Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Εν αναμονή των 120 δόσεων και ισχύουσες ρυθμίσεις

Tου Γιάννη Τσιαμήτρου
Χιλιάδες είναι οι φορολογούμενοι που αναζητούν τρόπο να ρυθμίσουν τις οφειλές τους προς την εφορία, και μεγάλος αναβρασμός επικρατεί σχετικά με τις 120 δόσεις, ποιοι θα μπορούν να υπαχθούν αλλά και ποιο θα είναι το πλαίσιο που θα ορίζει τη ρύθμιση.

Πολλά ερωτήματα δεχόμαστε καθημερινά σχετικά με ύψος ποσού, διαγραφή προσαυξήσεων αλλά και αν υπάρχει κάποια ρύθμιση που να τρέχει σήμερα. Ας τα πάρουμε με τη σειρά. Η ρύθμιση που υπάρχει σήμερα και η αίτηση μπορεί να υποβληθεί και ηλεκτρονικά από την ΑΑΔΕ είναι η Ρ2, αίτηση πάγιας ρύθμισης οφειλών του Νόμου 4152/2013. Η ρύθμιση δίνει τη δυνατότητα διακανονισμού της οφειλής έως 24 δόσεις, ωστόσο τη χρήση των 24 δόσεων μπορούν να κάνουν οι φορολογούμενοι μόνο για ποσά που προέκυψαν έκτακτα και πρόσφατα όπως ενημερώνει η ΑΑΔΕ.
Για υπόλοιπες οφειλές, για παράδειγμα ΕΝΦΙΑ προηγούμενων ετών οι φορολογούμενοι μπορούν να κάνουν χρήση των 12 δόσεων πληρώνοντας την πρώτη δόση εντός 3 ημερών από την έγκριση της ρύθμισης. Τυπικά φορολογούμενος με ρυθμιζόμενο πληρωτέο ποσό 4000 ευρώ μπορεί να αποπληρώσει με μία δόση της τάξεως των 300 ευρώ κάθε μήνα για 12 μήνες. Η ρύθμιση αυτή ισχύει για ιδιώτες, για παράδειγμα μισθωτούς ή συνταξιούχους.


Όσον αφορά τις πολυαναμενόμενες 120 δόσεις το τοπίο είναι αρκετά θολό και θα πρέπει να αρκεστούμε σε πληροφορίες από τη διαπραγμάτευση για να έχουμε μια εικόνα του πλαισίου. Αρχικά αναμένονται σε κάποιες μέρες, πιθανόν τον επόμενο μήνα. Φαίνεται πως στη ρύθμιση θα μπορούν να υπαχθούν φυσικά πρόσωπα με επιχειρηματική δραστηριότητα και όχι μισθωτοί ή συνταξιούχοι. Τα φυσικά πρόσωπα που θα έχουν το δικαίωμα υπαγωγής θα πρέπει να μην έχουν τη δυνατότητα πτωχευτικής διαδικασίας, να είναι δηλαδή ατομικές επιχειρήσεις ελεύθερων επαγγελματιών.

Όσον αφορά το ύψος της οφειλής για τους ανωτέρω, φαίνεται πως θα μπορεί να ρυθμιστεί οποιαδήποτε οφειλή ανεξαρτήτου ύψους. Για οφειλές μεγαλύτερες των 3000 ευρώ μάλιστα φαίνεται πως θα επιβάλλεται κούρεμα των προσαυξήσεων κατά 85%, εξόφληση των οφειλών σε 120 δόσεις αλλά με προαπαιτούμενο η ελάχιστη δόση να είναι 50 ευρώ, διαφορετικά ο αριθμός των δόσεων μειώνεται ώστε να ισχύει η συνθήκη των 50 ευρώ μηνιαίως. Σε γενικές γραμμές φαίνεται πως το σχέδιο της ρύθμισης θα βασίζεται στο άρθρο 15 του νόμου που διέπει τον εξωδικαστικό μηχανισμό. Ας δούμε κάποια υποθετικά παραδείγματα οφειλετών και τι μπορεί να ισχύει για την αποπληρωμή των οφειλών.

1. Οφειλές έως 3.000 ευρώ. Για τους οφειλέτες με συνολικό ποσό βασικής οφειλής προς το Δημόσιο έως 3.000 ευρώ προβλέπεται:

– Καταβολή της οφειλής σε μηνιαίες δόσεις που μπορεί να φθάσουν μέχρι και τις 36.
– Ελάχιστο ποσό κάθε δόσης 50 ευρώ.
– Δεν προβλέπεται η δυνατότητα διαγραφής κανενός ποσού.

2. Οφειλές από 3.000 έως 20.000 ευρώ. Για όσους χρωστούν στο Δημόσιο πάνω από 3.000 ευρώ έως και 20.000 ευρώ η ρύθμιση θα προβλέπει:

– Διαγραφή του 85% των οφειλών από προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής.
– Καταβολή του ποσού της οφειλής σε μηνιαίες δόσεις που μπορούν να φθάσουν τις 120 με ελάχιστο ποσό κάθε δόσης τα 50 ευρώ.

3. Οφειλές από 20.000 έως 50.000 ευρώ. Για οφειλέτες με συνολικές οφειλές προς το Δημόσιο που υπερβαίνουν τις 20.000,01 και φθάνουν τις 50.000 ευρώ το Δημόσιο θα ρυθμίζει τα χρέη του μόνο στην περίπτωση που ο οφειλέτης πληροί ένα συγκεκριμένο κριτήριο: ο λόγος τους χρέους, απομειούμενου κατά το ποσό του υπό διαγραφή προς το εισόδημα είναι μικρότερος ή ίσος του 10.

Σε περίπτωση που πληρείτε το συγκεκριμένο κριτήριο, τότε ο επαγγελματίας θα έχει τη δυνατότητα να ενταχθεί στη ρύθμιση και να έχει:

– διαγραφή του 85% των οφειλών από προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής
– τη δυνατότητα να εξοφλήσει τη ληξιπρόθεσμη οφειλή του προς το Δημόσιο έως και 120 μηνιαίες δόσεις με την προϋπόθεση ωστόσο ότι κάθε μηνιαία δόση δεν θα μπορεί να είναι μικρότερη των 50 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση η τελική λειτουργία της ρύθμισης των 120 δόσεων κρίνεται ευεργετική για φορολογούμενους και φορολογικές αρχές.

ΤΣΙΑΜΗΤΡΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ – ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ ΑΠΘ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ