Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Αρκετά προβλήματα στις καλλιέργειες της Ημαθίας από τη βρωμούσα (Halyomorpha halys)

Από την Γεωτεχνική Υπηρεσία του Α.Σ. Άμμου «Νέος Αλιάκμων»*
Η βρωμούσα Halyomorpha halys (Hemiptera: Pentatomidae) είναι ένα πολυφάγο είδος που προσβάλλει περισσότερα από 100 διαφορετικά φυτά-ξενιστές. Λόγω του μεγάλου εύρους ξενιστών,
της ικανότητας του να πετά γρήγορα από φυτό σε φυτό αλλά και της γρήγορης προσαρμογής του στο μικροκλίμα της κάθε περιοχής, το Η. halys έχει καταστεί σε σύντομο χρονικό διάστημα κύριος εχθρός πολλών ετήσιων και πολυετών καλλιεργειών, οδηγώντας μάλιστα τις καλλιέργειες σε σημαντική οικονομική ζημία.  
Στην Ελλάδα το Η. halys αναφέρθηκε για πρώτη φορά το φθινόπωρο του 2011 να προκαλεί αρχικά μόνο όχληση εντός των κατοικιών στο κέντρο της Αθήνας, ωστόσο, από πέρσι παρατηρήθηκε για πρώτη φορά να προσβάλει τους καρπούς της ακτινιδιάς στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας. Φέτος το φαινόμενο αυτό είναι ακόμα πιο έντονο ενώ παράλληλα υπήρξε και η τάση επέκτασης της προσβολής και σε άλλες καλλιέργειες (π.χ. ροδακινιά). 

Πιο συγκεκριμένα καρποί ακτινιδιάς που έχουν προσβληθεί τόσο από νύμφες όσο και τα ενήλικα του Η. halys παρατηρήθηκε να φέρουν εξωτερικά χαρακτηριστικές υδαρές κηλίδες (κοντά στο μίσχο) ενώ εσωτερικά στο σημείο της προσβολής δημιουργούνται περιοχές με λευκό φελλώδες ιστό καθιστώντας τους ακατάλληλους προς πώληση. Σε ορισμένες δε περιπτώσεις έχει προκληθεί ακόμα και καρπόπτωση λόγω της ταχείας σήψης των καρπών. 

Όσον αφορά στην καταπολέμιση του Η. halys αυτή προς το παρών είναι ελλιπής καθώς δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια αποτελεσματική λύση. Απαιτείται καλύτερη κατανόηση της βιολογίας και συμπεριφοράς του Η. halys, η οποία θα συμβάλει σημαντικά στην αποτελεσματική διαχείρισή του.

Μίλτος Ακριβόπουλος, γεωπόνος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ