Quantcast

http://picasion.com/

Δράση με Γνώση - «Άξονας 7ος: Βελτιώνουμε την καθημερινότητα του πολίτη»

Από το γραφείο Τύπου του Δημάρχου και Υποψήφιου Δημάρχου Δήμου Βέροιας Κώστα Βοργιαζίδη αποστέλλεται αναλυτικά ο 7ος από τους οκτώ άξονες δράσης της περιόδου 2014-2019. «Άξονας 7ος: Βελτιώνουμε την καθημερινότητα του πολίτη». Αγωνιζόμαστε για μια πιο φιλική και ανθρώπινη πόλη. Η
καθημερινότητα είναι το στοίχημα και ίσως το δυσκολότερο θέμα που έχει να αντιμετωπίσει κάθε Δημοτική Αρχή. Η καθημερινότητα όμως δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, χωρίς την ενεργό συμμετοχή των πολιτών. Έτσι, συνεργαστήκαμε με όλους τους τοπικούς φορείς ενώ διοργανώσαμε δράσεις ευαισθητοποίησης, εθελοντισμού και συμμετοχής των πολιτών σε κοινές πρωτοβουλίες ώστε να κάνουμε όλοι μαζί την καθημερινότητα μας καλύτερη!


Καθαριότητα 


Συντάξαμε και εφαρμόζουμε το Τοπικό Σχέδιο Αποκεντρωμένης Διαχείρισης Αποβλήτων (ΤΣΔΑ), κατ’ επιταγή του αναθεωρημένου Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) και του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδιασμού Πρόληψης Δημιουργίας Αποβλήτων (ΦΕΚ 2706/Β’/15-12-2015), το οποίο εντάχθηκε και εγκρίθηκε στο νέο Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ)- ΦΕΚ 4010/Β’/14-12-2016.

Εξασφαλίσαμε από το Φεβρουάριο του 2016 τη μεταφορά των σύμμεικτων απορριμμάτων με ιδιόκτητα μέσα (τράκτορες & press containers) στον αδειοδοτημένο Χ.Υ.Τ.Α. Δυτικής Μακεδονίας που λειτουργεί στην Κοζάνη.
Προωθήσαμε την εναλλακτική διαχείριση αποβλήτων, εφαρμόζοντας προγράμματα και δράσεις ανακύκλωσης σε συνεργασία με τους κορυφαίους πανελλαδικούς φορείς και εταιρίες όπως η Ελληνική Εταιρία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, η «Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε.», η εταιρία ΑΦΗΣ Α.Ε. για τη διαχείριση Αποβλήτων Φορητών Ηλεκτρικών Στηλών (μπαταριών), ο Ελληνικός Σύνδεσμος Φυτοπροστασίας (ΕΣΥΦ) για τη διαχείριση των κενών συσκευασιών φυτοπροστατευτικών προϊόντων ενώ τέλος διαχειριστήκαμε εγκαταλελειμμένα οχήματα και απόβλητα Λιπαντικών Ελαίων (ΑΛΕ).
Διαχειριστήκαμε αποτελεσματικά τα νεκρά αδέσποτα ζώα συντροφιάς, τα οποία συλλέγονταν από το οδικό δημοτικό δίκτυο με μικρό απορριμματοφόρο όχημα και οδηγούνταν προς αποτέφρωση σε αδειοδοτημένη μονάδα.
Τοποθετήσαμε νέους ειδικούς κάδους ενδυμάτων – υποδημάτων – υφασμάτινων ειδών σε διάφορα σημεία της πόλης.
Δημιουργήσαμε και λειτουργήσαμε συνεργείο επισκευής κάδων απορριμμάτων – ανακυκλώσιμων συσκευασιών, αντικαταστήσαμε μεγάλο μέρος των προβληματικών κάδων ενώ μεριμνήσαμε για τη συστηματική πλύση – απολύμανσή τους με τη λειτουργία καδοπλυντηρίου.
Εκδώσαμε δεκάδες στοχευμένα δελτία τύπου για την ενημέρωση των πολιτών γύρω από την ορθολογική διαχείριση των αποβλήτων με στόχο τη διατήρηση της καθαριότητας στην πόλη αλλά και τη μείωση των αποβλήτων που καταλήγουν στο Χ.Υ.Τ.Α. (μείωση κόστους μεταφοράς - διάθεσης των αποβλήτων).
Διοργανώσαμε πολλές εθελοντικές και ενημερωτικές δράσεις («Η ώρα της Γης», «Let’s Do It» κτλ.) στο πλαίσιο ευαισθητοποίησης – ενημέρωσης του κοινού ως προς τη διαχείριση των αποβλήτων και τη διατήρηση της καθαριότητας σε κοινόχρηστούς χώρους.
Ολοκληρώσαμε μελέτη και υποβάλαμε πρόταση χρηματοδότησης, προϋπολογισμού 630.000€ για τη δημιουργία πράσινου σημείου εντός του 2019, όπου θα συλλέγονται όλα τα ανακυκλώσιμα υλικά.
Δράσεις Πολιτισμού 

Υποστηρίξαμε, ενισχύσαμε και επεκτείναμε υπάρχουσες πολιτιστικές δράσεις – εκδηλώσεις, όπως το Μουσικό φεστιβάλ «Εύηχη Πόλη», το Διεθνές Φεστιβάλ Κιθάρας Βέροιας, τον Πανελλήνιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό Ποίησης και Διηγήματος «Δημήτριος Βικέλας», τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Χορού «Veria Dance Competition» κτλ

Πραγματοποιήσαμε συνολικά περισσότερες από 650 πολιτιστικές εκδηλώσεις μόνο την τριετία 2016-2018.
Αυξήσαμε κατά 30% τον αριθμό των εκδηλώσεων της ΚΕΠΑ μέσα στο 2018.
Εγκαταστήσαμε και λειτουργήσαμε για πρώτη φορά Χριστουγεννιάτικο Θεματικό Πάρκο με τίτλο «Το καράβι των Ξωτικών» στο κέντρο της Βέροιας και διοργανώσαμε δεκάδες παράλληλες εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους στο πλαίσιο του εορταστικού προγράμματος εκδηλώσεων που έδωσαν λάμψη και χαρά στην πόλη, τοποθετώντας παράλληλα τη Βέροια στον εορταστικό τουριστικό χάρτη της χώρας.
Δημιουργήσαμε και καθιερώσαμε το «Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών Δήμου Βέροιας» που πραγματοποιείται πλέον κάθε χρόνο στα τέλη Αυγούστου στη Βέροια και σε Τοπικές Κοινότητες με τη συμμετοχή τοπικών πολιτιστικών συλλόγων και χορευτικών σχημάτων από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Δημιουργήσαμε το Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου και Παντομίμας «Veria Puppet Show»
Εγκαινιάσαμε το «Διεθνές Φεστιβάλ Μύθων και Μυθολογίας» με έδρα τη Βεργίνα, σε αδελφοποίηση με τα αντίστοιχα φεστιβάλ της Λυών, του Λιβάνου και της Τυνησίας.
Καθιερώσαμε την «Εβδομάδα Θεάτρου της ΚΕΠΑ».
Διοργανώσαμε εκδηλώσεις αποκλειστικά για τις τοπικές κοινότητες όπως το πρόγραμμα «η ΚΕΠΑ στα Ορεινά του Δήμου» με παραστάσεις σε ορεινούς οικισμούς του Δήμου Βέροιας.
Δρομολογήσαμε και εγκαινιάζουμε εντός του 2019 νέα φεστιβάλ όπως το “Veria Jazz Festival” και το φεστιβάλ «Μικρό Παρίσι».
Καθιερώσαμε τη «Θεατρική Άνοιξη Εφήβων» του ΔΗΠΕΘΕ, το θεατρικό διαγωνισμό Γυμνασίων-Λυκείων Ημαθίας, Πέλλας, Πιερίας με τη συμμετοχή περίπου 20 σχολείων – θεατρικών ομάδων και συνολικά περίπου 500 μαθητών κάθε χρόνο.
Συνδιοργανώσαμε δεκάδες πολιτιστικές δράσεις και παραδοσιακά έθιμα για την ανάδειξη της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς με φορείς και τους κυριότερους πολιτιστικούς συλλόγους και σωματεία της περιοχής.
Ενισχύσαμε τη λειτουργία των εκπαιδευτικών τμημάτων που λειτουργούν στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και δημιουργήσαμε νέα, ακολουθώντας τις σύγχρονες τάσεις και ανάγκες. Σήμερα στα εκπαιδευτικά τμήματα της ΚΕΠΑ συμμετέχουν 913 μαθητές αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί πολύ σύντομα με την έναρξη των νέων τμημάτων Ρομποτικής, Κινηματογράφου και Φωτογραφίας.
Αναβαθμίσαμε το θέατρο Ράχης εξασφαλίζοντας την αδειοδότηση του προκειμένου να μετατραπεί σε χώρο έκφρασης και συνάντησης των πολιτιστικών συλλόγων του Δήμου μας.
Δημιουργησαμε το «διαγωνισμό εικαστικών» του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. όπου τη διετία 2017-18 συμμετείχαν 117 έργα μαθητών από 23 σχολεία της Ημαθίας και της Πέλλας.
Καθιερώσαμε την καλοκαιρινή περιοδεία του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. με τίτλο «εις τους πέντε δρόμους» που περιλαμβάνει 10 δωρεάν παραστάσεις κάθε χρονο σε δημοτικές και τοπικές κοινότητες του δήμου βεροιας.
Ενισχύσαμε τη λειτουργιά των τμημάτων θεατρικής υποδομής που λειτούργει το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. όπου συμμετείχαν συνολικά 77 θεατρικές ομάδες και 1.256 μαθητές την πενταετία 2014-19.
Αναβαθμίσαμε την παιδική σκηνή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. όπου την περίοδο 2014-2018 δόθηκαν συνολικά 169 παραστάσεις σε Βέροια και Νάουσα τις οποίες παρακολούθησαν περισσότεροι απ0 34.000 μαθητές.
Δράσεις Παιδείας 

Δημιουργήσαμε με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας τα εκπαιδευτικά προγράμματα «Δημοτικό Συμβούλιο Παίδων» και «Δημοτικό Συμβούλιο Εφήβων» Δήμου Βέροιας, καθιερώνοντας για πρώτη φορά στην Ελλάδα τους συγκεκριμένους θεσμούς που έχουν ως στόχο τη μύηση των νεαρών μαθητών στις δημοκρατικές διαδικασίες και τη γνωριμία τους με τα κοινά.

Λειτουργήσαμε το 2018 για πρώτη χρονιά το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης με τίτλο «Καλοκαίρι στην Πόλη μου» όπου συμμετείχαν 140 μαθητές δημοτικών σχολείων, παρακολουθώντας εντελώς δωρεάν για 15 ημέρες προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης, αθλητισμού και πολιτιστικών δράσεων. Το πρόγραμμα βασίστηκε εξολοκλήρου σε 70 εθελοντές και χορηγίες ενώ η μεγάλη αποδοχή του δημιούργησε τις συνθήκες για την καθιέρωσή του σε θεσμό τα επόμενα χρόνια, προβλέποντας επίσης δράσεις για ΑμΕΑ.
Λειτουργήσαμε από το σχολικό έτος 2015-16 το Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο-Λύκειο στο χώρο του πρώην ΕΠΑΣ που διαμορφώθηκε κατάλληλα μετά από παρεμβάσεις του Δήμου για να προσαρμοστεί στις ειδικές ανάγκες του σχολείου. Το σχολείο εξυπηρετεί παιδιά με ειδικές ανάγκες που αδυνατούν να παρακολουθήσουν το ωρολόγιο πρόγραμμα του Γυμνασίου και του ΕΠΑΛ και προβλέπει 8ετή φοίτηση (4+4 χρόνια) και με την αποφοίτησή τους αποκτούν απολυτήριο ισότιμο με του Γυμνασίου και του ΕΠΑΛ.
Παραχωρήσαμε χώρο και υποστηρίξαμε τη λειτουργία ΚΔΑΠ ΑμΕΑ στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Βέροιας κατά τις απογευματινές ώρες.
Παραχωρήσαμε οικόπεδο (6.500) στο Μικτό Κέντρο Διημέρευσης-Ημερήσιας Φροντίδας, Απασχόλησης και Κατάρτισης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες «Τα παιδιά της Άνοιξης» για την ανέγερση και λειτουργία κτηρίου ημερήσιας φροντίδας ΑμΕΑ.
Εντάξαμε το Δήμο Βέροιας για πρώτη φορά στα προγράμματα «Ecomobility» (Οικολογική Μετακίνηση) και «Free Mobility» (Ανεμπόδιστη Μετακίνηση) με τη συμμετοχή 6 Γυμνασίων της πόλης. Μάλιστα, το Μουσικό Σχολείο Βέροιας βραβεύτηκε στο σχετικό διαγωνισμό για το παραμύθι και το cd των μαθητών τα οποία θα μοιραστούν σ’ όλα τα σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Δράσεις Αθλητισμού 

Υποστηρίξαμε και ενισχύσαμε τοπικές αθλητικές διοργανώσεις όπως:


Ø Ο «Φιλίππειος Δρόμος» που σε συνεργασία με το Σύλλογο Δρομέων Βέροιας αναβαθμίστηκε σημαντικά και εξελίχθηκε σε διήμερη διοργάνωση με τη συμμετοχή εκατοντάδων δρομέων εντός κι εκτός Βέροιας

Ø Ο «Ορεινός Δρόμος Ξηρολιβάδου» που αναβαθμίστηκε σε διήμερη διοργάνωση
Εγκαινιάσαμε για πρώτη φορά τον «Ορεινό Δρόμο Σελίου»
Θεσμοθετήσαμε το «Δρόμο στη Μνήμη των 21 Μαθητών» προς τιμήν των μαθητών από το Μακροχώρι που χάθηκαν τόσο άδικα.
Διοργανώσαμε για πρώτη φορά το «Δρόμο Ανακτόρων Βεργίνας».
Συμμετέχουμε ως συνδιοργανωτές με το διάσημο παλαίμαχο Βεροιώτη Καλαθοσφαιριστή, Κώστα Τσαρτσαρή, στη διοργάνωση του «Veria Basketball Camp», που έχει πλέον αναβαθμιστεί σημαντικά και διαρκεί 2 εβδομάδες με τη συμμετοχή εκατοντάδων μικρών φίλων του μπάσκετ.
Διοργανώσαμε σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Χειροσφαίρισης Ελλάδος (ΟΧΕ) την τελική φάση του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Χάντμπολ Εφήβων, τόσο το 2018 όσο και το 2019, με τη συμμετοχή εκατοντάδων αθλητών.
Εξασφαλίσαμε σε συνεργασία με την ΟΧΕ την προετοιμασία της Εθνικής Ομάδας Χάντμπολ στη Βέροια καθώς και των Εθνικών Ομάδων Σερβίας και Ρουμανίας.
Διοργανώσαμε σε συνεργασία με διάφορες αθλητικές ομοσπονδίες πανελλήνιες φάσεις αθλημάτων όπως Ταεκβοντό, Ρυθμική Γυμναστική, Ενόργανη Γυμναστική, Τζούντο, Αντισφαίριση κτλ, προσελκύοντας στη Βέροια μεγάλο αριθμό αθλητών, προπονητών, δημοσιογράφων και επισκεπτών κατά τις ημέρες των διοργανώσεων.

Κατοικίδια – αδέσποτα

Η Βέροια είναι από τις πόλεις που αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα με τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς. Με την ίδρυση Δημοτικού Κτηνιατρείου και Καταφυγίου Ζώων πριν λίγα χρόνια επιχειρήσαμε να δώσουμε οριστική διέξοδο στο πρόβλημα. Επιπλέον, εφαρμόζουμε σε ετήσια βάση πρόγραμμα μαζικών στειρώσεων προκειμένου να ελεγχθεί και να μειωθεί σταδιακά ο πληθυσμός των αδέσποτων ζώων στο δήμο μας.

Παρόλο αυτά τα αποτελέσματα δεν ήταν τα αναμενόμενα γιατί παρατηρείται συνεχώς η εμφάνιση νέων ζώων συντροφιάς τα οποία προστίθενται στον ήδη υφιστάμενο πληθυσμό.

Ø Επιδιώκουμε τη συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο των εγκαταλείψεων νέων αδέσποτων ζώων συντροφιάς στην πόλη μας

Ø Επιδιώκουμε τη συνεργασία με τους ιδιώτες κτηνίατρους ώστε πριν από οποιαδήποτε κτηνιατρική ενέργεια να πραγματοποιείται σήμανση του αδέσποτου ζώου συντροφιάς.

Ø Συνεχίζουμε τη διαχείριση όλων των αδέσποτων ζώων με το ικανό προσωπικό του Δήμου Βέροιας με τον τρόπο πάντα που ορίζει το υπάρχον νομικό πλαίσιο.

Ø Επιδιώκουμε τη συνεργασία με τις φιλοζωικές οργανώσεις σε μια βάση κοινής λογικής και αμοιβαίας ειλικρίνειας.

Τέλος, δεσμευόμαστε ότι θα ασκήσουμε πολιτική πίεση προκειμένου να αλλάξει το νομικό πλαίσιο σχετικά με τον τρόπο επανένταξης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς που έχουν λάβει φροντίδα από τις υπηρεσίες μας ώστε να σταματήσει ο φαύλος κύκλος που παρατηρείται στην πόλη μας τα τελευταία χρόνια.

Νεκροταφεία

Έχουμε λάβει προέγκριση από το Υπουργείο για νέα θέση κοιμητηρίων και προχωράμε άμεσα στην εκπόνηση των σχετικών μελετών ώστε σύντομα να ολοκληρωθεί το νέο νεκροταφείο της πόλης.

Δημοτικές Τουαλέτες

Ανακατασκευάσαμε και αναβαθμίσαμε τις Δημοτικές Τουαλέτες στην περιοχή της πλατείας Πλατάνων κοντά στον Εμπορικό Πεζόδρομο της Βέροιας για τους δημότες και τους επισκέπτες της πόλης και ολοκληρώσαμε μελέτη για Δημοτικές Τουαλέτες στο Βήμα Απ. Παύλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ