Σημαντικό βήμα για την προστασία και παγκόσμια προβολή του εθίμου Γενίτσαροι και Μπούλες

Εντάσσεται στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO
Συνάντηση με στελέχη του Υπουργείου Πολιτισμού πραγματοποίησαν την Παρασκευή 22/3 στην Αθήνα, ο Υφυπουργός Άγγελος Τόλκας και ο πρόεδρος του ΔΣ του Ομίλου «Γενίτσαροι και
Μπούλες» Άρης Τόσιος. Στη συνάντηση δρομολογήθηκαν τα επόμενα βήματα για την ένταξη του εθίμου «Γενίτσαροι και Μπούλες» στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, σύμφωνα με τη Σύμβαση για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Με την ένταξη του εθίμου στο Εθνικό Ευρετήριο θα αναγνωριστεί, θα διασφαλιστεί και θα προβληθεί διεθνώς το μοναδικό έθιμο και δρώμενο της περιοχής, με άμεσα και χειροπιαστά οφέλη για την τοπική κοινωνία, την προώθηση της ιστορικής της κληρονομιάς και την διάχυση του πολιτισμού της Νάουσας σε ολόκληρο τον κόσμο.
O Άγγελος Τόλκας σε δηλώσεις του ανέφερε τα εξής: «Είναι μια ευτυχής στιγμή για τον τόπο μας που αναμέναμε από το 2014. Το μοναδικό δρώμενο της πόλης μας βρίσκει τον τρόπο προστασίας του από «απομιμήσεις» και συνδέεται αποκλειστικά και με κάθε επισημότητα με τη Νάουσα. Παράλληλα, η ένταξή του στον κατάλογο άυλης κληρονομιάς της UNESCO, μέσα από την αναγνώριση που κερδίζει, θα προσδώσει διεθνές κύρος με άμεσα αποτελέσματα σε όλους τους τομείς για τα οποία πρέπει να προετοιμαστούμε.
Ο Όμιλος διαχρονικά έχει κάνει εξαιρετική δουλειά για την αναβίωση του εθίμου, την καταγραφή και μελέτη του και σήμερα κάνουμε ένα ακόμη σημαντικό βήμα προς νέους δρόμους. Το αμέσως επόμενο διάστημα θα υπάρξουν και άλλες πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην ανάδειξη της πολιτιστικής ταυτότητας, της ποιοτικής αναβάθμισης και της αναπτυξιακής προοπτικής», ανέφερε ο Υφυπουργός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ