Quantcast

http://picasion.com/

Οφείλουμε άμεσα να αντισταθούμε!

*Της Συρμούλας Τζήμα-Τόπη
Δεν θα μπορούσες να μην προβληματίζεσαι όταν ζεις στην Ελλάδα του 2019, σε μια καθημερινή κοινωνική πραγματικότητα που χαρακτηρίζεται από υποκρισία, πολιτικά λάθη και συνειδήσεις πολλών, έτοιμες για ανταλλαγή. Διανύουμε

ομολογουμένως μια από τις πιο κρίσιμές περιόδους των τελευταίων ετών. Παρόλες τις υποσχέσεις για έξοδο από τα μνημόνια, η οικονομία μας εξακολουθεί να παραμένει βυθισμένη σε ύφεση και οι πολίτες αλαφιασμένοι να μετρούν χτυπήματα τόσο σε οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, όσο και στην εθνική τους υπερηφάνεια. Δεν είναι λίγες οι φορές που το κοινοβούλιο ο κατεξοχήν τόπος άσκησης της νομοθετικής εξουσίας και πεδίο δράσης του πολυκομματισμού και της δημοκρατίας, ενίοτε μετατρέπεται σε χώρο ανταλλαγής ύβρεων και απειλών, η δε κυβερνητική πλειοψηφία παρατηρείται με λύπη να στηρίζεται σε μυστικές συμφωνίες και αρραβώνες που σε καμία περίπτωση δεν χαίρουν συναίνεσης και αποδοχής από κάθε πολίτη που σέβεται τον εαυτό του και τα πολιτικά του δικαιώματα. Θα περίμενε λοιπόν κανείς ποιοτικότερη και παραγωγικότερη λειτουργία από έναν θεσμό που κατά κανόνα αποτελεί κύτταρο δημοκρατίας και παράδειγμα προς μίμηση για όλους τους υπόλοιπους πολιτικούς θεσμούς ,πάρα ταύτα παρατηρείς άρνηση συνεργασίας, δογματισμό και προσκόλληση σε ατομικά συμφέροντά.

Παρόμοιο πολιτικό κύτταρο και δημοκρατικός θεσμός είναι και το δημοτικό συμβούλιο. Θα ανέμενε κανείς σε περιόδους κρίσης, να ανθίσταται και να βελτιώνεται πάρα ταύτα δυστυχώς διέρχεται και αυτός κρίση. Με λύπη μας παρατηρήσαμε το τελευταίο διάστημα εικόνες πολιτικής παρακμής και αψιμαχίες μεταξύ δημοτικών συμβούλων τόσο για προσωπικά και οικονομικά ζητήματα όσο και για κακή διαχείριση, υποθέσεις δε που συχνά καταλήγουν και στις δικαστικές αίθουσες. Ωστόσο, σε αυτά τα φαινόμενα, οφείλουμε όλοι μας να αντισταθούμε, οφείλουμε ως πολίτες να κοινωνικοποιηθούμε πολίτικα και να απαιτήσουμε εκπροσώπηση επάξια των προκλήσεων που καλείται να αντιμετωπίσει άμεσα ο θεσμός.

Πράγματι, με τον Κλεισθένη βρισκόμαστε μπροστά σε νέες προκλήσεις, η απλή αναλογική φέρνει το δημοτικό συμβούλιο ακόμα πιο κοντά στην ιδέα ενός μικρού κοινοβουλίου. Ωστόσο, αντί να κάνει τη διαφορά και να υπηρετεί προσηλωμένα το στόχο του που είναι η ανέλιξη του δήμου μας, αντιγράφει τις προαναφερόμενες κακές πρακτικές του κοινοβουλευτισμού αρκούμενο πολλές φορές σε στείρες αντιπαραθέσεις. Το νέο δημοτικό συμβούλιο που θα προκύψει από τις ερχόμενες εκλογές, καθίσταται απαραίτητο να κάνει τη διαφορά, η κρίση του κεντρικού πολιτικού μας συστήματος, η κρίση θεσμών και αξιών, δεν πρέπει να μεταφερθεί και να σταματήσει τις προτεραιότητες και τις αποφάσεις τις οποίες πρέπει να πάρουμε με ευθύνη για τον τόπο μας. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση παρά την κρίση του πολιτικού μας συστήματος, εξακολουθεί να έχει την εμπιστοσύνη των πολιτών, επειδή ακριβώς ακόμα κρίνεται και λογοδοτεί για τα πεπραγμένα της, έρχεται σε άμεση επαφή με την κοινωνία αλλά και με τα προβλήματά της. Καθίσταται λοιπόν ανάγκη να ρίξουμε ενωτικά όλο το βάρος μας στα προβλήματα του τόπου μας και στην ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του πέρα από τις όποιες μικρότητες και προσωπικές φιλοδοξίες του καθενός. Σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει στη μέχρι τώρα δυσκολία υλοποίησης των αποφάσεων να έρθει πλέον να προστεθεί και η δυσκολία στη λήψη τους, ούτε λόγω του κατακερματισμού των εδρών να εξελιχθεί ο θεσμός σε θερμοκήπιο συναλλαγών.

Από την άλλη, πράγματι η απλή αναλογική δίνει μεγαλύτερη αξία στην ψήφο κάθε πολίτη, θα δούμε τοπικούς «πρωθυπουργούς» πολλές φορές με κυβερνήσεις μειοψηφίας. Εκεί θα πρέπει να κάνουμε τη διαφορά, ο νέος πολιτικός πολιτισμός επιβάλλει στα δημοτικά συμβούλια να κάνουν την υπέρβαση και αυτή την ποικιλία απόψεων να την μεταβάλλουν σε συγκριτικό πλεονέκτημα για το δημόσιο συμφέρον . Στις νέες συγκυρίες, η πόλη μας έχει άμεση ανάγκη από έργα και υποδομές , έχει ανάγκη από μία νέα δημοτική αρχή με άξια και ικανά στελέχη που θα διεκδικήσει κονδύλια και ευρωπαϊκά προγράμματα , που θα μετατρέψει τη Βέροια σε μία έξυπνη πόλη που «μαθαίνει», σε μια πόλη που μπορεί να αποκτήσει το δικό της πολιτιστικό και τουριστικό στίγμα στο χάρτη. Οι δήμοι ανοίγονται στην κοινωνία και εμείς οφείλουμε να πρωτοπορήσουμε, να τραβήξουμε μπροστά με σχέδιο, φρέσκες ιδέες, νέα πρόσωπά και πολιτική κουλτούρα εργατικότητας και προτεραιοτήτων για την υπηρέτηση του τόπου.

Ο Κλεισθένης θεωρήθηκε θεμελιωτής του δημοκρατικού πολιτεύματος, μέγας μεταρρυθμιστής, αλλά και ο πολιτικός που αναδιαμόρφωσε τον πολιτικό χάρτη της αρχαίας Αθήνας, ξαναχωρίζοντας τους δήμους της πόλης. Ο συμβολισμός δεν είναι τυχαίος και θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων μέσα από τις επιλογές και τη ψήφο μας. Το μεγάλο στοίχημα είναι ο νέος Δήμος που θα προκύψει να προσφέρει μέσα από τους ανθρώπους που θα επιλεγούν ποιοτικές υπηρεσίες σε όλους τους δημότες του, να αξιοποιήσει τις ομορφιές και τα πλεονεκτήματα της περιοχής μας, να λύσει προβλήματα και να δώσει προοπτικές ανάπτυξης σε όλα τις τοπικές κοινότητες, με γνώμονα πάντοτε την ανιδιοτελή προσφορά, τον διάλογο και τον αλληλοσεβασμό κι όλα αυτά γιατί #ο_δήμος_μας_αξίζει_καλύτερα !

Συρμούλα Τζήμα-Τόπη*

Υπ. Δημοτική Σύμβουλος Βέροιας με το συνδυασμό


"ΒΕΡΟΙΑ ΠΡΩΤεύουσα ΠΟΛΗ" με υπ. Δήμαρχο τη Γεωργία Μπατσαρά.

* Η Συρμούλα Τζήμα-Τόπη είναι απόφοιτη του Τμήματος Νομικής ΑΠΘ, κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος Ποινικών κ Εγκληματολογικών Επιστήμων ΑΠΘ και υπ. διδάκτορας Δημόσιας Διοίκησης. Εκλεγμένη Σύμβουλος Δημοτικής Κοινότητας Βέροιας και Πρόεδρος ΔΗΜ.ΤΟ ΝΔ Βέροιας. Υπηρετεί ως Καθηγήτρια Νομικών κ Πολιτικών Επιστημών στη Β/θμια Εκπ/ση και ασκεί μάχιμη δικηγορία στη Βέροια. Είναι παντρεμένη με τον Αθ. Τόπη, Διαιτολόγο και έχει δύο γιους.

1 σχόλιο:

  1. Ότι είσαι η ανερχόμενη το καταλάβαμε και γιατί όχι, τουλάχιστον έχεις τυπικά προσόντα και εμπειρία. Αλλά λες, "νέα δημοτική αρχή με άξια και ικανά στελέχη που θα διεκδικήσει κονδύλια και ευρωπαϊκά προγράμματα", για πες μας λοιπόν εκτός από εσένα, ποια άλλα έχουν την εμπειρία και τις ειδικές γνώσεις για τα κάνουν αυτά που λες, (δεν θέλω να θίξω τις προσωπικότητες κανενός) ; Μήπως θα πρέπει πρώτα να μείνετε όλοι στην αντιπολίτευση για να αποκτήσουν και αυτοί εμπειρίες τουλάχιστον και μετά να δούμε ; όσο για εσένα, αν δεν είσαι σε λάθος ψηφοδέλτιο (θα μπορούσες να είσαι σε κάποιο ποιο έμπειρο και στελεχωμένο από εξειδικευμένους ψηφοδέλτιο, στην τοπική αυτοδιοίκηση δεν χωρούν κόμματα, αλλά μάλλον υπολογίζεις μακροπρόθεσμα, έτσι όμως χάνει τώρα η αυτοδιοίκηση), θα πρέπει να περιμένεις, διότι μόνη σου δεν μπορείς να φέρεις την "άνοιξη" στο Δήμο Βέροιας. θα παρακολουθούμε όμως την με ενδιαφέρον συμπεριφορά σου σαν Δημοτική Σύμβουλος. Καλή επιτυχία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ