Quantcast

http://picasion.com/

Σε συνθήκες ακραίας φτώχειας 30.000 οικογένειες στην Κεντρική Μακεδονία

Σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να πάρουν γάλα για τα παιδιά, πάνες για τα βρέφη, αλλά και τα απολύτως αναγκαία είδη για την καθημερινή υγιεινή (σαπούνια, οδοντόκρεμες, μωρομάντηλα, καθαριστικά), ζουν περίπου 30.000 οικογένειες στην κεντρική Μακεδονία ή περίπου
65.000 πολίτες αν η καταγραφή γίνει κατά μεμονωμένα άτομα. Στην καλύτερη περίπτωση βγάζουν το μήνα με το πενιχρό ποσό από το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης που τους προσφέρει η Πολιτεία και αναγκάζονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα να στήνονται στις ουρές, για να πάρουν τις λίγες σακούλες με τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης που τους χορηγούν στο πλαίσιο κοινωνικών προγραμμάτων η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με τους δήμους.
Ανάμεσα στους απόρους ένας μεγάλος αριθμός είναι οικογένειες αλλά και μεμονωμένα άτομα που τους «τσάκισε» η κρίση. Που είχαν τη δουλειά τους πριν από αυτήν, βίωναν μία φυσιολογική ζωή και είχαν τη δυνατότητα, άλλος λιγότερο κι άλλος περισσότερο, να απολαύσουν τα καταναλωτικά αγαθά.


Πλέον γι’ αυτούς ακόμα και το καθημερινό ψωμί στο τραπέζι έχει γίνει πολυτέλεια, τα φτωχικά καταλύματά τους είναι παγωμένα από την έλλειψη θέρμανσης τους χειμερινούς μήνες, ενώ με βουρκωμένα μάτια κάνουν πως δεν ακούν, όταν τους ζητήσουν την αγορά ενός μικρού παιχνιδιού τα παιδιά τους.

Σε ακόμα χειρότερη μοίρα είναι εκείνοι που βρέθηκαν σε μια νύχτα στο δρόμο. Αυτοί, νικημένοι πλέον από το αλκοόλ και τις φοβίες ή παρατημένοι από κάθε όνειρο και στόχο, προσπαθούν να βρουν μια απάνεμη γωνιά, για να κουρνιάσουν και να βγάλουν μία ακόμα νύχτα…


Δεκάδες χιλιάδες οι άποροι

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, στα όρια ευθύνης της η Περιφέρεια, σε συνεργασία με δήμους και στο πλαίσιο των δράσεών της για την ενίσχυση απόρων από το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας, από τα μέσα του 2017 και μέχρι το τέλος του 2018 πρόσφερε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης σε 60.995 άτομα που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχεια ή στην καλύτερη περίπτωση με το πενιχρό Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης.

Συνολικά μοιράστηκαν 3.350 τόνοι τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης, συνολικής αξίας περίπου 13 εκατομμυρίων ευρώ. Σε κάθε οικογένεια αντιστοιχούσαν 45,4 κιλά τρόφιμα (χοιρινό κρέας, τυρί, ζυμαρικά, ελαιόλαδο, γάλα μακράς διαρκείας μπανάνες, ακτινίδια κτλ.), 23 κιλά βρεφικής τροφής και 24 κιλά υλικών πρώτης ανάγκης (είδη καθαριότητας και ατομικής υγιεινής) το χρόνο.

Στη δεύτερη φάση του προγράμματος ενίσχυσης απόρων, η οποία θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2019, ο αριθμός ατόμων που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας αυξήθηκε στην κεντρική Μακεδονία. Βοήθεια δίνεται πλέον σε 28.319 οικογένειες ή σε περίπου 65.000 μεμονωμένα άτομα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ