Quantcast

http://picasion.com/

9+1 λόγοι που αξίζει να επισκεφθείτε τη Βέροια

Η... «Μικρή Ιερουσαλήμ»
Είναι από τις ομορφότερες πόλεις της Βορείου Ελλάδας. Διαθέτει σπάνιες φυσικές ομορφιές, ενώ φημίζεται για την βαθιά πολιτιστική, θρησκευτική και πολιτισμική κληρονομιά της. Αρκετά συχνά, μεγάλα ειδησεογραφικά site της Ελλάδας και του εξωτερικού
έχουν κάνει μεγάλα αφιερώματα για εκείνη. Στο παρακάτω άρθρο μπορείτε να διαβάσετε 9+1 προτάσεις, γιατί αξίζει κανείς να επισκεφθεί την πρωτεύουσα της Ημαθίας, στην Κεντρική Μακεδονία, που την αποκαλούν και ως «Μικρή Ιερουσαλήμ»:
ΑΙΓΕΣ

Η βασιλική πρωτεύουσα των Μακεδόνων, με τα Βασιλικά Ανάκτορα, τους Βασιλικούς Τάφους των Μακεδόνων, την Χρυσή Λάρνακα του Βασιλιά Φίλιππου Β’ κ.α. Συμπεριλαμβάνεται στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, από το 1996. Οι Αιγές βρίσκονται στη Βεργίνα, 8 χλμ. νοτιαοανατολικά της Βέροιας και το μουσείο (τηλ. 23310 92347, www.aigai.gr) λειτουργεί Δευτέρα, Τετάρτη – Κυριακή 08.00 – 20.00, Τρίτη 12.00 – 20.00. Τιμή εισιτηρίου 12 ευρώ (ολόκληρο), 6 ευρώ (μειωμένο).


2. ΒΥΖΑΝΤΙΝΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΥΖΑΝΤΙΝΕΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ

Από τα σημαντικότερα βυζαντινά κέντρα στη Μακεδονία, από τον 11ο έως τον 14ο αιώνα, η Βέροια, έχει το προσωνύμιο «Μικρή Ιερουσαλήμ», και όχι άδικα, αφού στο κέντρο της πόλης, διασώζονται 48 βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες – από τις 72 που υπήρχαν κάποτε. Η εκκλησία του Σωτήρος Χριστού, οι Αγιοι Κύρηκος και Ιουλίττα, ο Αγιος Πατάπιος, η Παναγία Δεξιά κ.ά. συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ των σημαντικών ναών της πόλης. Και βεβαίως, η Παλαιά Μητρόπολη – το στολίδι της Βυζαντινής Βέροιας-, από τους μεγαλύτερους μεσοβυζαντινούς ναούς των Βαλκανίων.

3. ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΑΥΛΟΥ

Το 51 μ.Χ. η Βέροια αποτελεί έναν από τους πρώτους και βασικότερους σταθμούς διάδοσης του Χριστιανισμού στον κόσμο, και σηματοδοτεί την απαρχή της σωτήριας σχέσης της χριστιανικής διδασκαλίας με τους Ελληνες. Ο Απόστολος Παύλος στη Βέροια βρήκε ένα ακροατήριο εξαιρετικά δεκτικό στις νέες ιδέες και εκεί όπου απεύθυνε το κήρυγμά του, δεσπόζει σήμερα το περίφημο «Βήμα» (πλησίον πλατείας Ωρολογίου ή Ρακτιβάν). Κάθε Ιούνιο πραγματοποιούνται τα «Παύλεια», σειρά λατρευτικών, πολιτιστικών εκδηλώσεων.

4. ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΣΥΝΟΙΚΙΕΣ

Τριγυρίζοντας στο κέντρο της σύγχρονης πόλης, θα μπλεχτείτε και στις τέσσερις παραδοσιακές της συνοικίες, που θα σας μεταφέρουν σ’ άλλες εποχές. Πρόκειται για την παραδοσιακή χριστιανική συνοικία Κυριώτισσα με στενά σοκάκια, σπίτια με μακεδονίτικη αρχιτεκτονική και ‘σαχνισιά’, πολλά από τα οποία λειτουργούν ως χώροι αναψυχής και κέντρα διασκέδασης. Η παραδοσιακή συνοικία Μακαριώτισσα αποτελεί ουσιαστικά προέκταση της Κυριώτισσας, η Παναγία Δέξια με τον ομώνυμο ενοριακό ναό αναπτύσσεται κατά μήκος του Τριπόταμου (σ.σ. βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την Παλαιά Μητρόπολη), ενώ η εβραϊκή συνοικία – η Μπαρμπούτα- πλάι στον Τριπόταμο ξεχωρίζει με τα λιθόστρωτα δρομάκια της, τους boutique ξενώνες, ενώ εκεί βρίσκεται και η Εβραϊκή Συναγωγή, η αρχαιότερη στη Βόρεια Ελλάδα (ώρες λειτουργίας Δευτέρα – Κυριακή 12.00 – 15.00, είσοδος 3 ευρώ).

5. ΜΟΥΣΕΙΑ/ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ

Στον αναπαλαιωμένο αλευρόμυλο του Μάρκου στο κέντρο της Βέροιας λειτουργεί το Βυζαντινό Μουσείο με πλούσια συλλογή εικόνων, ψηφιδωτά, νομίσματα, χειρόγραφα κ.ά. (τηλ. 23310 25847) ενώ λίγο μετά το πάρκο Ελιάς είναι και το Αρχαιολογικό Μουσείο (τηλ. 23310 24972) με αρχαιότητες από όλο το νομό Ημαθίας καθώς και τη μαρμάρινη κεφαλή Μέδουσας του 2ου αιώνα π.Χ. Σ’ ότι αφορά τα μοναστήρια, η Παναγία Δοβρά (5 χλμ.) συνδέθηκε με τον νεοφανή Αγιο της Ρωσίας Αγιο Λουκά (λειτουργεί εργαστήριο βυζαντινών τεχνών, σχολή αγιογραφίας), το μοναστήρι Τιμίου Προδρόμου με σκήτες, μεταξύ των οποίων του Αγ. Αντωνίου (πολιούχου της Βέροιας), της Παναγίας Σουμελά, της Μουτσιάλης κ.ά.

6. ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ/ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ

Πλούσιο το πολιτιστικό αλλά και αθλητικό πρόγραμμα στη Βέροια, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Μεταξύ άλλων, το 14ο Διεθνές Φεστιβάλ Κιθάρας 29/4 – 4/5, το Veria Jazz Festival 1-2 Ιουνίου, το μουσικό φεστιβάλ «Βέροια – Εύηχη Πόλη» 20 – 23/6 με 25 συναυλίες στους δρόμους, τα πάρκα και τις πλατείες, Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου και Παντομίμας 13-21/10 κ.ά. Στα αθλητικά δρώμενα το διεθνές τουρνουά χάντμπολ, το ράλι «Φίλιππος», ο αγώνας δρόμου «Φιλίππειος Δρόμος» κ.ά. Επίσης, οι «Ανθισμένες Ροδακινιές», το Φεστιβάλ Ροδάκινου στα μέσα Ιουνίου.

7. ΔΙΑΜΟΝΗ/ΕΣΤΙΑΣΗ

Στο κέντρο της Βέροιας και της ευρύτερης περιοχής θα βρείτε από ξενοδοχεία 4, 3,2 αστέρων με πισίνες, συνεδριακούς χώρους κτλ., μέχρι boutique hotels, ενοικιαζόμενα δωμάτια, στούντιο, μέχρι αγροτουριστικά καταλύματα. Η δυναμικότητα της περιοχής ανέρχεται σε 590 κλίνες, ενώ σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, από το 2014 έως τις μέρες μας παρατηρείται στην περιοχή αύξηση στις διανυκτερεύσεις κατά 54%.

8. ΣΕΛΙ/ΒΕΡΜΙΟ/ΑΛΙΑΚΜΟΝΑΣ

Το εθνικό χιονοδρομικό κέντρο του Σελίου (24 χλμ. από Βέροια), σε υψόμετρο 1.900 μ., το πρώτο οργανωμένο χιονοδρομικό της Ελλάδας, λειτουργεί από το 1934, και διαθέτει πίστες για όλα τα επίπεδα, σαλέ, καφέ, καταφύγια. Το όρος Βέρμιο, βόρεια της Βέροιας, προσφέρεται για δραστηριότητες όλες τις εποχές του χρόνου. Στο Κάτω Βέρμιο (Σέλι) βρίσκεται και το φαράγγι του Σελίου, μήκους 5 χλμ. Ο ποταμός Αλιάκμονας, ο μεγαλύτερος σε μήκος στην Ελλάδα, αποτελεί πηγή ζωής για όλη την Ημαθία. Λειτουργεί δε ως φυσικό σύνορο ανάμεσα στο Βέρμιο κα τα Πιέρια Ορη. Η διαδρομή κατά μήκος της τεχνητής λίμνης του Αλιάκμονα προσφέρεται για ποδηλασία και πεζοπορία.

9. ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ/ΡΕΒΑΝΙ

Τα τοπικά προϊόντα και οι παραδοσιακές -αλλά και οι ‘πειραγμένες’- συνταγές, τα γλυκά, τα μοντέρνα και παραδοσιακά μαγαζιά, τα μεζεδοπωλεία και εστιατόρια θα ικανοποιήσουν και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο. Γαλακτοκομικά (τυρί μπάτσος, καπνιστό τυρί Βερμίου, φέτα κ.ά.), κρέατα (σούβλα, ψητά, μαγειρευτά), πίτες, φασουλοταβάς, πέστροφα από ιχθυοκαλλιέργεια, φρούτα με ναυαρχίδα τα ροδάκινα αλλά και μήλα, γλυκά με το ρεβανί –το διάσημο γλυκό της Βέροιας- αλλά και προφιτερόλ, παραδοσιακό παγωτό, πουτίγκα κ.ά., κρασί (Ξινόμαυρο, Ροδίτης κ.ά.), τσίπουρο κ.ά.

10. ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΒΕΡΟΙΑΣ

Βραβευμένη από τον Αύγουστο του 2010 με το βραβείο «Πρόσβαση στη Γνώση 2010» από το Ιδρυμα Bill and Melinda Gates, έχει τουλάχιστον 36.000 μέλη (από τις 47.000 που είναι ο πληθυσμός της Βέροιας), και προσφέρει πληθώρα δραστηριοτήτων για όλες τις ηλικίες. Σύμφωνα με την ετήσια αναφορά 2017, έγιναν 48 δωρεάν μαθήματα για ενήλικες, 296 εργαστήρια με τη συμμετοχή 6.270 παιδιών, 102 εκδηλώσεις (σεμινάρια, παρουσιάσεις βιβλίων, συναυλίες, διαλέξεις κτλ.), πραγματοποιήθηκαν 155 επισκέψεις σχολείων με 3.442 μαθητές κτλ. Στον 1ο όροφο λειτουργεί εργαστήριο πολυμέσων, εργαστήρι δημιουργικότητας, αναγνωστήριο, χώρος έμπνευσης κτλ. Ωρες λειτουργίας Δευτέρα & Τετάρτη 08.00 – 20.00, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο 08.00 – 15.00 (τηλ. 23310 24494, www.libver.gr). 


*Για να φτάσετε στη Βέροια, από την Αθήνα, φτάνετε, είτε αεροπορικώς Θεσσαλονίκη και συνεχίζετε οδικώς, είτε οδηγείτε στην Εθνική και στη συνέχεια στην Εγνατία Οδό (520 χλμ.). Από Θεσσαλονίκη φτάνετε οδηγώντας σε ασφαλή αυτοκινητόδρομο, διανύοντας 70 χλμ.

12 σχόλια:

  1. το ρεβανί αφού πρώτα μαλώσεις μαζί του για να βάλει κορδέλα στην συσκευασία... κοίτα τώρα απο που προσπαθεί να κόψει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. έχεις πολύ δίκιο, δεν εξυπηρετεί καθόλου καλά τους πελάτες. Είναι υπερόπτης. Ξεχνάει ότι ο κόσμος τον έκανε αυτό που είναι.

      Διαγραφή
    2. 10,05 λεπτά το ρεβανί και μου χαλάει δίευρω για τα 5 λεπτά...

      Διαγραφή
    3. Διάλεξε ένα άλλο γλυκό ρε φίλε ή άλλο κατάστημα.

      Διαγραφή
  2. Μικρή Ιερουσαλήμ. .. ότι αηδιαστικοτερο για τον τόπο του Αλεξάνδρου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προφανώς θα είσαι τόσο άξεστος που μάλλον δεν έχεις ιδέα από ιστορία. Κάτι τέτοιοι σαν κι εσένα αμαυρώνουν την ιστορία της Μακεδονίας

      Διαγραφή
    2. Και οι δύο είστε, επιεικώς, απαράδεκτοι...

      Διαγραφή
    3. Μικρά Ἱερουσαλήμ, τιμή μας καί καμάρι μας. Γιά τίς πολλές ἐκκλησίες, ὄχι γιά τούς ἰουδαίους ἐποίκους, πού δέν ὑπάρχουν πλέον.
      Ὁ Μέγας Ἀλέξανδρος ὑπῆρξε τό σκεῦος τῆς ἐκλογῆς τοῦ Θεοῦ, γιά νά διαδώσῃ τήν ἑλληνική γλῶσσα, καί νά γραφῇ στήν δική μας λαλιά τό Εὐαγγέλιο._

      Διαγραφή
  3. υπερβολικο το αρθρο.
    πιθανότατα δε θα υπηρχε κανένας άλλος λόγος από το "μπαλκόνι της ελιας" ( αυτο εφερνε τις πολυ παλιότερες δεκαετιες κάποιο διερχόμενο κοσμο για Έδεσσα -θεσσαλονικη κτλ) εαν δεν υπηρχε η ΒΕΡΓΙΝΑ και το ΒΗΜΑΤΟΣ ΑΠ. ΠΑΥΛΟΥ, ύστερα από την προβολή που έγινε τα τελευταία 15 χρόνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Έχει πολλά πρόβατα
    Ροδακινοπαραγωγους εδώ στην Ιερουσαλήμ.
    Όσο για τούς Σουλτανους.
    Αυτοί τρώνε με χρυσά κουτάλια.
    Και εμείς κάθε Κυριακή και σε όλες τις Γιορτές πηγαίνουμε στήν Εκλισια και ανάβουμε Κεριά και ευχόμαστε στο θεό να μας πάρει στον παράδεισο.
    Εκεί λένε ότι τρώνε όλοι.
    Δεν κοιτάει κανίς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Και γιατί δεν μας εξηγείς εσύ με τους καλούς τρόπους, που είσαι και γνώστης της Ιστορίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ