Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Ο πιο προσαρμοστικός στις αλλαγές

Γράφει ο Χρήστος Αποστολίδης, Δικηγόρος
Την τελευταία δεκαετία στην πατρίδα μας έχουν λάβει χώρα κοσμογονικές αλλαγές εδραζόμενες κατά κύριο λόγο στην ολική μεταβολή του status quo μιας κοινωνίας που μέχρι τότε είχε μετατρέψει σε κυρίαρχη νοοτροπία τις έτοιμες και ενίοτε
προσαρμοσμένες στον αυτόματο πιλότο, δεδομένες, αυτονόητες λύσεις, οι οποίες επιτυγχάνονταν χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια. Αυτό είχε ως αναπόφευκτη και μοιραία συνέπεια η διάχυτη και πολυεπίπεδη κρίση να βρει απροετοίμαστη την συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας, οι οποίοι όντας εγκλωβισμένοι και ψυχολογικά ισοπεδωμένοι δεν έχουν πλέον τη δύναμη, το κουράγιο αλλά δυστυχώς και τη δυνατότητα να καταβάλουν την παραμικρή προσπάθεια να ξεφύγουν από τον παραλογισμό που βιώνουν και να επαναπροσδιορίσουν την καθημερινότητά τους και κυρίως το μέλλον των παιδιών τους.

Η σημερινή δύσκολη οικονομική και επαγγελματική πραγματικότητα οφείλει και πρέπει να μας αφυπνίσει. Σε ένα δυναμικό και γεμάτο κοσμογονικές αλλαγές περιβάλλον μόνο αυτός που αφουγκράζεται τα νέα δεδομένα και αποφασίζει συνειδητά να προσαρμοστεί σε αυτά έχει την δυνατότητα να υπερβεί τα αδιέξοδα και να ατενίσει με ελπίδα το μέλλον.

Τίποτε όμως δεν γίνεται από μόνο του. Οι εύκολες λύσεις έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί. Τουναντίον απαιτείται κόπος, άοκνη και διαρκής προσπάθεια, επισταμένη μελέτη και εξειδίκευση. Με λίγα λόγια εγρήγορση και πρωτοτυπία. Ιδέες διαφορετικές, πέρα από τα αυτονόητα και τα συνηθισμένα που θα βοηθήσουν όποιους αγωνίζονται να ξεχωρίσουν. Να δραπετεύσουν από τον μέσο όρο και να διακριθούν, ώστε εν τέλει να καταφέρουν να επιβιώσουν στηριζόμενοι στις δικές τους δυνάμεις και όχι στα προσφερόμενα δεκανίκια μιας σταδιακά επεκτεινόμενης επιδοματικής λογικής.

Δεν έχουμε τον χρόνο και την πολυτέλεια να στεκόμαστε μοιραίοι και απαθείς παρατηρητές μιας πολύχρονης και πολυδαίδαλης κρίσης που ως σαράκι κατατρώει βασανιστικά τα σωθικά μιας αδρανούς κοινωνίας. Ο καθένας οφείλει να ανακαλύψει τρόπους να πάρει το μέλλον στα χέρια του. Να επιχειρήσει στον μικρόκοσμο που ζει και δραστηριοποιείται την όποια (μικρή ή μεγάλη) ανάπτυξη, υλοποιώντας τις απαιτούμενες προσαρμοσμένες αλλαγές και επιτυγχάνοντας την αναγκαία εξωστρέφεια, στοιχείο καθοριστικό και κρίσιμο στο παγκοσμιοποιημένο οικονομικό περιβάλλον που είμαστε ενταγμένοι.

Μόνο έτσι θα καταφέρει ο πολίτης να ανακτήσει την αξιοπρέπειά του όντας περήφανος για τον εαυτό του και συνάμα να αισιοδοξεί για το μέλλον των παιδιών του σε μια χώρα που θα μπορεί να κρατάει τους νέους της εξασφαλίζοντάς τους ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης σε ένα ασφαλές και δημιουργικό περιβάλλον, δεκτικό και ώριμο για υλοποίηση των στόχων και των ονείρων τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ