Quantcast

http://picasion.com/

Αυτά είναι τα μνημεία της Ημαθίας που εκχωρούνται στους δανειστές (λίστα)

Μέσα και η Βεργίνα
Κατάλογο με 587 μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς που κινδυνεύουν με μεταβίβαση στο Υπερταμείο έδωσε στη δημοσιότητα ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, που κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δεν έχει εξαιρέσει ακόμη τα μνημεία από τη μεταβίβαση, παρά τις περί του αντιθέτου
διαβεβαιώσεις και διαψεύσεις από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. Σύμφωνα με τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων, τα 587 μνημεία και πολιτιστικά κτίρια που δημοσιοποίησε αφορούν σε 37 νομούς της χώρας και είναι όσα κατάφερε να ταυτοποιήσει μέχρι την προσφυγή του στο ΣτΕ, τον Νοέμβριο. Ο αριθμός των μνημείων που κινδυνεύουν να βγουν στο «σφυρί» είναι πολύ μεγαλύτερος, καθώς ο έλεγχος των υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού έδειξε ότι ο συνολικός αριθμός των ακινήτων πολιτιστικού ενδιαφέροντος είναι 2.329 (από τα συνολικά 10.119 ακίνητα που μεταβιβάζει η προσβαλλόμενη Υπουργική Απόφαση Τσακαλώτου)

Στη λίστα οι βασιλικοί τάφοι της Βεργίνας, η Κνωσός, η Σπιναλόγκα

Την ίδια ώρα, μια απλή ανάγνωση της λίστας των 587 μνημείων προκαλεί έκπληξη και οργή.

Στη λίστα βρίσκονται οι βασιλικοί τάφοι της Βεργίνας, η Κνωσός, τα ενετικά τείχη του Ηρακλείου, η Σπιναλόγκα, σχεδόν όλοι οι χώροι αρχαιολογικού ενδιαφέροντος στα Χανιά, ο προϊστορικός οικισμός στο Ακρωτήρι Θήρας.

Παράλληλα, στη λίστα του Υπερταμείου βρίσκονται μνημεία της Θεσσαλονίκης, ακόμη και αυτά που έχουν ανακηρυχθεί από την UNESCO. Πρόκειται για τη Ροτόντα, το Επταπύργιο, το Γαλεριανό ανάκτορο, την Παναγία Αχειροποίητος, τους βασιλικούς τάφους των Αιγών και ολόκληρο το Δάσος του Σέιχ Σου.

Στη λίστα, που δεν έχει τέλος, βρίσκεται η Ακρόπολη της Σπάρτης, ο Τάφος του Λεωνίδα, το Ρωμαϊκό Στάδιο Αμφιθεάτρου των Πατρών, το Ρωμαϊκό Ωδείο της Πάτρας, ο Λευκός Πύργος, το Παλαιό Φρούριο της Κέρκυρας.

Το υπουργείο Πολιτισμού δεν δίνει τον κατάλογο

Κι αν η λίστα σοκάρει, παρά τα αιτήματα του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, το υπουργείο Πολιτισμού αρνείται να δημοσιοποιήσει τον πλήρη κατάλογο, με τα μνημεία που εκτιμά ότι πρέπει να εξαιρεθούν από τη μεταβίβαση στο Υπερταμείο.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση περιορίζεται σε διαβεβαιώσεις περί μη μεταβίβασής τους, χωρίς ωστόσο να έχει προβεί στις εξαιρέσεις, ενώ δεν έχει εκδώσει σχετική απόφαση τροποποίησης.

Δείτε τη λίστα με τα ακίνητα της Ημαθίας που δημοσιοποίησε ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων



5 σχόλια:

  1. ...99 χρόνια είναι,περνάνε γρήγορ.Εχουμε εμπιστοσύνη στους τρεις Ημαθιωτες βουλευτές της κυβέρνησης.θα το επιβεβαιώσουμε και στις προσεχείς εκλογές.Το γνωρίζουν ,για αυτό το λόγο υποστηρίζουν τις θέσεις και τις απόψεις του Ημαθιωτη και της Ημαθιωτισας στην Αθήνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ναι, αλλά μας αφήνουν την ΑΚΡΟΠΟΛΗ ρε παιδιά!!! μη τα θέλουμε και όλα δικά μας!!!!
    αχ !! πως καταντήσαμε με όλους αυτούς που εχουμε στο κεφαλι μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο Αρχαίος Ελληνικός πολιτισμός δεν χάνεται (ευτυχώς) έτσι.
    Αλλά και που είχαμε εμείς τα Αρχαία μνημεία τί τα κάναμε τόσα χρόνια ; Πόσοι από εμάς τα σεβόμαστε ; δείτε πόσοι πατάν πάνω στο μαρμάρινο αρχαίο δρόμο της οδού Μητροπόλεως ; απλά για να κόψουν δρόμο πηγαίνοντας στο περίπτερο για τσιγάρα ; δες τε σε τι κατάσταση βρίσκεται το Τοίχος της πόλης (βαμμένο με σπρέι συνθήματα οπαδών στο πάρκο στο "φόρο" απέναντι από τα νεκροταφεία; οι παλιές εκκλησίες της πόλης, το Δημαρχείο πόσες φορές δεν βάφτηκε μα συνθήματα; τα αγάλματα στις πλατείες ; Ας τα κάνουμε αν μπορούμε και στο Βερολίνο,στο Λονδίνο, στο Παρίσι, στη Μόσχα κλπ. Δεν υπάρχει περίπτωση. εκεί πέφτει "πέλεκυς" και καλά κάνουν. Γι αυτό ας τα σώσουν αυτοί τουλάχιστον για 99 χρόνια και μετά τα χαλάμε πάλι μόνοι μας. δεν είμαστε για τίποτε όσο και να μας πειράζει έτσι είναι, για τίποτε .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ