Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Σπουδαίο εύρημα έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στο εργοτάξιο της Γέφυρας Κούσιου

Μπροστά σε ένα σπουδαίο εύρημα βρέθηκε σήμερα η ομάδα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας, που εργάζεται στο εργοτάξιο της Γέφυρας Κούσιου. Η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως τον σκελετό μιας κοπέλας που, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, θάφτηκε εκεί στα μέσα του 4ου αιώνα π.Χ. καθώς και διάφορα κτερίσματα. Το γεγονός ανακοίνωσε η ίδια η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αγγελική Κοτταρίδη, στο λογαριασμό της στο facebook, χαρακτηρίζοντας το εύρημα μια πολύ ευχάριστη έκπληξη. Διαβάστε αναλυτικά, τι έγραψε η κ. Κοτταρίδη:

Περιμέναμε ότι θα έχει τάφους στην αντίπερα όχθη του Τριπόταμου («γέφυρα Κούσιου»), η έκπληξη -πολύ ευχάριστη ομολογουμένως- ήταν η εποχή! Μια κοπελίτσα που πέθανε και θάφτηκε στα μέσα του 4ου αι. π.Χ., στα πρώτα χρόνια της βασιλείας του Φιλίππου Β΄(359-336 π.Χ.), αναδύθηκε από το χώμα και μας φέρνει πολύτιμες ειδήσεις για την κλασική Βέροια, μια εποχή που ελάχιστα γνωρίζουμε την πόλη που θα γινόταν μετά την κατάρρευση του βασιλείου η ένδοξη έδρα του Κοινού των Μακεδόνων... Μια όμορφη κανατούλα (ερυθρόμορφη αττική τριφυλλόσχημη οινοχόη για τους ομότεχνους), ένα ποτήρι (επίσης ερυθρόμορφος σκύφος), αρωματοδοχεία (ερυθρόμορφα ληκύθια), μερικά πήλινα μπολάκια (άωτα σκυφίδια) ένα ειδώλιο της ένθρονης θεάς ήταν το εντάφιο προικιό της... Μόλις τελειώσουμε τις ανακατατάξεις στο Αρχαιολογικό μουσείο της πόλης θα βρουν τη θέση του στην έκθεση και οι φίλοι μας θα μπορούν να τα χαρούν... Εν τω μεταξύ η έρευνα συνεχίζεται....



3 σχόλια:

  1. Ὤχ! Μετὰ τὸ καταπληκτικὸ καὶ ἀνεπανάληπτο αὐτὸ εὕρημα, ἔχει γοῦστο ν' ἀργήσῃ ἄλλα 20 χρόνια ἡ γέφυρα Κούσιου._

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΙΣΩΣ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΜΟΥΣΕΙΟ. ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΓΕΦΥΡΑΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ