Συνταξιούχοι Βέροιας: Εν αναμονή εξελίξεων για τα αναδρομικά των περικοπών

Ρεπορτάζ του veriotis.gr
Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον των συνταξιούχων και στη Βέροια που ετοιμάζονται να διεκδικήσουν αναδρομικά μετά την πρόσφατη δικαστική απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, που δικαίωσε συνταξιούχο, ο οποίος ζητούσε αναδρομικά ποσά λόγω των
περικοπών του 2012 σε δώρα και συντάξεις. Ήδη συνταξιούχοι από τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα στην Ημαθία βρίσκονται σε διαδικασία συσκέψεων προκειμένου να αποφασίσουν τις περαιτέρω κινήσεις τους, τηρώντας ωστόσο στάση αναμονής και επιφυλακτικότητας. «Έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από συνταξιούχους του ΙΚΑ μετά και τον ντόρο που έχει δημιουργηθεί στα ΜΜΕ. Είμαστε ωστόσο επιφυλακτικοί απέναντι για τις αποφάσεις του ΣτΕ και κατά πόσο αυτές θα εφαρμοστούν. Για το λόγο αυτό συγκαλούμε περιφερειακή σύσκεψη στις 25 Οκτωβρίου στη Νάουσα όπου οι συνταξιούχοι θα καταθέσουμε τις σκέψεις και τις προτάσεις μας» λέει στο veriotis.gr η πρόεδρος των συνταξιούχων ΙΚΑ Βέροιας και Περιχώρων, Βασιλική Αθανασιάδου.
«Υπάρχει ενδιαφέρον από τους συνταξιούχους που δεν πρέπει όμως να βιαστούν καθώς υπάρχει ενδεχόμενη προσφυγή του ΕΦΚΑ στο Εφετείο» λέει ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βέροιας, Φώτης Καραβασίλης.

Πρόκειται για τις περικοπές των νόμων 4051 και 4093 του 2012, οι οποίες κρίθηκαν αντισυνταγματικές τον Ιούνιο του 2015 από το ΣτΕ.

Στο θέμα παρενέβη και η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου η οποία επικέντρωσε το ζήτημα στις αγωγές που ασκήθηκαν πριν από την κρίση του ΣτΕ. Ξεκαθάρισε μάλιστα πως όσοι είχαν προσφύγει μέχρι το 2015 θα λάβουν μετά τη δικαστική τους δικαίωση τα ποσά που δικαιούνται από κομμένα δώρα και συντάξεις προφανώς μέχρι την ημερομηνία της προσφυγής. Για όσους δεν είχαν προσφύγει, παραπέμπει στη μεταρρύθμιση του 2016, δηλ. στον νόμο Κατρούγκαλου.

Όπως γράφει το «Έθνος», πέντε κατηγορίες συνταξιούχων από τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα που υπέστησαν τις αντισυνταγματικές περικοπές μπορούν να διεκδικήσουν αναδρομικά τη στιγμή που μερίδα νομικών κύκλων εκτιμούν ότι για το διάστημα από τον Ιούνιο του 2015 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2018 διαφαίνεται παράθυρο διεκδίκησης αναδρομικών:

1) Συνταξιούχοι που είχαν σύνταξη το 2012 μετά και τις παρακρατήσεις πάνω από 1.300 ευρώ και υπέστησαν μείωση 12% στο υπερβάλλον τμήμα της σύνταξης.

2) Συνταξιούχοι που είχαν το 2012 άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης, μετά και τις προηγούμενες περικοπές, πάνω από 1.000 ευρώ και υπέστησαν το "ψαλίδι" 5-20%.


3) Συνταξιούχοι που λαμβάνουν επικουρική και υπέστησαν μείωση με τον νόμο 4051 του 2012 ως εξής:

- Για συντάξεις έως 250 ευρώ, 10%
- Για συντάξεις από 250- 300 ευρώ, 15%
- Για συντάξεις από 300 ευρώ και άνω, 20%

4) Συνταξιούχοι άνω των 60 ετών που δικαιούνταν από την κύρια σύνταξή τους σύμφωνα με τον νόμο 3845 του 2010:

Επίδομα Χριστουγέννων, 400 ευρώ
Επίδομα Πάσχα, 200 ευρώ
Επίδομα αδείας 200 ευρώ

Δηλαδή η κατάργηση των δώρων του 2012 κόστισε στον κάθε συνταξιούχο 800 ευρώ τον χρόνο

5) Συνταξιούχοι που λάμβαναν πλήρες δώρο Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας στην επικουρική τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ