον εξώασκο, για παράδειγμα, θέλαμε να είναι καλυμμένο το δέντρο ανά πάσα στιγμή, ενώ δεν χρειαζόταν στην ουσία, γιατί δεν συνέτρεχαν λόγοι υγρασίας ή βροχόπτωσης. Με το σύστημα πλέον γνωρίζουμε σε τι επίπεδο βρίσκεται η υγρασία και οι συνθήκες ανάπτυξης του μύκητα. Επομένως, γνωρίζουμε πότε να επέμβουμε και εμείς. Γλυτώνουμε, δηλαδή άσκοπους ψεκασμούς και έχουμε καταφέρει παράλληλα να προστατευτούμε». Ο Άκης καταλήγει, λέγοντας «ότι η χρήση ευφυών συστημάτων είναι απαραίτητη, ώστε να καταφέρει μία καλλιέργεια να είναι βιώσιμη στο μέλλον».

Πηγή

5 σχόλια:

  1. καλη και χρησιμη η τεχνολογια στην αγροτικη παραγωγη αλλα εαν δεν δωσουν καλυτερες τιμες στα ροδακινα ειμαστε τελειωμενοι αγαπητε. και εγω φετος με ενα ζιραμ την εβγαλα και δεν εχω εξωασκο. με συνεχη ενημερωση απο το γεωπονο μου και βλεποντας οτι οι βροχες ειναι ελαχιστες, οι θερμοκρασιες σχετικα θετικες στη μη εμφανιση της ασθενειας, με ενα ψεκασμο ζιραμ ειμαι ενταξει. κοιτα λοιπον να πεισεις τη VENUS να δωσει καμια καλυτερη τιμη και ασε τα μεγαλα λογια και τα παραμυθια της venus και της αλμμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μακάρι να βοηθήσει αυτό που λέτε, αλλά και εγώ αγρότης είμαι και δεν χρησιμοποιώ την ευφυή γεωργία και φέτος δεν είχα καθόλου εξωασκο διότι βοήθησαν οι γενικότερες κληματολογικες συνθήκες ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλά τώρα κοιμάμαι ήσυχος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δώστε κανα 2 λεπτα παραπάνω στο κιλό γτ θα βλέπεται τα ροδακινα με τα κιαλια ετσι πως παμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΚΑΛΗ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΤΟ ΝΕΡΟ - ΠΟΤΙΣΜΑ ΓΙΑ ΠΟΛΛΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ. ΠΡΩΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ- ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ. ΜΕΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΦΥΤΑ ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΚΟΠΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΑΣ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΕΥΚΟΛΟ ΝΑ ΤΟ ΠΕΤΥΧΟΥΜΕ ΑΛΛΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ.
    ΚΟΙΤΑ ΟΜΩΣ ΠΟΥ ΤΟ ΙΔΙΟ ΤΟ ΤΟΕΒ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΣΠΑΤΑΛΗ ΝΕΡΟΥ ΜΕ ΤΑ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΔΙΚΤΥΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ!!! ΜΕ ΤΟ ΝΕΡΟ ΠΟΥ ΧΑΝΕΤΑΙ ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΟ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΚΑΘΕ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ.
    ΤΩΡΑ ΕΑΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΒΑΛΩ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΥΡΩ ( ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ) ΕΩΣ ΕΡΓΑ ΣΤΟ ΧΩΡΑΦΙ ΜΟΥ ΣΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΚΡΙΣΙΜΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΠΟΥΛΑΩ ΜΕ 0,21€ ΣΥΜΠ. ΚΑΙ 0,30€ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑ, ΑΣΕ ΔΕ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ! ΑΣ ΠΟΥΛΗΣΕΙ ΑΛΛΟΥ ΜΥΑΛΟ Η VENUS!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ