Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Top προορισμός η Ημαθία για τα Χριστούγεννα - Τι λένε οι ξενοδόχοι

Ρεπορτάζ του veriotis.gr
Στους κορυφαίους προορισμούς πανελλαδικά συγκαταλέγεται φέτος ο νομός Ημαθίας. Τα μηνύματα για την εορταστική περίοδο είναι ενθαρρυντικά στην τουριστική κίνηση των ξενοδοχείων, των χιονοδρομικών κέντρων και των πόλεων της Βέροιας και της Νάουσας. Σύμφωνα με
τους επαγγελματίες του τουρισμού, οι πληρότητες αγγίζουν το 70% για τις ημέρες των Χριστουγένων, ενώ μέχρι στιγμής είναι οριακά χαμηλότερες για την Πρωτοχρονιά. 
«Κάποιοι φαίνεται να πήρανε φέτος νωρίτερα χρήματα» δηλώνει στο veriotis.gr o πρόεδρος των ξενοδόχων Ημαθίας, Δημήτρης Μάντσιος, συμπληρώνοντας: «είμαστε στα ίδια επίπεδα με πέρσι και ίσως λίγο καλύτερα. Έχουμε κρατήσεις των τελευταίων ημερών, αλλά πολλοί φαίνεται να πληρώθηκαν πιο νωρίς, πήραν παραπάνω χρήματα και αποφάσισαν να εκδράμουν» είπε ο κ. Μάντσιος.

Το προφίλ των επισκεπτών

Περισσότερο οικογένειες με ένα, δύο ή τρία παιδιά και λιγότερο ζευγάρια επιλέγουν φέτος την Ημαθία για τις διακοπές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Οι κάτοικοι της Αθήνας και των νησιών είναι οι πρώτοι, σε αριθμό, επισκέπτες στο νομό, ενώ ακολουθούν ταξιδιώτες από περιοχές της υπόλοιπης ηπειρωτικής Ελλάδας. 

Καράβι, εκδηλώσεις και χιονοδρομικά το κίνητρο

Η τόνωση του τουριστικού κλίματος είναι συνδεδεμένη με τις εκδηλώσεις που διοργανώνονται κάθε χρόνο κατά την εορταστική περίοδο, υποστηρίζουν οι ξενοδόχοι. «Πάντα παίζουν ρόλο τέτοια event, ωστόσο δεν αποτελούν πρώτη προτεραιότητα για τους τουρίστες. Δεν θα μας πει κάποιος που έχει έρθει από μακριά, ότι βρίσκεται αποκλειστικά για κάποια εκδήλωση. Είναι το πλαίσιο του συνολικού κλίματος που διαμορφώνεται κάθε χρόνο» υπογραμμίζει στο  veriotis.gr ο κ. Δημήτρης Μάντσιος.

Στους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς η Ημαθία, σύμφωνα με τον ΠΟΞ

Αρκαδία, Μαγνησία, Ημαθία, Ιωάννινα, Δράμα, Αθήνα και Θεσσαλονίκη, είναι ανάμεσα στους top προορισμούς για τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Οι πληρότητες, που αγγίζουν το 80% κατά μέσο όρο για τα Χριστούγεννα, καταγράφονται στα ξενοδοχεία της ηπειρωτικής Ελλάδας, σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ), ενώ θετικό είναι το κλίμα και για την Πρωτοχρονιά και τα Φώτα, καθώς σημειώνεται αυξημένη ζήτηση στους παραδοσιακούς χριστουγεννιάτικους προορισμούς

Ειδικότερα, όπως σημειώνει η ΠΟΞ, η κίνηση είναι περισσότερο αυξημένη στους παραδοσιακούς χριστουγεννιάτικους προορισμούς, ενώ ανοδικά κινούνται οι πληρότητες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Καλύτερη είναι η εικόνα σε προορισμούς όπου έχουν στηθεί θεματικά χριστουγεννιάτικα πάρκα για οικογενειακές αποδράσεις κυρίως, ενώ η κίνηση δεν είναι μέχρι στιγμής η αναμενόμενη σε περιοχές όπου λειτουργούν χιονοδρομικά κέντρα και οι ξενοδόχοι προσδοκούν αλλαγή των καιρικών συνθηκών για να προσελκύσουν περισσότερους επισκέπτες

Ενδεικτικά, στην Αρκαδία, την Ημαθία και τη Δράμα οι πληρότητες κυμαίνονται για τα Χριστούγεννα κοντά στο 70%, ενώ οι επιχειρηματίες αναμένουν ότι θα υπάρξουν κρατήσεις της τελευταίας στιγμής από Έλληνες κυρίως επισκέπτες.

Στα Ιωάννινα τα μικρά καταλύματα είναι γεμάτα για τα Χριστούγεννα, με την τάση να δείχνει ότι η κίνηση θα κυμανθεί στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, ενώ για την Πρωτοχρονιά οι πληρότητες αγγίζουν ήδη το 70%.

Στα Καλάβρυτα, τα ξενοδοχεία είναι γεμάτα για τα Χριστούγεννα με τις πληρότητες να πλησιάζουν το 100%, για την Πρωτοχρονιά φτάνουν στο 80%, ενώ για τα Φώτα στο 65-70%.

Ιδιαίτερα θετικό είναι το κλίμα στη Λάρισα, ενώ ακόμα καλύτερο είναι στα Τρίκαλα όπου οι πληρότητες έχουν φθάσει στο ανώτερο σημείο και ίδια φαίνεται να είναι η τάση για την Πρωτοχρονιά και τα Φώτα.

Στην Πιερία, όσο πλησιάζουν τα Χριστούγεννα, οι κρατήσεις αναμένεται να αυξηθούν κι άλλο, ενώ ήδη φθάνουν σε ποσοστό 80%. Για την Πρωτοχρονιά, η κίνηση αναμένεται να είναι μεγαλύτερη, καθώς την περιοχή, όπως και άλλες της Βόρειας Ελλάδας, φαίνεται να επιλέγουν αρκετοί Βαλκάνιοι τουρίστες.

Στη Μαγνησία, στην πλειονότητα των ξενοδοχείων η κίνηση για τα Χριστούγεννα χαρακτηρίζεται από την ΠΟΞ «αρκετά καλή» ενώ συνεχίζονται οι ανοδικές τάσεις για την Πρωτοχρονιά, αλλά και για τα Φώτα. Ειδικά ο Βόλος εμφανίζει μεγάλες πληρότητες έως και τις 8 Ιανουαρίου.

Αισιόδοξοι οι ξενοδόχοι - «Καμπανάκι» για τους προορισμούς της ηπειρωτικής Ελλάδας

Οι ξενοδόχοι δηλώνουν αισιόδοξοι ότι η τουριστική κίνηση κατά την εορταστική περίοδο θα αυξηθεί. Παράλληλα όμως, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων κρούει «καμπανάκι», καθώς στους περισσότερους τουριστικούς προορισμούς της ηπειρωτικής Ελλάδας, η χειμερινή σεζόν δεν διαρκεί πάνω από 50 ημέρες συνολικά και κυρίως έχει οικονομικό αντίκρυσμα για τις επιχειρήσεις, μόνο μέσα στις γιορτές. Για το λόγο αυτό η Ομοσπονδία επαναφέρει την πρότασή της για καθιέρωση του θεσμού της «Λευκής Εβδομάδας» στα σχολεία, έτσι ώστε να τονωθεί ο εσωτερικός τουρισμός και να πάρουν «ανάσα» οι τοπικές οικονομίες της επαρχίας.

Η ΠΟΞ επισημαίνει ακόμη πως δεν αρκεί από μόνη της η νομοθεσία για το θεματικό τουρισμό και θα πρέπει να συνοδεύεται από πολιτική βούληση όλων των εμπλεκόμενων φορέων για αλλαγή και εκσυγχρονισμό του τουριστικού μοντέλου της χώρας, το οποίο θα δίνει προτεραιότητα σε μια πιο ισορροπημένη διασπορά των επισκεπτών από το εξωτερικό σε όλες τις περιφέρειες.

Όπως σημειώνει, το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι να υπάρξει μείωση της φορολόγησης του τουριστικού πακέτου στα επίπεδα του ανταγωνισμού, αρχικά στον ΦΠΑ και αντίστοιχα μείωση στις ασφαλιστικές εισφορές, ενώ θα πρέπει να καταπολεμηθεί αποτελεσματικά η «παραξενοδοχία».

1 σχόλιο:

  1. Τι λένε αυτοί ρε παιδιά ; ; ; Άλλα μας είπε αυτός ο Δικηγόρος και καθηγητής και υποψήφιος Δήμαρχος, αυτός είπε ότι δεν γίνεται τίποτε στον τουριστικό τομέα στην περιοχή μας και ότι θα τα στρώσει αυτός. Τι ξέρουν οι ξενοδόχοι ; ; ; αυτός φαίνεται τα ξέρει όλα. καιρός να πετάξουμε και την Πάπυρος Λαρούς Μπριτάνικα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ