Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Η «Μήδεια» κατέβηκε από τη σκηνή... ανέβηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο!

- Μπέκης: «Αυστηρή λογοκρισία»
- Μαυροκεφαλίδης: «Δε μπορούμε να είμαστε θεατές μιας κακογουστιάς»
Το θέμα της παράστασης «Μήδεια» του Μποστ, που ανέβασε για δυο παραστάσεις η θεατρική ομάδα «Έκφραση Β'» του ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας και που κατέβηκε έπειτα από
απόφαση του ΔΣ, συζητήθηκε στη συνεδρίαση της Δευτέρας του δημοτικού συμβουλίου Βέροιας. Όπως αναφέρουν οι συντελεστές, οι προγραμματισμένες παραστάσεις ήταν δύο, στις 1 και 2 Δεκεμβρίου, αλλά έπειτα από το sold out και των δυο ημερών, ανακοινώθηκε από το ΔΗΠΕΘΕ πως θα υπάρξει και άλλη παράσταση για αυτούς που δεν μπόρεσαν να βρουν εισιτήριο, στις 17/12. Λίγες μέρες νωρίτερα όμως, ήρθε η απόφαση του Δ.Σ. του ΔΗΠΕΘΕ, που ανέφερε πως η παράσταση δε θα συνεχιστεί, με την αιτιολογία πως «κάποιοι ρόλοι δεν ταιριάζουν με το ύφος του ΔΗΠΕΘΕ». 

Το θέμα απασχόλησε αρκετά, μερίδα πολιτών, που έσπευσαν να σχολιάσουν την απόφαση αυτή. Το θέμα έφτασε και στο δημοτικό συμβούλιο της Δευτέρας, με τον επικεφαλής των Ενεργών Πολιτών Νίκο Μπέκη να κάνει λόγο για λογοκρισία. «Μου προκάλεσε αλγεινή εντύπωση και μου θύμισε περιόδους αυστηρής λογοκρισίας. Η τέχνη είναι διασκέδαση και ελεύθερη έκφραση. Κανείς δε μπορεί να βάλει φραγμούς στην τέχνη σύμφωνα με την τρέχουσα ηθική», ανέφερε, αφήνοντας να εννοηθεί πως υπήρξαν πιέσεις προκειμένου να ληφθεί μια τέτοια απόφαση.

Στο θέμα αναφέρθηκε και η δημοτική σύμβουλος Σοφία Ελευθεριάδου, που θεώρησε λάθος την ακύρωση της τρίτης παράστασης, της οποίας η προπώληση όπως είπε, είχε ήδη ξεκινήσει. 


Το λόγο πήρε ο πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Νίκος Μαυροκεφαλίδης, θέλοντας αρχικά να ξεκαθαρίσει πως ο προγραμματισμός ήταν για δυο παραστάσεις και πως δεν έγινε ανακοίνωση για τρίτη, ενώ χαρακτήρισε την παράσταση κακόγουστη και πως τέτοιου είδους τέχνη τον αφήνει αδιάφορο. Όπως ανέφερε: «Βασική προτεραιότητα του ΔΗΠΕΘΕ είναι να προτείνει καλό θέατρο. Απευθύνεται σε ένα ευρύ κοινό αλλά όχι σε όλες τις αρέσκειες. Η απόφαση του συμβουλίου ήταν ομόφωνη και κανείς δεν μας τράβηξε το αυτί. Ο προγραμματισμός για την Ομάδα Έκφραση Β' που ανέβασε τη Μήδεια, ήταν για δυο παραστάσεις. Τα εισιτήρια προπωλήθηκαν και η παράσταση έκανε sold out. Αυτό όμως σημαίνει εξ' ορισμού ότι είναι ένα αριστούργημα; Όσοι ήμασταν εκεί, διαπιστώσαμε πως αυτό που παρουσιάζεται ως πρόταση, δε συνάδει με αυτό που αντιλαμβανόμαστε ως καλό θέατρο, ως ΔΗΠΕΘΕ. Στη Μήδεια του Μποστ, ο άξονας του έργου γύρισε κάπου -ανεπίτρεπτα- αλλού και εμείς δε μπορούμε να είμαστε θεατές μιας κακογουστιάς. Και αν αυτό είναι τέχνη, δε με αφορά». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ