Quantcast

http://picasion.com/

Η αποτίμηση του έργου της κυβέρνησης στην Υγεία παρουσιάστηκε στο Νοσοκομείο Βέροιας

Με το «βλέμμα» στην Α/θμια Φροντίδα Υγείας η Κυβέρνηση
Συνέντευξη τύπου σχετικά με την αποτίμηση έργου στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), παραχώρησαν το μεσημέρι της Δευτέρας 15/4 στο Νοσοκομείο Βέροιας, ο Διοικητής του Νοσοκομείου Ημαθίας Δημήτρης
Μαυρογιώργος, ο πρόεδρος της τριμελούς επιτροπής ΤΟΠΦΥ Βέροιας Πέτρος Τσαπαρόπουλος και η Διευθύντρια Κέντρου Υγείας Βέροιας Μαρία Χατζή. Η συνέντευξη παραχωρήθηκε και με αφορμή ανακοίνωση του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Βέροιας, που έκανε λόγο για τραγικές ελλείψεις στη δημόσια υγεία, μειωμένη χρηματοδότηση και βάρβαρη πολιτική της κυβέρνησης, θέλοντας παράλληλα να παρουσιάσουν την πραγματική όπως ειπώθηκε, εικόνα του Συστήματος Υγείας της χώρας και της Ημαθίας ειδικότερα.
«Εμείς κάνουμε πολιτική με τα έργα μας. Όταν ανέλαβα τη Διοίκηση του Νοσοκομείου η μία μονάδα (Νάουσας) ήταν ουσιαστικά κλειστή. Έγιναν προσπάθειες στελέχωσης έτσι ώστε να είναι αξιόμαχη». Σχετικά με το Νοσοκομείο της Βέροιας, αναφέρθηκε τόσο στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, όσο και στον μηχανολογικό εξοπλισμό. Σημεία από την τοποθέτηση του κ. Μαυρογιώργου:

9 νέες προσλήψεις μόνιμου ιατρικού προσωπικού
Τα τελευταία 3 χρόνια έγιναν περισσότερες από 14 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, παράλληλα με επικουρικό προσωπικό σε όλους τους τομείς του Νοσοκομείου Βέροιας, ενώ δρομολογήθηκε η πρόσληψη δεύτερου Καρδιοχειρουργού, ώστε να γίνονται και καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις. Η πρόσληψη του προσωπικού, κατάφερε και μια επιστημονική αναβάθμιση του Νοσοκομείου, με παράδειγμα την Καρδιολογική Κλινική, που όχι μόνο είναι έτοιμη να δεχθεί την ολοκληρωμένη εκπαίδευση των ειδικευομένων Καρδιολόγων αλλά επιπλέον, έχει περιορίσει κατά πολύ την ανάγκη μετακίνησης ασθενών σε άλλα Νοσοκομεία. 

Επικείμενη πρόσληψη 9 ατόμων μονίμου προσωπικού, σε όλα τα τμήματα που παρατηρούνται ελλείψεις, προσλήψεις που θα βγουν στον αέρα μέσα στον Απρίλιο, έπειτα από ανακατανομή μονίμων θέσεων από το Υπουργείο.

Στη ΜΕΘ υπάρχουν 4 γιατροί και είναι αξιόμαχη. 

Με την υποστελέχωση του χώρου της Υγείας από το 2014 και μετά και τη διάλυση της Α/θμιας Υείας, το Νοσοκομείο επιφορτίστηκε με την παροχή της Α/θμιας Υγείας, κατά 30-40%, κάτι που επιβαρύνει και το Τμήμα Επειγόντων.

Η στελέχωση του Νοσοκομείου της Βέροιας δεν ξεπερνάει το 70-75% σε κανένα τμήμα, ενώ ελλείπουν και οι ειδικευόμενοι, κάτι που δυσκολεύει την καθημερινή εφημέρευση.

Έλλειψη ειδικευόμενων στην Ορθοπεδική, που δέχεται το 70-80% των περιστατικών της Ημαθίας.


Δωρεές στο Νοσοκομείο - Από σήμερα και ψηφιακός μαστογράφος
Αναφερόμενος στον μηχανολογικό εξοπλισμό, στάθηκε στις πολύτιμες δωρεές μηχανημάτων, τον στεφανιογράφο, τον αξονικό τομογράφο, τον ψηφιακό μαστογράφο (που τέθηκε σήμερα σε λειτουργία), ακτινοσκοπικών μηχανημάτων, αλλά και στην απόκτηση δανεικού μηχανήματος εξωσωματικής κυκλοφορίας από Νοσοκομείο της Πιερίας, που δίνουν στο Νοσοκομείο άλλες προοπτικές και δυνατότητες και το οδηγούν σε υψηλά επίπεδα παροχής υπηρεσιών.

Κλείνοντας ο κ. Μαυρογιώργος, είπε πως αυτή τη στιγμή οι δυο μονάδες της Ημαθίας μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες, ενώ σημείωσε πως η προσπάθεια του γίνεται στην Α/θμια Υγεία θα βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό στην παροχή Β/θμιας Υγείας από τα Νοσοκομεία.


Στον λόγο για τον οποίο παραχωρήθηκε η συνέντευξη τύπου αναφέρθηκε ο κ. Τσαπαρόπουλος, λέγοντας πως τον στεναχώρησαν οι χαρακτηρισμοί για τα κυβερνητικά στελέχη και πρόσωπα που δίνουν μάχη να φτιάξουν το σύστημα υγείας, όπως «είναι αδίστακτοι, βάζουν σε κίνδυνο την υγεία του λαού για να εξασφαλίσουν δισεκατομμύρια επιδοτήσεων κτλ.. Πρόκειται για σκληρή προσέγγιση του θέματος», είπε, παρουσιάζοντας την εικόνα που παρουσιάζει σήμερα η Υγεία σε αριθμούς.

Η κυβέρνηση ξεκίνησε με 3 βασικές προτεραιότητες: 
1) Στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας
  • Με αύξηση της δημόσιας δαπάνης
Προ κρίσης 6,7% του ΑΕΠ
Παρέλαβε 4,7% του ΑΕΠ (2015)
Σήμερα 5,3
  • Προσλήψεις προσωπικού
Μέχρι το 2014 καμία πρόσληψη, έγιναν πολλές χιλιάδες προσλήψεις και άμεση αντικατάσταση προσωπικού που αποχωρεί από το δημόσιο στον τομέα της υγείας.
  • Οικονομική Εξυγίανση Νοσοκομείων
- Παρέλαβε 930.000.000 έλλειμμα, χρωστούσαν όλα τα Νοσοκομεία
- Πλεόνασμα 300.000.000 (2017)
  • Μεγάλη κλίματα αντικατάσταση μηχανολογικού εξοπλισμού
Όλες οι εισφορές των ασφαλισμένων στον ΕΟΠΥΥ
Καταλυτικό ρόλο στην εξυγίανση του συστήματος έπαιξε η πολιτική απόφαση όλες οι εισφορές των ασφαλισμένων (6,97%) να πηγαίνουν απόλυτα στον ΕΟΠΥΥ. 
- 2015: Σύνολο χρηματοδότησης ΕΟΠΥΥ: 143.391€
- 2016: 576.000.000
2017: 744.700.000
2018: περισσότερα από 800.000.000

Με τον τρόπο αυτό αποζημιώθηκε και η απογευματινή εργασία των ιατρών και οι παρακλινικές εξετάσεις. 

2) Καθολική κάλυψη πληθυσμού - Δυνατότητα ισότιμης πρόσβασης όλων των πολιτών στο Σύστημα Υγείας - Μικρότερη οικονομική επιβάρυνση πολιτών. 2 εκατ. άνθρωποι που βρέθηκαν ανασφάλιστοι έχουν την πρόσβαση μέσω ΑΜΚΑ στο δημόσιο σύστημα υγείας.

3) Προσπάθεια ηθικοποίησης του Συστήματος
- NOVARTIS
- ΚΕΕΛΠΝΟ
- Ερρίκος Ντυνάν

Φαρμακευτική δημόσια δαπάνη
Με αφορμή την αναφορά και στο σκάνδαλο NOVARTIS, ειπώθηκε πως υπάρχει τεράστια φαρμακευτική δαπάνη στην Ελλάδα, με την κυβέρνηση να έχει καταφέρει τη μείωση, από το 8,4 δις € το 2011 και αύξηση τιμών σε περισσότερα από 2000 φάρμακα, σε 1,9 εκατ. δημόσια δαπάνη σήμερα.
«Ο τομέας της Υγείας περνάει σε μια άλλη λογική, σε αυτή της πρόληψης, της Α/θμιας Φροντίδας και των ΤΟΜΥ, εισάγοντας δύο πράγματα, την αποκεντρωμένη φροντίδα στη γειτονιά και την υποστήριξή του από διεπιστημονική ομάδα (οικογενειακός γιατρός, κοινωνική λειτουργός κτλ.), που συνδέονται με το Νοσοκομείο.
Το ΕΣΥ ήταν σπουδαία εφαρμογή αλλά δεν είχε λυθεί ποτέ. Υπήρχαν πολλές Α/θμιες Υγείας. Ενοποιήθηκαν τα Ταμεία, ενοποιήθηκαν και οι δομές Α/θμιας Υγείας», ανέφερε κλείνοντας.


16 θέσεις μόνιμου ιατρικού προσωπικού στα Κέντρα Υγείας της Ημαθίας
Με την προκήρυξη 16 συνολικά θέσεων στα Κέντρα Υγείας της Ημαθίας, ξεκίνησε την τοποθέτησή της η κ. Χατζή, που όπως είπε αφορά 8 θέσεις σε Βέροια, 4 σε Νάουσα και 4 σε Αλεξάνδρεια, για Καρδιολόγο, Ακτινοδιαγνώστη, Ουρολόγο, Δερματολόγο, Οφθαλμίατρο, ΩΡΛ, Νευρολόγο και Γυναικολόγο. 
εύχομαι να έχουν καταθέσει οι συνάδελφοι τα χαρτιά τους και να προχωρήσουμε στην κάλυψη των θέσεων.

Εξοπλισμός Μικροβιολογικού - Ακτινολογικού
Αναφέρθηκε και στον εξοπλισμό του Μικροβιολογικού Εργαστηρίου με αναλυτές, αυξάνοντας ραγδαία τον αριθμό εξυπηρετούμενων πολιτών και εξετάσεων που πραγματοποιούνται. Στο Ακτινολογικό έγινε ψηφιοποίηση μηχανημάτων και αναμένεται η εκπαίδευση του προσωπικού. Η προσπάθεια μέγιστη με καθημερινά αποτελέσματα.

ΤΟΜΥ σε Προμηθέα και Καλλιθέα - Έλλειψη ενδιαφέροντος από γιατρούς 
Σχετικά με τη λειτουργία των ΤΟΜΥ του δήμου Βέροιας, τόνισε πως το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η μη συμμετοχή γιατρών γενικής ιατρικής για να τις καλύψουν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, πως από τις 9 θέσεις που προκηρύχθηκαν για ιατρούς δεν ήρθε κανείς.
Κτιριακά, το κομμάτι των ΤΟΜΥ έχει προχωρήσει, όπως π.χ. στον Προμηθέα όπου θα μεταφερθεί η μια ΤΟΜΥ και ακόμα μια στην Καλλιθέα που βρίσκεται στη φάση διαγωνισμού για το ακίνητο.
Ένα άλλο πρόβλημα που προκύπτει από αυτό, είναι πως οι γιατροί που στελεχώνουν αυτό το κομμάτι, έχουν κλείσει σχεδόν τον αριθμό των ασθενών. 


Στη μη διάθεση στελέχωσης των δομών από ιατρούς, αναφέρθηκε και ο κ. Τσαπαρόπουλος. «Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η έλλειψη ενδιαφέροντος από τους ιατρούς, προβλήματα που εμφανίστηκαν περισσότερο στην Περιφέρεια. Η κυβέρνηση προσπαθεί, με επανειλημμένες προσκλήσεις σε ιατρούς και πολλά bonus, όπως απευθείας μισθό Επιμελητού Α' και συμμετοχής του σε όλο το σύστημα λειτουργίας του Νοσοκομείου (απογευματινά, εφημερίες κτλ, που αυξάνουν το μισθό).

Καταλήγοντας, ο κ. Τσαπαρόπουλος τόνισε πως γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια σε ένα Σύστημα Υγείας που ήταν διαλυμένο, με παντελή απουσία της Α/θμιας Υγείας. Ενώ ο κ. Μαυρογιώργος, στάθηκε στο κείμενο του Σωματείου Συνταξιούχων του ΙΚΑ Βέροιας, λέγοντας πως «Καμία προσπάθεια δεν πρέπει να απαξιώνεται με ένα κείμενο. Είτε γιατί δεν ήξεραν ή δεν ήθελαν να ξέρουν». 














 

2 σχόλια:

  1. Τσαπαρόπουλε θα πρέπει να κατανοήσεις πως κάποια στιγμή θα πρέπει να αποχωριστείς την ''καρέκλα'', γιατί ήδη έχεις κριθεί από τον κόσμο αν είσαι σε θέση να προσφέρεις έργο στην πόλη της Βέροιας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτοί είναι οι "επιστήμονες" όταν ξέρουν ότι η "κονόμα" τους περιμένει έξω σαν ιδιώτες, γιατί να έρθουν στα ΤΟΜΥ ; Για φορολογήστε τους με βάση τις συνταγές που γράφουν και όχι τις αποδείξεις (που δεν κόβουν), ζήτα "πόθεν έσχες" σε όλους, ιδιώτες και μη, να δούμε ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ