Quantcast

http://picasion.com/

Ντεμπούτο με ολοκληρωμένο δίσκο έκανε ο Ημαθιώτης ερμηνευτής Χάρης Μακρής

«Δε θα μπορούσα να αρνηθώ το λαϊκό τραγούδι, είναι η καταγωγή μου»
Με έναν πολυσυλλεκτικό δίσκο που γεννά πληθώρα συναισθημάτων κατάφερε να κάνει το ντεμπούτο του στη δισκογραφία ο Χάρης Μακρής. Πρόκειται για την πρώτη ολοκληρωμένη δισκογραφική δουλειά του ερμηνευτή από
την Αλεξάνδρεια, με τίτλο «Άλμπουμ», τον οποίο και παρουσιάζει σήμερα Κυριακή στην κεντρική σκηνή του Σταυρού του Νότου. Σε αυτή τη συναυλία θα ακούσουμε τα τραγούδια του «Άλμπουμ», που υπογράφουν μεταξύ άλλων καταξιωμένοι δημιουργοί της ελληνικής μουσικής, όπως οι Λίνα Δημοπούλου, Παντελής Θαλασσινός, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Χρήστος Νικολόπουλος, Γιώργος Νταλάρας και Λάκης Παπαδόπουλος. Ευχάριστη έκπληξη στο τέλος του δίσκου η συμμετοχή του στιχουργού Λευτέρη Χαψιάδη.

Ο Χάρης Μακρής μίλησε στην Λένα Κυριακίδη και στο efsyn.gr, όπου αναφέρεται μεταξύ άλλων στο ρόλο του λαϊκού τραγουδιού σήμερα δηλώνοντας ότι δεν θα μπορούσε να μην έχει λαϊκά τραγούδια στον δίσκο του κι αναγνωρίζοντας ότι έχει αδικηθεί χωρίς όμως να ανησυχεί για την αξία του λαϊκού τραγουδιού και τη σχέση του με τους ακροατές.

Πώς αισθάνεσαι για την πρώτη σου ολοκληρωμένη δισκογραφική δουλεία και τι έχεις αποκομίσει μέχρι τώρα από την πορεία σου στη σκηνή;

Το «Άλμπουμ» έρχεται αφενός να κάνει πράξη το όνειρο κάθε τραγουδιστή, που είναι η κυκλοφορία του πρώτου του προσωπικού δίσκου, αφετέρου για μένα προσωπικά η έκδοσή του σε φυσικό προϊόν, εκτός του ψηφιακού, σημαίνει ότι πρόλαβα να γίνω κομμάτι αυτής της γενιάς τραγουδιστών που πωλείται δίσκος τους στα καταστήματα με δεδομένο ότι το περιβάλλον και η αγορά έχει αλλάξει και συνεχίσει να αλλάζει όσο η τεχνολογία και η ψηφιακός κόσμος εξελίσσεται. Είμαι πολύ περήφανος για το «Άλμπουμ», τους συντελεστές του και όλο αυτό που αποκόμισα από το ταξίδι της δημιουργίας της πρώτης μου δισκογραφικής δουλειάς.

Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που έχω αποκομίσει από τη μέχρι τώρα πορεία μου είναι ότι οι παρέες γράφουν ιστορία και στην ελληνική μουσική, πιστέψτε με, μπορούν να δημιουργηθούν παρέες με σπουδαία αποτελέσματα. Αναφέρομαι τόσο στο επίπεδο της δισκογραφίας όσο και της μουσικής συνεργασίας.


Το «άλμπουμ» περιλαμβάνει τραγούδια γραμμένα από ιερά τέρατα της ελληνικής μουσικής και νεότερους καταξιωμένους δημιουργούς με πολλές επιτυχίες στο ενεργητικό τους. Ποιος ήταν ο δικός σου γνώμονας για τη συγκέντρωση του υλικού;
Ο γνώμονας ήταν ο πρώτος μου δίσκος να έχει, ως δημιουργούς, συνθέτες των οποίων τα τραγούδια τους επιλέγω στο ρεπερτόριο των εμφανίσεών μου. Προφανώς και στις εμφανίσεις μου δεν τραγουδάω τραγούδια μόνο αυτών των δημιουργών που μου έδωσαν τραγούδια στο «Άλμπουμ» όμως καταλαμβάνουν σημαντικό κομμάτι του ρεπερτορίου μου. Επιπλέον, ήθελα να μου δώσουν τραγούδια καταξιωμένοι μεν δημιουργοί αλλά και που γνωρίζουν το Χάρη ώστε να έχουν ως γνώμονα το δικό μου τραγουδιστικό ύφος με σκοπό οι δημιουργίες τους να βρίσκουν πάντα χώρο στις ζωντανές μου εμφανίσεις. Νομίζω ότι τα καταφέραμε και το οφείλω αποκλειστικά στους συνθέτες και τους στιχουργούς του δίσκου μου.


Ακούμε επίσης ένα τραγούδι την μουσική του οποίου υπογράφεις εσύ. Ποια η σχέση σου με τη σύνθεση;

Αποφάσισα να συμπεριλάβω ένα δικό μου τραγούδι αν και δεν ήταν στον αρχικό σχεδιασμό του δίσκου. Προέκυψε ως ιδέα κατά την ηχογράφηση του τραγουδιού μετά από συζήτηση με το Νίκο Μέρμηγκα που ήταν ο ενορχηστρωτής στο «τραγούδι μου κερί» αλλά είχε αναλάβει και την ενορχήστρωση του δίσκου μου. Η Λίνα Δημοπούλου, με τον υπέροχο στίχο της, μας είχε ήδη δώσει έναν ακόμη λόγο για να κινηθούμε προς την κατεύθυνση αυτή.

Δε θεωρώ τον εαυτό μου έναν κατ’ εξοχήν συνθέτη ή τραγουδοποιό. Για να πω την αλήθεια είχα αρκετές αμφιβολίες όχι τόσο για την αξία του τραγουδιού όσο για το κατά πόσο κάποιος μπορεί να θεωρήσει ότι επιχειρώ να συγκριθώ με τους καταξιωμένους συνθέτες των υπόλοιπων τραγουδιών τη διαδρομή των οποίων σέβομαι απεριόριστα. Συνθέτω εδώ και αρκετά χρόνια αλλά δεν έχω προτείνει ποτέ τραγούδι μου σε κάποιον τραγουδιστή. Θεωρώ όμως ότι, ως πτυχή μου, είναι μια δική μου μουσική «φωτογραφία» που βρήκε το χώρο της στο «Άλμπουμ».


Ανησυχείς για το πόσο μακριά μπορεί να φτάσει αυτός ο δίσκος, αφού το λαϊκό τραγούδι είναι σχεδόν αποκλεισμένο από τα ελληνικά ερτζιανά;
Η ανησυχία μου για το πόσο μακριά μπορεί να φτάσει ο δίσκος μου δε σχετίζεται με το ρόλο του λαϊκού τραγουδιού στις μέρες μας. Θα συμφωνήσω ότι έχει αδικηθεί και συνεχίζει να αδικείται. Είμαι, όμως, της άποψης ότι οι τραγουδιστές είναι αυτοί που διαλέγουν τα τραγούδια που θέλουν να δισκογραφήσουν.

Από την πλευρά μου δε θα μπορούσα να μην έχω λαϊκά τραγούδια στον πρώτο μου δίσκο καθώς δε θα ήταν αντιπροσωπευτικός του ύφους μου. Θα ήταν σαν να αρνούμαι την καταγωγή μου. Για το μόνο που δεν ανησυχώ είναι για την αξία του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού και τη σχέση του με τον Έλληνα ακροατή. Όμως θα πρέπει να βρούμε τρόπους να την αναδεικνύουμε, να μη την υποβαθμίζουμε και να μην την ξεχνάμε. Το ελληνικό ραδιόφωνο και οι μεταδόσεις τραγουδιών είναι μια δυναμική πραγματικότητα όχι μια στατική. Όμως για να προσαρμόζεται στην εποχή ή ακόμη και να αλλάζει θα πρέπει να αφουγκράζεται. Ευχή μου είναι να φτάσει στα αυτιά των ραδιοφωνικών παραγωγών το «Άλμπουμ».

1 σχόλιο:

  1. Το καλύτερο παιδί μπράβο χάρη φίλος του πατερας σου κτελ ημαθιας

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ