Αντίθετη με το Νέο Λύκειο η ΕΛΜΕ Ημαθίας - «Να αποσυρθεί το σχέδιο του Υπουργείου»

Κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στη σημερινή Γενική Συνέλευση
Την αντίθεσή της στο νομοσχέδιο του Υπουργείου για το Λύκειο, τη νέα Γ' Λυκείου και το νέο σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, καθώς και τους λόγους της αντίθεσής της, εξέφρασε η ΕΛΜΕ Ημαθίας
μέσω συνέντευξης τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι της Τετάρτης 27/3 στη Βέροια. Στο πάνελ της συνέντευξης συμμετείχαν, ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ημαθίας Τάσος Παντζαρίδης, η αντιπρόεδρος Στέλλα Τσούλιου, η Γενική Γραμματέας Χαρά Αξούριστου, ο Ταμίας Μιχάλης Γαλουζής και ο Οργανωτικός Γραμματέας Θεόδωρος Κακαγιάννης, ενώ συμμετείχε και ο Γραμματέας της ΟΛΜΕ Θεόδωρος Τσούχλος, ο οποίος βρίσκεται στην Ημαθία, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης της ΕΛΜΕ, που θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα στο Εσπερινό ΕΠΑΛ.
Όπως ανέφερε ο κ. Παντζαρίδης, χθες και σήμερα πραγματοποίησαν περιοδεία με τον εκπρόσωπο της ΟΛΜΕ στα σχολεία της Ημαθίας, προκειμένου να καλέσουν τους συναδέλφους σε μαζική συμμετοχή στη γενική συνέλευση της Τετάρτης, όπου οι προβληματισμοί που θα τεθούν, θα μεταφερθούν στη γενική συνέλευση των προέδρων, το Σάββατο 30 Μαρτίου. «Έχουμε τις διαφωνίες μας και τις επιφυλάξεις μας σε αρκετά σημεία του νέου σχεδίου του Υπουργείου, για το οποίο δεν άνοιξε διάλογος με την Ομοσπονδία, απλά δόθηκε σαν μια ανακοίνωση στα μέσα και τέθηκε σε ολιγοήμερη διαβούλευση, όπου λόγω της αργίας της Εθνικής Επετείου, οι δυνατότητες ανταλλαγής ιδεών με το Υπουργείο ήταν περιορισμένες», ανέφερε, δίνοντας το λόγο στον κ. Τσούχλο.
«Το πρόβλημα είναι σημαντικό για την Παιδεία και το μέλλον των παιδιών που τελειώνουν το Λύκειο και επιθυμούν να προχωρήσουν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Το Υπουργείο δεν έκανε διάλογο με την Ομοσπονδία, παρά υπήρξαν παράλληλοι μονόλογοι. Θεωρούμε πως το προτεινόμενο σχέδιο υποβαθμίζει τη γενική παιδεία, μειώνει τη διδασκαλία βασικών γνωστικών αντικειμένων και ακρωτηριάζει την αρχιτεκτονική και αισθητική του Λυκείου. Απομειώνει και υπονομεύει τον παιδαγωγικό χαρακτήρα του δημόσιου σχολείου και ζητούμε να αποσυρθεί. Δε θέλουμε ένα Λύκειο 2+1», ανέφερε αρχικά ο κ. Τσούχλος, ενώ στη συνέχεια στάθηκε στο χρονικό περιθώριο που δίνεται στους μαθητές να αποφασίσουν για τις επιλογές τους για το μέλλον και την παράλληλη μη προετοιμασία των ίδιων των εκπαιδευτικών.
«Και οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να επιμορφωθούν, προτού ενημερώσουν τους μαθητές. Το Υπουργείο προβλέπει πως οι δηλώσεις θα γίνουν για πρώτη φορά το Φθινόπωρο, κάτι που κάνει δύσκολη την πραγματική ενημέρωση των μαθητών».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε επιγραμματικά στα σημεία διαφωνίας της ΟΛΜΕ με το νέο σχέδιο του Υπουργείου, τα οποία και θα συζητηθούν, τόσο στη σημερινή γενική συνέλευση της ΕΛΜΕ Ημαθίας, όσο και στη γενική συνέλευση των προέδρων το Σάββατο.

Με το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας:
- Υποβαθμίζεται η γενική παιδεία στο Λύκειο, που ήδη έχει πληγεί τραγικά.
- Μειώνεται η διδασκαλία βασικών γνωστικών αντικειμένων σε όλα τα πεδία των επιστημών, με αποτέλεσμα να είναι ελλειμματική η μάθηση και η απόκτηση των απαραίτητων γνώσεων των μαθητών.
- Ακρωτηριάζεται η τριετής δομή του Λυκείου με την μετατροπή της Γ΄ τάξης σε προπαρασκευαστικό έτος για την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
- Φροντιστηριοποιείται πλήρως η όλη λειτουργία της Γ΄ τάξης και υπονομεύεται ο παιδαγωγικός χαρακτήρας του Λυκείου. Είναι αποπροσανατολιστική η επιχειρηματολογία του υπουργείου Παιδείας περί "κατάργησης" των φροντιστηρίων, αφού η ιδιωτική παραπαιδεία θα αυξηθεί με τις νέες εξεταστικές διαδικασίες για το απολυτήριο και τον αυξανόμενο ανταγωνισμό για την εισαγωγή σε μια σχολή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
- Μεταφέρεται το βάρος της επιλογής του μαθητή και μάλιστα για συγκεκριμένο τμήμα κάποιας σχολής, σε μικρότερη ηλικία, ενώ ταυτόχρονα περιορίζονται δραστικά οι δυνατότητες επιλογής.
- Διευρύνονται οι μορφωτικές και κοινωνικές ανισότητες.
Αυξάνεται το άγχος των εξετάσεων με την οργάνωσή τους σε επίπεδο δήμων και νομών για την απόκτηση απολυτηρίου και σε πανελλήνιο επίπεδο για την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Σχετικά με την ομόφωνη απόφαση της ΟΛΜΕ για την κατάργηση του σχεδίου, οι ομιλητές ανέφεραν πως είναι ένα θετικό βήμα μπροστά σε ένα σοβαρό πρόβλημα, που θα στείλει μήνυμα στο Υπουργείο, στον πολιτικό κόσμο και στην κοινωνία, ενώ όπως αναφέρθηκε, κλειδί για την επιτυχία θα είναι η διακομματική κουβέντα με τη συμμετοχή και της ΟΛΜΕ. Δείτε φωτογραφίες:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ