Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Με επιτυχία η παραδοσιακή παραγωγή τσίπουρου στην Αγία Βαρβάρα

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 7 Οκτωβρίου η 3η Εκδήλωση Παραδοσιακής Παραγωγής Τσίπουρου Αγίας Βαρβάρας, στην πλατεία του χωριού. Μία πολύ όμορφη εκδήλωση που την παρακολούθησε πλήθος κόσμου. Τα μέλη του τοπικού συλλόγου μαζί με τον
Μορφωτικό Σύλλογο του Μικρού Μοναστηρίου « Ο Ζορμπάς» και τον «Μ.Α.Σ. Καλλιθέας», παρουσίασαν την προετοιμασία του τρύγου και χόρεψαν σε παραδοσιακούς ρυθμούς. Ο τρύγος ήταν η τελευταία φάση της δραστηριότητας της αμπελοκομίας, καθώς αφορούσε το μάζεμα των σταφυλιών. Ξεκινούσε πάντα στις 14 Σεπτεμβρίου ανήμερα του Σταυρού και διαρκούσε για 20 ημέρες περίπου. Σημαντική παράμετρος για τον τρύγο είναι η επιλογή της κατάλληλης χρονικής στιγμής. Για τους κατοίκους της Θράκης, ο τρύγος με το πάτημα των σταφυλιών ήταν μία από τις σημαντικότερες αγροτικές εργασίες.
Συμμετείχε όλη η οικογένεια και ήταν η αφορμή για μια ευχάριστη γιορτή. Μόλις ωρίμαζαν τα σταφύλια και όριζαν την ημέρα, συγγενείς και φίλοι έσπευδαν να βοηθήσουν, ιδίως αν τα αμπέλια ήταν μεγάλα. Δούλευαν όλη την ημέρα με κέφι, τραγούδια και πειράγματα, ενώ το βράδυ γυρνούσαν στο σπίτι του «αφεντικού», ο οποίος τους τραπέζωνε και ακολουθούσε ξέφρενο γλέντι. Οι γυναίκες κυρίως, αναλάμβαναν τη συλλογή των σταφυλιών σε κοφίνια. Στη συνέχεια οι άνδρες τα φόρτωναν στην πλάτη και τα κουβαλούσαν μέχρι το κάρο για να τα μεταφέρουν στα πατητήρια όπου τα πατούσαν με τα πόδια. Δείτε φωτογραφίες από την πετυχημένη εκδήλωση παραδοσιακής παραγωγής τσίπουρου στην Αγία Βαρβάρα.

















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ