«Θερίζει» η οξεία ηπατίτιδα και η φυματίωση στην Κεντρική Μακεδονία

Το «καμπανάκι» του κινδύνου χτύπησαν στην επιστημονική κοινότητα της χώρας τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ για την πορεία των λοιμωδών νοσημάτων στη χώρα, τα οποία ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2017, τα δηλωθέντα κρούσματα λοιμωδών νοσημάτων ανήλθαν σε 5.967
έναντι 4.951 κρουσμάτων του 2016, αύξηση που αντιστοιχεί σε ποσοστό 20,5%!

Η εποχικότητα

Με βάση τον αριθμό των κρουσμάτων, η σαλμονέλλωση κορυφώθηκε τους καλοκαιρινούς μήνες και τα περισσότερα κρούσματα παρατηρήθηκαν τον μήνα Αύγουστο. Τα κρούσματα ελονοσίας παρουσίασαν άνοδο τους καλοκαιρινούς μήνες και μειώθηκαν πάλι το φθινόπωρο. Η φυματίωση δεν παρουσίασε μεγάλη διακύμανση κατά τη διάρκεια του 2017. Η ιογενής μηνιγγίτιδα εμφάνισε τα περισσότερα κρούσματα τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο, ενώ η βακτηριακή μηνιγγίτιδα παρουσίασε έξαρση τον χειμώνα με αρχές άνοιξης. Η ηπατίτιδα Α παρουσίασε αύξηση τους καλοκαιρινούς μήνες και παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα και το φθινόπωρο.

Τα κρούσματα της γρίπης κορυφώθηκαν τον Ιανουάριο με σταδιακή μείωση την άνοιξη και τα κρούσματα ιλαράς παρουσίασαν σταδιακή άνοδο κατά τη διάρκεια του έτους, κυρίως στην έναρξη του φθινοπώρου με κορύφωση τον Δεκέμβριο.

Η γεωγραφία των κρουσμάτων

Όσον αφορά στη γεωγραφική κατανομή τα περισσότερα κρούσματα σαλμονέλλωσης καταγράφηκαν στην περιφέρεια της Αττικής με ποσοστό 45,3% και στην περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας 12,3% ενώ ακολουθεί η Θεσσαλία με 9,5%.

Η φυματίωση παρουσίασε ένα σημαντικό ποσοστό κρουσμάτων
στην Κεντρική Μακεδονία 16,3% αυξημένο κατά 1,8% από το 2016, ενώ στην περιφέρεια της Αττικής 37,3% μειωμένο από το έτος 2016 κατά 2,5% και ακολουθούν η Δυτική Ελλάδα 7,9% και η Θεσσαλία 6,6%.

Στο 9,9% είναι το ποσοστό εμφάνισης της οξείας ηπατίτιδας Α στην Κεντρική Μακεδονία ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό καταγράφεται στην περιφέρεια Αττικής 57,8% και ακολουθούν της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης 9,2% και του Νοτίου Αιγαίου 5,1%.

Όσον αφορά στην ιογενή μηνιγγίτιδα, τα περισσότερα κρούσματα εμφανίστηκαν στην περιφέρεια της Θεσσαλίας με ποσοστό 26,7% με δεύτερη τη Κρήτη 17,8% και ακολουθούν η Αττική 14,8%, η Δυτική Ελλάδα 14,1% και η Κεντρική Μακεδονία 11,1%, ενώ τα κρούσματα της βακτηριακής μηνιγγίτιδας εμφανίστηκαν κυρίως στις περιφέρειες της Αττικής με 30,1 % (από 34,0% το 2016) και της Κεντρικής Μακεδονίας 16,2% στα ίδια περίπου επίπεδα με το 2016 με την Κρήτη και τη Θεσσαλία να ακολουθούν με ποσοστά 11% και 7,4% αντίστοιχα.

Στις περιφέρειες της Αττικής, της Στερεάς Ελλάδας και Πελοποννήσου παρουσιάστηκαν τα μεγαλύτερα ποσοστά κρουσμάτων ελονοσίας με 27,1% (από 40,8% του 2016), 17,8% και 14,0%, αντίστοιχα με τη Θεσσαλία να βρίσκεται πολύ χαμηλά στις τελευταίες θέσεις κατάταξης με ποσοστό 1,9%.

Στην περιφέρεια Αττικής καταγράφεται το εντυπωσιακό 80,2% των κρουσμάτων της γρίπης και ακολουθούν η Κρήτη και η Στερεά Ελλάδα με ποσοστά 3,2% και 2,3% αντίστοιχα με τη Θεσσαλία να βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις κατάταξης με ποσοστό 1,1%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ