Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Την προίκα της νύφης, έθιμα και συνταγές παρουσιάζουν στη Βέροια οι Μικρασιάτες

Για τα 40χρονα του Συλλόγου
Στα πλαίσια μιας σειράς εκδηλώσεων επ' ευκαιρία των 40 χρόνων από την ίδρυση του Συλλόγου Μικρασιατών Ημαθίας (1979-2019), ο Σύλλογος πραγματοποιεί τετραήμερη έκθεση με θέμα την προίκα της Μικρασιάτισσας γυναίκας - νύφης. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν στο Παύλειο Πολιτιστικό Κέντρο (Μεντρεσέ Τζαμί), την Πέμπτη 14 Μαρτίου 2019 και ώρα 19:00. Ομιλήτρια θα είναι η κα Σμαρούλα Κουϊκόγλου - Καλλιγά. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή 17 Μαρτίου και οι ώρες επίσκεψης θα είναι το πρωί 10:30-13:30 και το απόγευμα 17:30-20:00.

Αναμφίβολα ο θεσμός της προίκας ήταν άγραφος νόμος του οικογενειακού δικαίου, αναχρονιστικός, ντροπιαστικός για τις γυναίκες, προσβλητικός και το κυριότερο, καταναγκαστικός για τις οικογένειες κυρίως τις φτωχικές. Συχνές ήταν οι αναφορές των γονέων «Η κόρη μου δεν έχει καλή προίκα και φοβούμαι πώς θα μείνει στο "ράφι"», δηλαδή νύφες καλές και νοικοκυρές δεν υπήρχαν, παρά μόνο καλές προίκες.
Το προίκισμα της κόρης είχε τις ρίζες του στην αρχαία Ελλάδα και έφθασε μέχρι των ημερών μας στην δεκαετία του 1980 οπότε και καταργήθηκε γιατί αποτελούσε τον εφιάλτη της οικογένειας.
Από την «πεπατημένη» δεν ξέφυγε ούτε η Μικρασιάτισσα νύφη, που δείγματα της προίκας της (λευκά είδη, υφαντά, δαντελωτά, μπακίρια, μασάλια, έπιπλα εποχής κ.λ.π.) θα παρουσιασθούν στην έκθεση με οικοδέσποινες τις κυρίες Σμαρούλα Καλλιγά και Τασούλα Παυλίδου.

Την Κυριακή 17 Μαρτίου και ώρα 19:00 θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου «Κανέλα και Γαρύφαλλο από την Προποντίδα» της συγγραφέως Δέσποινας Στεργίου, με μαγικές συνταγές της γιαγιάς αλλά και ιστορίες για τα έθιμα της Προποντίδος. Η χορωδία του Συλλόγου θα πλαισιώσει την ημέρα των εγκαινίων και της βιβλιοπαρουσίασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ