Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Τραπέζι Καθαράς Δευτέρας

Η παράδοση και η θρησκεία έχει θεσπίσει την συγκεκριμένη μέρα νηστεία. Εμείς θα προτείνουμε κάποιες συνταγές όπου εσείς έχετε την επιλογή ποιες να δοκιμάσετε (αρτύσιμες ή μη). Ο αγαπημένος ΣΕΦ του veriotis.gr Γιώργος Μεταξάς. μας παρουσιάζει τις γευστικές του προτάσεις και μας
ταξιδεύει σ' ένα ονειρικό γευστικό ταξίδι. Δημιουργήστε μια πεντανόστιμη Ρεγγοσαλάτα πολίτικη, μια λαχταριστή Μελιτζανοσαλάτα με ταχίνι και μοναδικά Καλαμάρια με πλιγούρι. Δείτε τις συνταγές:

Ρεγγοσαλάτα πολίτικη

100 γρ. αβγά ρέγγας (είναι περίπου τα αβγά από μια ρέγγα)
1μικρό κρεμμύδι
2 κ.γ. ξίδι (λευκό)
2 - 3 κ.σ. χυμό λεμόνι(ανάλογα πόσο όξινο το θέλουμε)
100 ml ελαιόλαδο
1 φλυτζάνι (γεμάτο) μουσκεμένη ψίχα ξερού ψωμιού, στραγγισμένη καλά

Ρίχνουμε στο multi όλα τα υλικά μαζί και ανακατεύουμε μέχρι το μείγμα μας να έχει κρεμώδη υφή.

Χταπόδι ψητό
1 χταπόδι (περίπου 1 κιλό)
4 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. βαλσαμικό ξίδι
1 δαφνόφυλλο
1 σκελίδα σκόρδο
1 πρέζα ρίγανη

Πλένουμε και καθαρίζουμε το χταπόδι μας. Το βάζουμε σε ένα μπολ, ρίχνουμε όλα τα υλικά και ανακατεύουμε. Τοποθετούμε το χταπόδι πάνω σε δυο μεγάλα κομμάτια αλουμινόχαρτο(σταυροειδώς), περιχύνουμε με την μαρινάδα και τυλίγουμε. Όχι σφιχτά γιατί θα φουσκώσει το αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε για 1 κ 30΄ στους 180.

Μελιτζανοσαλάτα με ταχίνι

2 μελιτζάνες
2κ.σ. ταχίνι
1 σκ. σκόρδο
10 ml λεμόνι
5 ml μέλι
10 ml ξύδι
10 ml ελαιόλαδο
2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι

Καπνίζουμε τις μελιτζάνες είτε στο γκριλ του φούρνου, είτε στη σχάρα. Αφήνουμε να κρυώσουν και τις ρίχνουμε στο multi μαζί με τα υπόλοιπα υλικά εκτός του μαϊντανού . Χτυπάμε καλά να δέσουν οι γεύσεις και τέλος προσθέτουμε και τον μαϊντανό.

Καλαμάρια με πλιγούρι

6 μεγάλα φρέσκα καλαμάρια καθαρισμένα
200 γρ. πλιγούρι
1 πράσο σε ροδέλες
1 φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
1 πιπεριά κέρατο ψιλοκομμένη
1 πιπεριά Φλωρίνης ψιλοκομμένη
2 κ.σ. φρέσκα φύλλα δυόσμου ψιλοκομμένα
1. κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
70+70 ml. λευκό κρασί
50+50 ml. ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι

Πλένουμε και καθαρίζουμε τα καλαμάρια μας. Σε τηγάνι ή πλατιά κατσαρόλα σοτάρουμε με το μισό ελαιόλαδο τα λαχανικά, σβήνουμε με το μισό κρασί, προσθέτουμε το πλιγούρι και τα μυρωδικά μας και αφήνουμε στη φωτιά για 5΄ να πιεί τα υγρά του. Αποσύρουμε και αφήνουμε λίγο να κρυώσει. Κατόπιν γεμίζουμε τα καλαμάρια μας αφήνοντας 1-2 εκ. γιατί θα φουσκώσει το πλιγούρι. Βάζουμε σαν καπάκι τα πλοκάμια από τα καλαμάρια και κλείνουμε με μια οδοντογλυφίδα. Τοποθετούμε σε ένα πυρέξ και περιχύνουμε με το υπόλοιπο κρασί και το ελαιόλαδο. Συμπληρώνουμε με λίγο νεράκι και ψήνουμε στους 180 για 40΄γυρνώντας τα και από τις δυο πλευρές.

Επιμέλεια: Μεταξάς Γιώργος

1 σχόλιο:

  1. Καθαρά Δευτέρα σημαίνει αποχή από τα ΠΑΝΤΑ, το πολύ-πολύ λίγο νερό. Καθαρίζουμε το σώμα. Φανταστείτε τώρα αν το μενού περιλαμβάνει κρεοφαγία, καρναβάλι-κραιπάλη, πόσο απέχουμε από το πραγματικό νόημα της ημέρας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ