Quantcast

http://picasion.com/

ΕΛΓΑ: Σε 24ωρη βάση το πρόγραμμα αντιχαλαζικής προστασίας

Ανακοίνωση για την εφαρμογή του προγράμματος αντιχαλαζικής προστασίας εξέδωσε ο ΕΛΓΑ, με αφορμή τις πρόσφατες ζημιές στην Ημαθία. Στην ανακοίνωση αναφέρει: «Τις τελευταίες ημέρες εκδηλώθηκαν έντονα καιρικά φαινόμενα στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα σημειώνοντας σε αρκετές περιοχές, τοπικά, το φαινόμενο του χαλαζιού. Ο Οργανισμός ΕΛ.Γ.Α. εφαρμόζει ως γνωστό, σε περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας και Κεντρικής Ελλάδας (κυρίως Θεσσαλία) το Εθνικό Πρόγραμμα Χαλαζικής Προστασίας με Εναέρια Μέσα για την καταστολή του χαλαζιού.

Το Πρόγραμμα βασίζεται στο εννοιολογικό μοντέλο του «αυξημένου ανταγωνισμού», σύμφωνα με το οποίο εισάγοντας στο καταιγιδοφόρο νέφος τεχνητούς πυρήνες πάγου μειώνεται το μέγεθος των χαλαζοκόκκων και αυξάνεται η πιθανότητα να λιώσουν κατά την πτώση τους προς το έδαφος ως βροχή. Λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στα χαμηλά στρώματα της ατμόσφαιρας, οι ήδη μειωμένοι σε μέγεθος χαλαζόκοκκοι δεν προλαβαίνουν να λιώσουν, με αποτέλεσμα να σημειώνονται οι ζημιές που είδαμε τις τελευταίες μέρες.

Το Πρόγραμμα και κατά τη φετινή περίοδο έχει ξεκινήσει από τις 20 Μαρτίου και λειτουργεί σε 24ώρη βάση. Οι επιχειρήσεις σποράς των νεφών έχουν πραγματοποιηθεί κανονικά σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες, περιορίζοντας σημαντικά την έκταση του χαλαζιού στο έδαφος και κατά συνέπεια τις ζημιές στις αγροτικές καλλιέργειες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ