Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

80 τρακτέρ στην Κουλούρα - Μπλόκο και στην διασταύρωση της Νάουσας

Με αιχμή τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σε κάθε τόπο, διαμορφώνοντας παράλληλα και ένα κοινό διεκδικητικό πλαίσιο, ξεκίνησαν φέτος οι αγροτικές κινητοποιήσεις. Με διαφορετικό τόνο στον παλμό και στη συμμετοχή από περιοχή σε περιοχή, είτε επειδή έχουν τον καιρό
«απέναντι», είτε γιατί, όπως πολύ χαρακτηριστικά λένε οι συνδικαλιστές, «ο κόσμος δεν έχει να βάλει πετρέλαιο για να πάει να κλαδέψει, πώς να κατεβάσει το τρακτέρ για το μπλόκο», αναμφισβήτητα η καρδιά των κινητοποιήσεων χτυπά στην Ημαθία. Πιο συγκεκριμένα, είναι παραταγμένα 80 τρακτέρ στον κόμβο της Κουλούρας, στην Εγνατία Οδό, ενώ μπλόκο στήθηκε και στη διασταύρωση της Νάουσας στον δρόμο που οδηγεί προς τη Σκύδρα.
Για την Ημαθία, πέρα από το ευρύτερο διεκδικητικό πλαίσιο του αγροτικού κινήματος, αιχμή του δόρατος αποτελούν τα ζητήματα που απασχολούν τους ροδακινοπαραγωγούς. Όπως τόνισε, ο γραμματέας του Συλλόγου Γεωργών Βέροιας, Θοδωρής Παπακωνσταντίνου, «για την Ημαθία προέχει το θέμα του εμπάργκο. Εδώ και τρία χρόνια, η τιμή του ροδάκινου καταρρέει. 


Επίσης, εδώ και δύο χρόνια είχαμε άκαιρες και έντονες βροχοπτώσεις πάνω στην περίοδο της συγκομιδής, οι οποίες στην ουσία δεν αποζημιώνονται. Υποβοηθούνται με κάτι ελάχιστο μέσα από το πρόγραμμα ήσσονος σημασίας (de minimis), με τρόπο που, όπως φαίνεται, θα αφήσει εκτός πολλούς συναδέλφους, βάσει των ποικιλιών που μαθαίνουμε ότι προτίθεται να εντάξει ή να εξαιρέσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου». Ο ίδιος υπογράμμισε ότι το ζητούμενο δεν είναι η αντιμετώπιση κάποιων επιμέρους προβλημάτων, αλλά η συνολική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα. 

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «το να χαμηλώσουν το πετρέλαιο από μόνο του δεν αντιμετωπίζει τα συσσωρευμένα προβλήματα. Δεν σώζει μια συνολική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Πρέπει να καταλάβουμε, από τις οργανώσεις των αγροτών μέχρι την πολιτεία, ότι είναι ανάγκη να ξεκινήσει ένας ειλικρινής εθνικός διάλογος για όλα τα ζητήματα. Να ξεκινήσουμε από το τι γεωργία θέλουμε και, τελικά, εάν θέλουμε γεωργία σ’ αυτήν τη χώρα. Αυτό δεν το έχει απαντήσει κανείς». 

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας», Δημήτρη Τσιουλάκο, οι αγρότες συνεχίζουν να συγκεντρώνονται καθημερινά σε διαφορετικά σημεία της Κ. Μακεδονίας. Παράλληλα, κάθε βράδυ πραγματοποιούνται περιοδείες στη Νάουσα και στις γύρω κοινότητες, για την ενημέρωση των αγροτών, αλλά και συνελεύσεις για τον συντονισμό και την οργάνωση των κινητοποιήσεων.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ