Ποιοι Βεροιώτες γιορτάζουν σήμερα;

Χρόνια πολλά σε όλους!
Σήμερα είναι μια από τις πιο γνωστές γιορτές της Ορθοδοξίας και πλήθος συμπολιτών μας έχουν την τιμητική τους. Το όνομα Ιωάννης και Ιωάννα είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα ονόματα της Ελληνικής γλώσσας. Παραδοσιακά μεταφράζεται ως «Δώρο

Θεού» και είναι η επίσημη γιορτή του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή ή αλλιώς Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου. Ας δούμε λοιπόν την σχετική λίστα με τους πιο γνωστούς Βεροιώτες από το κοινωνικό, πολιτικό, καλλιτεχνικό, επιχειρηματικό και αθλητικό χώρο που γιορτάζουν σήμερα:


Γιάννης Χασιώτης (τέως δήμαρχος Βέροιας)
Γιάννης Τσιαμήτρος (οικονομολόγος)
Γιάννης Χαρισιάδης (επιχειρηματίας)
Γιάννης Αμανετίδης (ιδ. υπάλληλος)
Γιάννης Αναστασίου (επιχειρηματίας)
Ιωάννα Μαραντίδου (ιδ. υπάλληλος)
Ιωάννα Λιάτσου (ιδ. υπάλληλος)
Γιάννης Πουλτσίδης (δικηγόρος)
Γιάννης Καμπούρης (διευθυντής ΚΕΠΑ)
Γιάννης Βαλδήρ (ιδ. υπάλληλος)
Γιάννης Παπαγεωργόπουλος (ιδ. υπάλληλος)
Γιάννης Κερλίδης (προπονητής)
Γιάννης Παζάρας (επιχειρηματίας)
Γιάννης Ματζιαρίδης (προπονητής)
Γιάννης Φασίδης (επιχειρηματίας)
Γιάννης Ελευθεριάδης (δημ. υπάλληλος)
Γιάννης Παπαγιάννης (δημοτικός σύμβουλος)
Γιάννης Αναστασιάδης (επιχειρηματίας)
Γιάννης Παπαδόπουλος (επιχειρηματίας)
Γιάννης Αντωνίου (ιδ. υπάλληλος)
Γιάννης Μακρής (ιδ. υπάλληλος)
Γιάννης Κελεσίδης (επιχειρηματίας)
Γιάννης Μεταξάς (ιδ. υπάλληλος)
Γιάννης Σαρακατσάνος (τραγουδιστής)
Γιάννης Καμπούρης (αγρότης)
Γιάννης Μηνάς (πρόεδρος Μακροχωρίου)
Γιάννης Παρίδης (ιδ. υπάλληλος)
Γιάννης Καλημερατζής (ιδ. υπάλληλος)
Γιάννης Ιγνατίου (επιχειρηματίας)
Γιάννης Σακαλής (ιδ. υπάλληλος)
Γιάννης Υφαντίδης (ιδ. υπάλληλος)
Γιάννης Αραμπατζής (ποδοσφαιριστής)
Γιάννης Σαρακατσάνος (τραγουδιστής)
Ιωάννα Μαργαριτίδου (ιδ. υπάλληλος)
Γιάννης Ανδρέου (επιχειρηματίας)
Γιάννης Μπάλογλου (ιδ. υπάλληλος)
Γιάννης Μαλούτας (επιχειρηματίας)
Γιάννης Κρυσταλόπουλος (επιχειρηματίας)
Iωάννα Μαυρίδου (μοντέλο)
Γιάννης Γαλλίκας (επιχειρηματίας)
Γιάννης Παπαδόπουλος (ιδ. υπάλληλος)
Γιάννης Τουτουντζής (τραγουδιστής)
Γιάννης Ψιψίνος Ιωαννίδης (μάγειρας)
Γιάννης Σιδηρόπουλος (επιχειρηματίας)
Γιάννης Αγγέλογλου (πολιτικός)
Ιωάννα Γαλάνη (barwoman)
Γιάννης Αντωνίου (δημ. υπάλληλος)
Ιωάννα Τσολερίδου (ιδ. υπάλληλος)
Γιάννης Τροχόπουλος (διευθυντής βιβλιοθήκης)
Γιάννης Χατζάρας (επιχειρηματίας)
Γιάννης Γεωργίου (επιχειρηματίας)
Γιάννης Σταφυλίδης (ιδ. υπάλληλος)
Γιάννης Μανουσαρίδης (τραγουδιστης)
Ιωάννα Ασβεστοπούλου (κομμώτρια)
Γιάννης Παναγιωτίδης (μουσικός)
Γιάννης Ορφανίδης (επιχειρηματίας)
Γιάννης Προδρόμου (αθλητής)
Γιάννης Σπάρτσης (τέως νομάρχης Ημαθίας)
Iωάννα Χασαπίδου (ιδ. υπάλληλος)
Γιάννης Αμπεριάδης (Αξιωματικός ΕΛ.ΑΣ.)
Γιάννης Αναστασίου (επιχειρηματίας)
Ιωάννα Mακρίδου (ιδ. υπάλληλος)
Iωάννα Δουκίδου (δικηγόρος)
Γιάννης Σοζέρης (επιχειρηματίας)
Γιάννης Καρανάσιος (επιχειρηματίας)
Γιάννης Ορφανίδης (φαρμακοποιός)
Γιάννης Αλεξίου (ιδ. υπάλληλος)
Γιάννης Γούναρης (επιχειρηματίας)
Γιάννης Ιγνατίου (ιδ. υπάλληλος)
Γιάννης Σπυρίδης (ιδ. υπάλληλος)
Γιάννης Πατρίκας (επιχειρηματίας)
Γιάννης Ασβεστόπουλος (επιχειρηματίας)
Γιάννης Γουναράς (δημ. υπάλληλος)
Γιάννης Αμανατίδης (επιχειρηματίας)
Γιάννης Σαραντίδης (αγρότης)
Γιάννης Κασαπίδης (αγρότης)
Γιάννης Ιγνατιάδης (ιδ. υπάλληλος)
Ιωάννα Παπαδοπούλου (κομμώτρια)
Ιωάννα Καλογερίδου (ιδ. υπάλληλος)
Ιωάννα Ανδρέου (ιδ. υπάλληλος)
Γιάννης Καλαμπούκας (επιχειρηματίας)
Γιάννης Μαλούτας (ιδ. υπάλληλος)Ο Ιωάννης ο Βαπτιστής (Ιωάννης ο Βαπτίζων), αποκαλούμενος και Ιωάννης ο Πρόδρομος είναι Άγιος και προφήτης του Χριστιανισμού. Ήταν σύγχρονος του Ιησού Χριστού και θεωρείται ότι με την διδασκαλία του προετοίμασε τον κόσμο να υποδεχθεί τον Μεσσία Ιησού, εξ ου και ο χαρακτηρισμός "Πρόδρομος", τον οποίο και βάπτισε. Η διδασκαλία του υπήρξε δηκτική, ζητώντας από κάθε άνθρωπο να σταματήσει την ανηθικότητά του, βαπτίζοντας όσους έπαιρναν μια τέτοια απόφαση. Σύμφωνα με το Ευαγγέλιο του Λουκά, αποδοκίμασε ανοικτά την σχέση του τότε τετράρχη της Γαλιλαίας Ηρώδη Αντύπα με την γυναίκα του αδελφού του τελευταίου. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την φυλάκιση και στη συνέχεια τον αποκεφαλισμό του Ιωάννη.

Ως βιβλικό πρόσωπο θεωρείται ότι βρίσκεται στο μεταίχμιο μεταξύ της Παλαιάς και της Καινής Διαθήκης. Και εις μεν την Παλαιά θεωρείται ως "Προφήτης" εις δε την Καινή ως "Πρόδρομος". Ο Ιωάννης αναφέρεται και από τους τέσσερις Ευαγγελιστές.

Σύμφωνα με τον Ευαγγελιστή Λουκά ο Ιωάννης ήταν γιος του ιερέα Ζαχαρία και της Ελισάβετ που ήταν συγγενής της Θεοτόκου. Περί της σύλληψης και της γέννησής του που συνέβη 6 μήνες πριν τη γέννηση του Ιησού Χριστού ο ίδιος Ευαγγελιστής εξιστορεί θαυμαστά γεγονότα. Ο Ιωάννης είχε προφητέψει, ο προφήτης Ησαίας!Επιπλέον, τότε όλος ο κόσμος πήγαινε να συμβουλευτεί από τον Ιωάννη, βαπτίζοντάς τους και οι ίδιοι εξομολογούσαν τις αμαρτίες τους. Όσο για το κυριότερο και θαυμαστότερο γεγονός ήταν η γέννησή του. Αν και η Ελισάβετ φερόταν στείρα ο αρχάγγελος Γαβριήλ διαμήνυσε στον Ζαχαρία ότι τελικά η γυναίκα του θα γεννήσει αγόρι και να του δώσει το όνομα Ιωάννης. 


Στην αρχή ο Ζαχαρίας φέρεται να μην πίστεψε τα λόγια του Γαβριήλ και πιθανώς να υπέστη κάποιο κλονισμό κατά τον οποίο έχασε την ομιλία του, (ερμηνευμένη ως τιμωρία) όπου και παρέμεινε άλαλος έως την ημέρα της ονομασίας του παιδιού. Έτσι και έγινε. Οκτώ ημέρες μετά την γέννηση του μωρού, όταν ζητήθηκε από τον ίδιον να φανερώσει το όνομα του παιδιού, εκείνος έγραψε σε μια πινακίδα το όνομα «Ιωάννης» και αμέσως επανήλθε η ομιλία του.

Πατρίδα του Ιωάννη κατά μία παράδοση φέρεται η Χεβρών, κατ' άλλη όμως γνώμη φέρεται η πόλη Ιούττα. Περί της νεανικής ζωής του Ιωάννη και του ιδιωτικού του βίου καμία πληροφορία δεν υπάρχει εκτός της πολύ λιτής αναφοράς του ίδιου παραπάνω Ευαγγελιστή ότι: «το παιδίον ηύξανε και εκραταιούτο πνεύματι και ήν εν ταις ερήμοις έως ημέρας αναδείξεως αυτού προς τον Ισραήλ».
Σημειώνεται εν προκειμένω, με τη λέξη "ερήμοις" (δοτική πληθυντικού) χαρακτηρίζονται τα διάφορα μέρη της ίδιας της ερήμου της Ιουδαίας οι οποίες έφεραν διάφορες επιμέρους ονομασίες. Στις ερήμους αυτές φαίνεται να κατέφυγε ο Ιωάννης, για προπαρασκευή του έργου του όπως παλαιότερα είχαν ομοίως καταφύγει ο Μωυσής και ο προφήτης Ηλίας.

Σύμφωνα με αναφορά του Ευαγγελιστή Λουκά ο Ιωάννης εμφανίζεται πλέον σε ηλικία 30 ετών «κατά θείαν εντολήν», «εν τη ερήμω της Ιουδαίας». Κάνοντας όμως λόγο περί του Ιορδάνη ποταμού συνάγεται ότι αναφέρεται στο νότιο τμήμα της χώρας, την περιορδάνεια περιοχή, κηρύσσοντας: «Μετανοείτε, ήγγικεν γαρ η βασιλεία των ουρανών», «βαπτίζοντας τους προσερχόμενους προς αυτόν» (κατά Ματθαίον). Παράλληλα με τα κηρύγματά του ήταν και η εμφάνισή του καθώς ο ασκητικός βίος και διατροφή του. Φορούσε μάλλινο ένδυμα "από τρίχες καμήλου και ζώνη δερμάτινη περί την οσφύ του". Η δε διατροφή του ήταν άγριο μέλι και ακρίδες. Φαίνεται δε πως δεν παρέμενε συνέχεια στο ίδιο αυτό μέρος αλλά περιέρχονταν "πάσαν την περίχωρον του Ιορδάνου κηρύσσων βάπτισμα μετανοίας".

Τόσο η εμφάνιση αυτή όσο και ο ασκητικός βίος του Ιωάννη παράλληλα με τα κηρύγματα και τις βαπτίσεις μετάνοιας που προέβαινε ήταν επόμενο να προκαλέσει πλήθος ακροατών αλλά και πολλών θαυμαστών του απ΄ όλη τη Παλαιστίνη που έσπευδαν να τον ακούσουν, μεταξύ των οποίων και στρατιώτες και Σαδδουκαίοι και Φαρισαίοι τους οποίους όλους στη συνέχεια βάπτιζε στον Ιορδάνη ποταμό. Έτσι δεν άργησε αυτή η δράση του να προκαλέσει και τη προσοχή του Μεγάλου Συνεδρίου των Εβραίων που έστειλε αντιπροσωπεία για να ελέγξει τι συνέβαινε και να μάθει περί αυτού, από την οποία και έλαβε ως απάντηση σχετική προφητική ρήση του Προφήτη Ησαΐα "«φωνή βοώντος εν τη ερήμω, ευθύνατε την οδόν Κυρίου» (κατά Ιωάννη)

Εκεί τον συνάντησε και ο Ιησούς Χριστός και του ζήτησε να τον βαπτίσει. Εκείνος αρχικά αρνήθηκε, όμως ο Χριστός επέμενε, και έτσι ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος βάπτισε τον Ιησού Χριστό στα νερά του Ιορδάνη Ποταμού.

Τα τίμια λόγια του Προδρόμου ενοχλούσαν τις διεφθαρμένες συνειδήσεις των Φαρισαίων καθώς και του τετράρχη της Γαλιλαίας και Περαίας Ηρώδη Αντίπα, όταν τον έλεγξε για την παράνομη συμβίωσή του με την σύζυγο του ζώντος αδελφού του Ηρώδη Φιλίππου, την Ηρωδιάδα, ο οποίος και τον φυλάκισε. Σε κάποια γιορτή των γενεθλίων του, ο Ηρώδης ζήτησε από την κόρη του Σαλώμη να του χορέψει και της υποσχέθηκε με όρκο να της δώσει ό,τι του ζητήσει. Η Ηρωδιάς, η μητέρα της, που φθονούσε τον Ιωάννη, βρήκε τότε την ευκαιρία που αναζητούσε όπου προέτρεψε τότε την κόρη της να ζητήσει το κεφάλι του προφήτου Ιωάννη μέσα σ’ ένα πινάκιο (πιάτο). Έτσι ακολούθησε ο αποκεφαλισμός. Μετά το μαρτυρικό αυτό τέλος του Ιωάννη, προσελθόντες οι μαθητές του "ήραν το πτώμα αυτού και έθηκαν αυτό εν μνημείω" (κατά Μάρκον).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ