Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Κλασσική Χριστουγεννιάτικη γέμιση για την πιο νόστιμη γαλοπούλα ή κότα

Επιμέλεια: Γιώργος Μεταξάς
Η γεμιστή γαλοπούλα έχει γίνει τις τελευταίες δεκαετίες ένα από τα παραδοσιακά πιάτα των Χριστουγέννων, που οι περισσότεροι έχουμε συνδέσει με το πιο γιορτινό τραπέζι του χρόνου. Αν έχετε λοιπόν σκοπό να μπείτε στη διαδικασία να ετοιμάσετε την παραδοσιακή γαλοπούλα για να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας, ο Σεφ του «Βεροιώτη» Γιώργος Μεταξάς, μας προτείνει τη συνταγή της κλασσικής γέμισης, με κιμά, κουκουνάρι και αποξηραμένα φρούτα, που ταιριάζει τέλεια τόσο στη γαλοπούλα όσο και στην κότα. Δείτε τα υλικά και τον τρόπο εκτέλεσης:

Υλικά:
200 γρ. συκωτάκια πουλερικών
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
250 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
100 γρ. κάστανα βρασμένα
1 ποτήρι λευκό κρασί ή λίγο κονιάκ
150 γρ. αποξηραμένα φρούτα (δαμάσκηνα, βερίκοκα, σταφίδες)
50 γρ. κουκουνάρι
1 δαφνόφυλλο
2 γαρίφαλα
Αλάτι, πιπέρι
Λίγο θυμάρι
2-3 κόκκους μπαχάρι
50 γρ. κίτρινο ρύζι
400ml ζωμό κότας
1 ξύλο κανέλας

Εκτέλεση
Αφού πλύνουμε καλά τα συκωτάκια, τα ζεματάμε σε αλατισμένο νερό για 10΄. Τα σουρώνουμε, τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα ψιλοκόβουμε. Τα φυλάσσουμε στην άκρη. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο, σοτάρουμε καλά τα κρεμμύδια, προσθέτουμε τον κιμά και τον σοτάρουμε ωσότου αλλάξει χρώμα. Κατόπιν προσθέτουμε τα συκωτάκια και σβήνουμε με το κρασί ή το κονιάκ μας. Μόλις ρεντουίρει ( εξατμιστεί) το αλκοόλ, προσθέτουμε τα κάστανα, τα αποξηραμένα φρούτα, το κουκουνάρι, τα μπαχαρικά, τον ζωμό και τέλος το ρύζι. Σιγομαγειρεύουμε για 20΄ σε μέτρια φωτιά μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά της γέμισης. Αφήνουμε να κρυώσει καλά πριν γεμίσουμε το πουλερικό μας.

Καλή επιτυχία και καλά Χριστούγεννα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ